Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Колекционер на метеорити

Сряда, 17 Октомври 2018 / Истории от града
238
  • БГНЕС

Георги Пенев превърнал хобито си в бизнес

 

В България метеорити почти няма, но това не пречи на Георги Пенев да колекционира именно „парчета от космоса“. И не само ги колекционира, но е превърнал хобито си в бизнес – фирмата му се занимава с рязане, полиране и продажба на метеорити и минерали. Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки.

Обикаляйки различни места по света, той се сдобива с редките и ценни находки. „По-лесно се откриват предимно в пустинни райони, защото там няма растителност, а теренът е равен“, разказва Георги Пенев пред БГНЕС.

Затова поколения търсачи от Мароко, откъдето идват огромна част от метеорите, се занимават с търсенето им и търгуват с тях.

„Откриват се на око. Тръгваш в пустинята и търсиш. Има и тежки терени, където има черни камъни, които са си напълно земни и заблуждават търсачите. Има обаче терени, които са много леки, защото на някои места пустинята е по-светла и всеки по-черен камък има възможност да е метеорит.

 

 

При търсенето на железните метеорити се използват и металотърсачи, но основната техника е „на око“, сподели Пенев.

Метеоритите се делят на три групи: каменни, каменно-железни и изцяло железни. „Каменните метеорити са изцяло първична материя на 4,5 млрд. години. От това са съставени нашите планети. Железните и каменно-железните метеорити са от безвъзвратно разрушени големи астероиди или планети“, допълва колекционерът. За да бъдат обаче търсачите сигурни, че са открили метеорит, а не някоя наподобяваща земна скала, се прилагат различни научни методи, сред които водещо място заема рентгенофлуоресцентният анализ.

„Метеоритите се различават от земните скали по това, че съдържат много по-голямо количество никел. Железните метеорити съдържат много никел в себе си, от 6-7% до цели 30%. Нито едно самородно желязо не съдържа такова количество, именно това ги различава. Когато се направи анализ на една скала, много лесно можем да разберем дали е метеорит или не“, отбеляза Георги Пенев.

Най-големият метеорит, който има в неговата колекцията, тежи около 4,5 кг и много е стар, но той го пази само за себе си. За цената казва, че варира и зависи от формата и произхода, както и дали метеоритът е „пресен“ или са паднал преди много години. Тези, за които е доказано, че идват от Марс или Луната, цената може да достигне до 3-4 хил. евро за грам.

 

Вижте още:

Каталог на звездите

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Колекцията на Дейвид Боуи на търг

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метеорити, колекционер, Георги Колев

StreetView

Пътуване до Бали: До Ява и обратно

Петък, 19 Август 2016 / Приключения
Знаех, че всеки остров в Индонезия е коренно различен, но на фона на Ява Бали изглеждаше като културната столица на Европа  Така или иначе, по време на целия престой в мен се бореха две основни неща - не мога съвсем да повярвам че сме тук, чувствам се доста чужда, като все едно нещо мно [...]

До края на асфалта

Събота, 02 Април 2016 / Приключения
В един предишен живот, в един друг свят, адресът ми завършваше на „… Монреал, Канада. Съпругата ми със сина ни току-що бяха заминали за България и беше време за моето хоби. С няколко познати от района на Мичиган се бяхме уговорили да видим колко далеч можем да стигнем на север в [...]