Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коледна песен за Тони Джентълмена

Петък, 23 Декември 2016 / Истории от града
542
  • wikimapia.org

 

 

Трябва да е било някъде през 1986 година, по това време – 23 декември. Аз и тате седяхме на Централна гара и чакахме пиянския влак за Кюстендил. Това беше един забележителен влак, който вършеше немислимото – вземаше разстоянието от 80 километра до родния ми град за скромните 4 часа и половина. Но това бе последната възможност за закъснели пътници като мен и баща ми (лека му пръст), за да се приберем ден преди Бъдни вечер у дома и да помагаме на мама с покупките и приготовленията.

Настанихме се в купето, в което имаше още двама души. Тъкмо подхванахме някакъв разговор – не помня точно какъв, тогава аз бях 8-и клас и разговорите на възрастните не винаги ми се струваха интересни. В този момент купето се отвори и вътре влезе най-странният човек, който някога съм виждал. - Свободно място има ли, батковци – попита човекът – извинявайте, ама съм сляп, пуста орисия. В миг всички мъже в купето скочиха и взеха да помагат на човека да седне. - Сядай тука, приятелю – рече един от мъжете – за къде пътуваш? - От Кюстендил съм, батко – отвърна човекът – казвам се Тони. Тони Джентълмена. Сляп съм, работя в кооперацията на слепите, знаете ли я? - Знам я – отвърна тате – ти по каква работа в София? - Един приятел, който вижда малко, прочете в един вестник, че сляпо момиче от София си търси приятел. Обадих се по телефона и си определихме среща. Днес дойдох да се видим – отвърна Тони.

„Да се видим“... По-късно щях да разбера, че незрящите също „виждат“. Един незрящ приятел ми казваше – „гледах те по телевизията“. Щях да разбера, че често незрящите виждат по-добре от нас. Но тогава бях малък, извадих някаква книга („Храбрият войник Швейк“ на Хашек, беше ми любима) и се зачетох как Балоун обяснява, че прасенцето трябва да бъде сготвено с повече „соус“.

А Тони Джентълмена разказваше ли разказваше. Тръгнал към София самичък. С бастунчето – на автобус номер 6 до гарата. Оттам – на влака. На централна гара се придвижил с помощта на различни хора. Качил се на трамвая и право в ж.к. Толстой, където живеело момичето. Срещнали се. Пили по кафе. Обаче не се харесали. - Тя не ме хареса, батко – обясняваше Тони на един от пътниците – а и аз съм от провинцията, има къде-къде по добри партии от мене.

Влакът за Кюстендил пътуваше и спираше на всяка възможна спирчица – Волуяк, гара Метал в Перник, Калища, село Ръждавица. В ужасната скука и досада на социалистическата железопътна идилия преди Коледа Тони разказваше истории за себе си. А петима корави и обрулени от малоумието на соц реализма мъже слушаха с интерес какво е битието на различния човек.

Тони си купил телевизор. „Не го виждам, но го слушам. И си представям как изглеждат хората в телевизора. Така гледах целия сериал „Изаура“. Стана ми много тъжно за горкото момиче.“ – разказваше Тони. По едно време стана въпрос за мен, клетият новобранец в СМУ „Л. Пипков“ в София. Тате, горд с мен, каза, че съм музикант, приели са ме в училището и свиря на пиано. И тогава Тони светна! - Батко, аз много обичам да пея. Искаш ли да ти изпея една песен? И без да ме пита, запя! Гласът му! Боже, гласът му бе едно от най-красивите неща, които съм чувал до ден днешен в живота си. Мощен, плътен баритон. Глас на човек, който, когато пее, е отдаден само на пеенето, без да го разсейват нещата, които може да улови с очи. Изпя някаква народна песен. „Йовано, Йованке“ или пък „Назад, моме Калино“. Не помня точно. Но го изпя по такъв начин, че всички в купето замлъкнаха!

Беше 23 декември, някъде към 23:40 часа. Влакът спря на гара Кюстендил. - Тони, искаш ли да ти помогнем да се прибереш – попита тате. - Батко, не се притеснявай, аз ще се прибера по-бързо от теб – отвърна Тони Джентълмена и зачатка с бастунчето си по плочките на гаровия площад, придвижвайки се с огромна увереност и сериозна бързина. Никога повече не чух и видях Тони Джентълмена.

Отминаха години, тате си отиде от тоя свят – работата му като майстор на банички го съсипа, брашното, което произвежда хляб и закуски, му докара рак на белия дроб. Времената се промениха, през 1989 година социализмът си замина, кооперациите на слепите хора се разпаднаха – пазарната икономика удари най-напред пенсионерите, хората в неравностойно положение и хората на изкуството. В София, някъде около 1990 – 1991 година разтуриха ансамбъла на слепите и по улиците се появиха незрящи хора, които пееха и свиреха на китари и акордеони, просейки от нас, зрящите, милостиня. Нещата се завъртяха, аз учих, ходих в казарма, ожених се и ми се роди син. Синът ми влезе в музикалното училище, повтаряйки моята история по някакъв свой начин.

Докато снощи... Снощи, докато гледах новините, обладан от пълно малоумие, реших да се разровя в библиотеката си, за да поизмия малко това чувство на безсилие пред наглостта, която струи от екрана. И попаднах на оная стара книга за „Храбрият войник Швейк”. Отваряйки я на оная страница, в която Балоун говори за приготвянето на добър „соус“, попаднах на една малодийка, нахвърляна от мен онази вечер във влака. Наивна мелодийка в размер четири четвърти, ла минор. 8 тактова секвенция, изключително елементарна, наивна. Засвирих я на пианото. - Тате, какво е това – попита синът ми. Не можах да му отговоря точно. Отгоре, над мелодията се мъдреше заглавие: „Коледна песен за Тони Джентълмена“ - Хубаво е. Но звучи малко тъжно – каза синът ми, след което отиде да доиграе „Assassin's creed”на плейстейшъна си. А аз затворих капака на пианото и върнах листчето от нотната тетрадка на оная същата страница в книгата.

Честита Kоледа, Тони! Не знам какво си видял тогава, в оная вечер, в оня влак от София към Кюстендил. Знам, че слепите се оказахме ние! Затова искам да те помоля! Запей! Ние ще се ориентираме по твоя глас, приятелю.

 

Разказът е публикуван от Венци Мицов във Facebook

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пътуване, влак, гара, Кюстендил, Тони Джентълмена

StreetView

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

Събота, 18 Февуари 2017 / Места
Покривката ще намалее с 30% дори покачването на глобалните температури да бъде овладяно   Във всяка от държавите, през които преминава, планината има различно име, или по-скоро произношение - Alpi на италиански, Alpen на немски, Alpes на френски… Алпите са най-голямата пла [...]

Увеличават цените в зимните курорти

Четвъртък, 08 Декември 2016 / Места
Голяма част от хотелите вече са запълнени за празниците през декември   Очакването за повече туристи през зимния сезон води до повишаване на цените в зимните курорти. Така зимната почивка се очертава с 10-15% по-скъпа в сравнение с миналогодишната. С 25% повече са и резервациите, показ [...]