Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата или бебето

Четвъртък, 12 Юли 2018 / Истории от града
1147
  • nbcnews.com

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е втората жена, родила на такава позиция

 

Преди месец новината, че най-младият премиер в историята на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е родила обиколи новинарския поток. Заради необичайността начело на държавата да е жена, която е готова да раздели времето си между всички нейни граждани и майчинството. Тя е на 37 години и е най-младата жена премиер в историята на страната. И само втората в света след министър-председателя на Пакистан Беназир Бхуто, родила докато е на тази позиция във властта. 

През август, грижите за детето ще бъдат поети от партньора ѝ – тв водещият Кларк Гейфорд. Той ще прекарва част от времето си в дома им в Окланд и известно време в столицата Уелингтън, където тя ще работи. Ще я придружава и при пътувания зад граница. А Джасинда ще се върне към задълженията си 6 месеца след раждането на бебето. 

Преди няколко дни Джасинда Ардърн представи момиченцето си на пресконференция. Името на бебето е Нив Те Ароха (Neve Te Aroha) – означава любов на маори, а целта на Ардърн е да съчетае в едно име всички предложения, получени по нейно искане от племената в страната.

Седмица след раждането, на 1 юли Джесика Ардърн въвежда социален пакет на стойност 5 млрд. долара, изготвен много преди бременността й на пода в къщата на нейни приятели. Програмата предвижда добавка от 60 долара на седмица на семейства с новородени и допълнителна подкрепа от 700 долара на семействата за отопление през зимата. Увеличава се и платеният отпуск за родителите – от 18 на 22 седмици. Премиерът обяви детайлите на живо във Facebook от дивана в дома си веднага след като приключва с кърменето на бебето.

 

Сн. The Australian

 

Ардърн е третият премиер жена на Нова Зеландия - първата страна в света, дала право на глас на жените през 1893 г.

През октомври миналата година Лейбъристката партия в страната, която беше опозиция в продължение на 9 години се завърна на власт с обещания за промени. Така лидерът на лейбъристите получи възможност да състави коалиционен кабинет само на 37 години, въпреки че е заявявала, че не иска да оглавява партия и да става премиер.

Млада и отворена към новото обаче тя носи на лейбъристите гласа на младите, а нападките от опозицията към нея не закъсняват – именно с въпроса дали смята да управлява държавата или да ражда деца. На въпрос дали евентуално майчинство няма да попречи на задълженията й, Ардърн отговаря, че всяка майка е пред подобна дилема и не вижда разлика между себе си и останалите жени в Нова Зеландия. След трудни преговори оглавява коалиционен кабинет и само няколко седмици по-късно обявява, че е бременна.

 

Сн. CNN.com

 

Наричат я непоправим либерал заради подкрепата й за легализиране на канабиса, на гей браковете и на правото на аборт. Нарича капитализма “безсрамен провал” заради многото бездомни хора в Нова Зеландия. Настоява за намаляване на миграцията, която довела до бум в цените на имотите.

С бащата на детето си Кларк Гейфорд са заедно от 2013 г. Той е запален риболовец и водещ на шоуто “Риба на деня”. Приема с чувство за хумор новата си роля на първи “съпруг”. Надявам се Джасинда да получи лично пространство, което да й позволи да води сравнително нормален семеен живот, защото, за да си родител, е невероятна привилегия, казва Гейфорд.

В интервю за списание „Воуг“ Ардърн споделя, че като дете мечтаела да стане клоун. Може да се каже, че донякъде е изпълнила тази мечта, защото за нея да си в политиката и да си клоун в известна степен е едно и също нещо.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, премиер, бебе, майчинство

Street of Art

Тестостерон срещу множествената склероза

Вторник, 30 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Учените установили, че той предизвиква реакция в определен вид имунни клетки, като ги кара да произведат молекула със защитни функции   В рамките на експерименти с мишки учени идентифицираха молекула, чието производство е свързано с мъжкия хормон тестостерон, който изглежда осигурява з [...]

Живот без месо

Неделя, 08 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Седем промени, които ще претърпите, когато спрете да ядете месо    Винаги се е смятало, че ако станете вегетарианец, ще имате недостиг на важни хранителни вещества. Американската диетична асоциация обаче твърди, че правилно планираните вегетариански диети са здравословни, х [...]