Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Имот под наем, но без пари

Сряда, 08 Юни 2016 / Истории от града
973
  • e-vestnik.bg

 

30 пустеещи селски къщи са намерили стопани благодарение на инициатива във Фейсбук

 

„От много време се оглеждам за място, където да се оттегля след някоя и друга година, когато пусна птичето си да търси пътя си по света. Това, което ми е необходимо, е прилична за обитаване къща с достатъчно земя около нея или в близост (в рамките на населеното място). Необходимо условие е въпросното село да се намира далеч от „цивилизацията“, ако може на края на пътя, при надморска височина от 1000 м нагоре. Ако попада в НАТУРА 2000, това е по-скоро плюс. Друг плюс е собственият водоизточник и отдалечеността от шавливи ромски ръце и крака. Предпочитам уединението. Селото може да е от групата на „забравените“, защото намерението ми е постепенно да го напълня с нов живот – с хора, подобни на мен, уважаващи земята, изповядващи умереността, слушащи, виждащи, четящи – от природно интелигентния вид“. Това е описание от обява в сайта beznaem.com.

 

 

Автор е Милена, която иска да се пренесе на село и да се занимава с производство на био продукти. Тя не иска просто стара къща, в която да живее, а предлага сделка, в която собственикът на сега пустеещия имот ще си го получи след време с подобрения и с разработен бизнес.

Затова Милена казва, че не бърза, а ще избира внимателно онзи имот, който най-точно отговаря на плановете й.

В beznaem.com има обяви както от хора, които искат да дадат къщите си на желаещи да ги стопанисват, така и от търсещи къща на село като Милена. И това се случва без пари с намерението за съживяване на мъртвите села. А такива са една трета от населените места в страната - с население под 100 жители са 1849 села. Общо 411 са населените места, в които живеят под 10 души, а в 160 села няма нито един постоянен обитател.

 

 

С идеята да съживят поне част от тези красиви места няколко човека първо създават група във Фейсбук - „Имот под наем без наем“, а след това и сайта за обяви. Така над 30 пустеещи къщи намерили своите нови стопани, разказва пред „Дарик“ инициаторът Ирена Ненчева. Както вече стана ясно, идеята е хората, които не могат да се грижат за имота си, да го отстъпят без наем на някой, който пък има нужда от точно такъв имот. И се оказва, че интересът към идеята е голям, а търсещи и предлагащи започват постепенно да се откриват. „Просто не трябва да разчитаме, че някой друг нещо ще направи. Лично трябва да започнем нещо. Едно малко нещо да направиш днес за България, за общото, е добро. Това трябва да правим", каза Ненчева.

А Милена все още чака оферти, като уточнява, че целта й е да постигне нещо с практическо приложение, което да е полезно не само за нея. „Затова и ще избирам внимателно и ще се постарая да не подведа някого. Ако и вие имате моето търпение, вярвам че накрая ще постигнем нещо трайно и красиво“, завършва кандидатът да се пренесе да живее на село.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пустеещи села, къщи, имоти, инициатива

StreetInside

Как да управляваме навиците си

Вторник, 13 Декември 2016 / Към себе си
  Да погледнем на стреса в живота си и да се справим с него ефективно и ползотворно   Още в най-ранно детство под въздействие на семейство и средата  ние формираме определени навици – хранителни, хигиенни и двигателни, а впоследствие създаваме нови. Навиците са многообр [...]

Как да превърнем тревожността в сила

Сряда, 06 Декември 2017 / Кариера
Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли   Редица проучвания направени през последните години показват, че едни от най-успешните  изпълнителни директори страдат от тревожни разстро [...]