Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Голяма Богородица е

Вторник, 15 Август 2017 / Истории от града
248
  • Иконата Пресвета Богородица Троеручица

На един от най-големите християнски празници отбелязваме и Деня на Спасението

 

Днес е Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Това е един от най-големите християнски празници. Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници. Според преданието това е денят, в който Божията майка напуска земния живот на 64-годишна възраст и отива при сина си. Три дни преди това архангел Гавраил й съобщил, че Бог е пожелал да я вземе при себе си.
Последното желание на Богородица било да види Светите апостоли заедно и те се пренесли пред вратите на дома й в Йерусалим. След смъртта си, Божията майка е погребана в пещера, а входът бил затворен с камък. Няколко дни по-късно гробът й бил отворен, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, но в пещерата намерили само плащеницата й. Имен ден имат всички, които носят името Мария, Мариана и техните производни, както и Богдана и Богдан, Божан, Божидар.

 

 

Историята на Чудотворната икона-светиня

 

Всяка година вярващите се събират в Троянския манастир, където след богослужението се отправят на литийно шествие с най-старата икона на Божията майка - "Пресветая Богородица Троеручица".

Иконата на Божията Майка е получила своето име през VIII век, когато във Византия бушувала иконоборческата ерес, поддържана от императора на Византия Лъв III Исавър.

По това време в Сирия живеел св. Йоан Дамаскин, висш сановник в двора на дамаския халиф. Той написал три трактата "Против порицателите на светите икони", а с писма изпращани във Византия, св.Йоан пламенно изобличавал еретиците. Мъдрите вдъхновени писания довели до ярост императора иконоборец Лъв III, но тъй като авторът им не бил византийски поданик и сам императорът не можел да го накаже, той пратил на дамаския халиф измамно писмо и го наклеветил, че уж иска да предаде Дамаск на византийците.

Разгневен, халифът на Дамаск заповядал да отсекат дясната ръка до китката на преподобния Йоан и за назидание да я окачат на градския площад. Същият ден вечерта, когато гневът на халифа се уталожил, св. Йоан измолил от него отсечената си ръка, допрял я към китката си и паднал на колене пред иконата на Божията Майка.

Той дълго се молел тя да излекува ръката му, а когато се събудил, видял ръката си невредима. От благодарност за станалото чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията Майка сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието "Троеручица". Скоро след това свети Йоан постъпил в манастора на преп.Сава Освещени, като взел със себе си чудотворната икона на "Света Богородица Троеручица".

 

 

Денят на спасението


На 15-ти август отдаваме почит на лекарите, загинали по време на спасителни акции. Всяка година пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, с минута мълчание и включени сирени почитаме паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

На 15-ти август 1963 година 26-годишният тогава д-р Стефан Черкезов спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към героя и към медиците, загинали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. С Решение на правителството от декември 2012 г. този ден е обявен официално за Ден на Спасението, като с този акт България става първата страна в ЕС, която официално почита паметта и загиналите по време на спасителни акции.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Богородица, Троянски манастир, Ден на спасението

Street of Art

Версия за смъртта на Принс - несъвместими лекарства

Сряда, 27 Април 2016 / Под прожектора
  Музикантът може да е починал от неправилно съчетание на обезболяващи и сънотворни хапчета    Причината за смъртта на Принс може да е неправилно съчетание на приеманите лекарства и "случайното им предозиране". Това коментира пред „Ню Йорк дейли нюз“ известният в [...]

Ищар в България през октомври

Събота, 16 Юли 2016 / Под прожектора
Кралицата на етно музиката Ищар ще представи най-новия си албум пред българската публика на 18 октомври в София   Грандиозният концерт ще бъде в зала 1 на Националния дворец на културата. Новият албум на Ищар „Baila” е на пазара от 24 юни. Той съдържа 12 песни, а първият си [...]