Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Колекционер на метеорити

Сряда, 17 Октомври 2018 / Истории от града
295
  • БГНЕС

Георги Пенев превърнал хобито си в бизнес

 

В България метеорити почти няма, но това не пречи на Георги Пенев да колекционира именно „парчета от космоса“. И не само ги колекционира, но е превърнал хобито си в бизнес – фирмата му се занимава с рязане, полиране и продажба на метеорити и минерали. Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки.

Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки. „По-лесно се откриват предимно в пустинни райони, защото там няма растителност, а теренът е равен“, разказва Георги Пенев пред БГНЕС.

Затова поколения търсачи от Мароко, откъдето идват огромна част от метеорите, се занимават с търсенето им и търгуват с тях.

„Откриват се на око. Тръгваш в пустинята и търсиш. Има и тежки терени, където има черни камъни, които са си напълно земни и заблуждават търсачите. Има обаче терени, които са много леки, защото на някои места пустинята е по-светла и всеки по-черен камък има възможност да е метеорит.

 

 

При търсенето на железните метеорити се използват и металотърсачи, но основната техника е „на око“, сподели Пенев.

Метеоритите се делят на три групи: каменни, каменно-железни и изцяло железни. „Каменните метеорити са изцяло първична материя на 4,5 млрд. години. От това са съставени нашите планети. Железните и каменно-железните метеорити са от безвъзвратно разрушени големи астероиди или планети“, допълва колекционерът. За да бъдат обаче търсачите сигурни, че са открили метеорит, а не някоя наподобяваща земна скала, се прилагат различни научни методи, сред които водещо място заема рентгенофлуоресцентният анализ.

„Метеоритите се различават от земните скали по това, че съдържат много по-голямо количество никел. Железните метеорити съдържат много никел в себе си, от 6-7% до цели 30%. Нито едно самородно желязо не съдържа такова количество, именно това ги различава. Когато се направи анализ на една скала, много лесно можем да разберем дали е метеорит или не“, отбеляза Георги Пенев.

Най-големият метеорит, който има в неговата колекцията, тежи около 4,5 кг и много е стар, но той го пази само за себе си. За цената казва, че варира и зависи от формата и произхода, както и дали метеоритът е „пресен“ или са паднал преди много години. Тези, за които е доказано, че идват от Марс или Луната, цената може да достигне до 3-4 хил. евро за грам.

 

Вижте още:

Каталог на звездите

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Колекцията на Дейвид Боуи на търг

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метеорити, колекционер, Георги Колев

StreetInside

Може ли диабетът да бъде излекуван?

Четвъртък, 10 Май 2018 / На предела
Решението на проблема винаги е на по-високо ниво на съзнание от това, на което той е възникнал   Лечение на диабета? Възможно ли е? Освен това, защо не съществува носител на Нобелова награда за лечение на диабет? Първо, за да вземете Нобелова награда за лечение на диабет, вие трябва да [...]

Мантра мениджър или лидер

Сряда, 08 Юни 2016 / Кариера
  Защо обичате промяната, освен когато се нуждаете от промяна     „В дългосрочен план, ние оформяме живота си и оформяме себе си. Процесът никога не свършва, докато умрем. И изборите, които правим, са в крайна сметка наша собствена отговорност.“ Елинор Рузвелт [...]