Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да общуваме с хора с увреждания

Петък, 09 Юни 2017 / Истории от града
1031

Те са като всички останали, но им се налага да се справят с повече предизвикателства 

 

На метростанция „Сердика 2“ в посока кв. „Витоша“ днес представят първата подвижна рампа в столичното метро за хора в инвалидни колички. В институцията на Омбудсмана са постъпили огромен брой жалби от граждани, в които се обръщат с молба за съдействие, така че метрото да стане достъпно и за хора с намалена подвижност. В момента те не могат самостоятелно да се качват в мотрисите, заради разстоянието между вагоните и перона и това се оказва непреодолимо препятствие, съобщават от институцията.

След осигуряването на подвижна рампа и специално назначен за целта служител на „Метрополитен“, това ще стане възможно. За да могат да ползват рампата, хората с увреждания трябва да направят заявка един час преди пътуването си на телефон - 02/ 921 21 00. 

Използваме този повод, за да припомним, че хората с увреждания са сред нас и въпреки нежеланието на институциите или обществото да ги вижда и подкрепя, те съществуват – хората, които живеят по различен начин, борейки се с някакво физическо или ментално ограничение. Няма как да ги сложим под общ знаменател, защото всеки от тях се справя с нещо много различно, но е добре да помним, че увреждане и болест са различни неща и изискват различна подкрепа.

 

 

 

Има много хора, които чувстват неудобство да общуват с хора с увреждания. Най-често хората внимават да не кажат нещо, което не трябва, а за човека със специфични нужди е важно просто да гледате отвъд проблема му. Замисляли ли сте се, че хората са свикнали със своя дефицит и са приспособили живота си спрямо него?

Много често хората се питат каква е подходящата терминология - например „увреждане“, „човек със специфични нужди“ или „инвалид“. Ако работите с такъв човек например, можете да попитате как предпочита и дали иска да говори изобщо за нещата, които го правят различен от останалите. Когато говорите публично, или пишете, е добре да сте сигурни, че използвате широко приета терминология и избягвате потенциално обидни думи и изрази.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, когато си взаимодействате с хора с увреждания, е, че те са хора. И точно като всички хора, те са много различни, включително и в начина, по който те са свързани с проблемите на хората с увреждания.

Терминологията е бариера за някои, други я приемат, трети не ги интересува как ги наричат.

В обществото ни хората с увреждания отпадат от общоприетата среда главно, заради липса на достъпност, други са търпеливи и чакат нещата да се случат, трети просто се борят нещата да се променят.

Част от тях се радват да споделят проблемите си, други не.

 

В общуването си с тези хора следвайте някои прости правила:
Не правете предложения свързани с увреждането им – всеки човек има различни потребности. Не мислете, че знаете всеки какво мисли и чувства.

Попитайте преди да помогнете – в много от случаите хората със специфични нужди имат желание да свършат работата сами. Не се обиждайте, ако отказват помощта ви.

Говорете нормално - някои хора говорят по-силно, или по-бавно, а това може да обиди човека отсреща.

Винаги поставяйте човека на първо място, увреждането е следствие от нещо, но вие имате срещу себе си личност, много често по-силна от тези, на които не им се налагало да се справят с някакъв вид ограничения.

Избягвайте обидни квалификации и етикети – „човека с количката, глухия, слепия”.

Хората с увреждания всъщност са като всички останали – имат чувства, мечтаят, обичат, смеят се, плачат...

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвалиди, хора с увреждания, общуване, общество, метро

StreetInside

Животът на Земята е дошъл от космоса

Неделя, 25 Септември 2022 / На предела
Това показват изследванията на капка вода от астероида Рюгу   Прахови частици, извлечени от японска космическа сонда от астероид, намиращ се на около 300 милиона километра от Земята, разкриха изненадващ компонент - капка вода, съобщиха учени. Откритието дава нова подкрепа на теорията, [...]

На Водици наречете водата си

Четвъртък, 05 Януари 2017 / На предела
Магическо наричане на мълчана вода за сбъдване на желанията си   Настъпва нощта срещу Водици (Богоявление, Йордановден), една от най-магичните нощи на годината. Този голям български празник води началото си от дълбока древност. Свързан е с вярата в очистителната, целебна и магическа си [...]