Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Едно кафе от дядо Асен

Неделя, 07 Август 2016 / Истории от града
785
  • сн. Стан Кронев

Една история от улиците на пловдивския Кючук Париж 

 

Това е дядо Асен. Той е на 72 години. Физик по образование, човек по рождение и бездомник по принуда. Дядо Асен обитава улиците в Кючук Париж - вежлив е. Говори на "Вие", че дори си сваля шапката и леко се покланя на преминаващите жени. Той казва, че не е просяк, а скитник. Разликата е огромна.

Тази сутрин, идвайки към офиса, заварих три момчета от намиращата се наблизо гимназия да ритат раницата на клетия старец. По-шокиращото беше, че наблизо минаваха десетки хора и всички услужливо гледаха на другата страна и удобно предпочитаха да приспят съвестта си.

След като "възнаградих" най-наглото момче с един задвратник, и тримата се разбягаха, като за себе си чух такива епитети и определения, каквито до сега не съм и предполагал, че има, върнах съдържанието в раницата на дядо Асен и му я подадох, заедно с небрежно сгънати 5 лв. Човекът ме погледна благодарно, но после каза:
"Какво правиш бе момче. Я си взимай парите. На мен за какво са ми? Ти си млад - ще заведеш с тях някоя девойка да изядете по една торта. Ще се смеете, па ще я целунеш после. Все хубави неща."
Сетне старецът извади своето разпокъсано протмоне и изброи 50 стотинки и тръгна към близката машина, като ме прикани да го последвам. Дядо Асен купи едно кафе и с треперещи ръце ми го подаде.
"Ето, за благодарност от дядо ти Асен. Да го помниш с хубаво."
После ми се усмихна. Широко и така, както нито един от нас не може да се усмихне - с чиста душа.
Старият човек се върна на своето сепаре, приютен в една от близките автобусни спирки и продължи със закуската си. А аз нямаше как да не изтръпна.
Младите, чисти (само тялом, разбира се) и модерни хора не струваха и стотинка, сравнение с дядо Асен. Те бяха всичко това от което се страхувам, а той - всичко това, което искам да приютя в душата си.

 

Историята е разказана от Стан Кронев във Facebook. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бездомен човек, Пловдив, Кючук Париж

Street of Art

Годишен хороскоп за 2019 г.

Неделя, 30 Декември 2018 / Стил
  Очаква ни добра и хармонична година   Овен   Светът е в дланта ви. Това ще бъде най-оптимистичната година за вас през последното десетилетие. Ще почувствате, че можете да постигнете почти всичко, което искате. И няма да сте далеч от истината. 2019 година ще ви донесе път [...]

Изложба на спасени старинни книги

Вторник, 04 Октомври 2016 / Под прожектора
Уникален фалшификат на "Тефтерчето на Раковски" и още над 40 старопечатни издания и ръкописи представят в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”   Изложбата, която беше открита днес, показва редки старобългарски издания и ръкописи, иззети от частно [...]