Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Едно кафе от дядо Асен

Неделя, 07 Август 2016 / Истории от града
763
  • сн. Стан Кронев

Една история от улиците на пловдивския Кючук Париж 

 

Това е дядо Асен. Той е на 72 години. Физик по образование, човек по рождение и бездомник по принуда. Дядо Асен обитава улиците в Кючук Париж - вежлив е. Говори на "Вие", че дори си сваля шапката и леко се покланя на преминаващите жени. Той казва, че не е просяк, а скитник. Разликата е огромна.

Тази сутрин, идвайки към офиса, заварих три момчета от намиращата се наблизо гимназия да ритат раницата на клетия старец. По-шокиращото беше, че наблизо минаваха десетки хора и всички услужливо гледаха на другата страна и удобно предпочитаха да приспят съвестта си.

След като "възнаградих" най-наглото момче с един задвратник, и тримата се разбягаха, като за себе си чух такива епитети и определения, каквито до сега не съм и предполагал, че има, върнах съдържанието в раницата на дядо Асен и му я подадох, заедно с небрежно сгънати 5 лв. Човекът ме погледна благодарно, но после каза:
"Какво правиш бе момче. Я си взимай парите. На мен за какво са ми? Ти си млад - ще заведеш с тях някоя девойка да изядете по една торта. Ще се смеете, па ще я целунеш после. Все хубави неща."
Сетне старецът извади своето разпокъсано протмоне и изброи 50 стотинки и тръгна към близката машина, като ме прикани да го последвам. Дядо Асен купи едно кафе и с треперещи ръце ми го подаде.
"Ето, за благодарност от дядо ти Асен. Да го помниш с хубаво."
После ми се усмихна. Широко и така, както нито един от нас не може да се усмихне - с чиста душа.
Старият човек се върна на своето сепаре, приютен в една от близките автобусни спирки и продължи със закуската си. А аз нямаше как да не изтръпна.
Младите, чисти (само тялом, разбира се) и модерни хора не струваха и стотинка, сравнение с дядо Асен. Те бяха всичко това от което се страхувам, а той - всичко това, което искам да приютя в душата си.

 

Историята е разказана от Стан Кронев във Facebook. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бездомен човек, Пловдив, Кючук Париж

StreetView

Столичната „Витоша“ е сред най-скъпите улици в света

Сряда, 13 Ноември 2019 / Места
Наемът на централния булевард е средно 56 евро за кв.м   Столичният булевард „Витоша“ се изкачи в класация за най-скъпите улици в Европа според листа на американска компания за недвижими имоти. С месечен наем от 56 евро за квадратен метър, софийската търговска улица достигна [...]

Живот в миниван

Събота, 07 Януари 2017 / Приключения
Млада жена напусна скучната си работа, за да обикаля по света с кучето си   25-годишната Марина Пиро, италианка по произход от Великобритания, решава да напусне скучната си работа в офис, за да пътува по света с кучето си – голдън ретривърът Оди. Сега двамата живеят в миниван, пр [...]