Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Колко лично е личното пространство?

Вторник, 30 Август 2016 / Истории от града
1122
  • На тази снимка очевидно Стоичков желае да бъде сниман. Снимката е на vesti.bg

Дали медиите, които се хранят от личния живот на звездите, ще ги има, ако я няма публиката за подобно съдържание? 

 

В никакъв случай не защитаваме поведението на Христо Стоичков - агресията не е начин за решаване на проблеми. Побоят над журналисти обаче вече започва да се превръща в негова запазена марка. Това е начинът на футболната легенда да защити личното си пространство, а репортерите, които си вадят хляба по този начин, прекрасно го знаят. Обикновето хората, които искат да покажат живота си на широката публика сами канят медиите и с желание позират на снимките. Ако не са го направили, означава, че не искат да споделят семейното си щастие. И това е тяхно право. 

Два дни след като нападна екип на в. "България днес" заради опит да снима (отдалеч) сватбата на дъщерята на Христо Стоичков - Христина, семейството на футболната звезда излезе с изявлението: "Не желаем повече да изместваме фокуса от прекрасното събитие и да пропагандираме тема за насилие, в която винаги ще има няколко гледни точки и различни мотиви. Въпросът от наша страна ще се решава не по медиен, а по юридически път". Това се случи чрез съобщение, което беше прочетено в ефира на Нова телевизия от името на семейството. 

Инцидентът стана в събота пред манастир "Св. Троица" в района на община Етрополе заради опит на фоторепортер на "България днес" да направи снимки на събитието отдалеч. Докато екипът бил в колата, към тях се приближил Христо Стоичков с настояване да му предадат направените записи на телефоните си, след което нанесъл няколко удара по лицето на шофьора. Друг мъж се опитал да отвори задната врата на автомобила, където седял фоторепортера Борислав Тошев, свидетелства набитият от Стоичков шофьор Петър Димитров. За да избяга, Димитров потеглил назад и ударил друг спрял автомобил.
От екипа на вестника защитиха колегите си с аргумента, че са били на публично място, чуха се дори реплики как подобно поведение не можело да се случва точно в манастир. С какво обаче това променя факта, че колегите са се опитали да отразят непоканени семейно събитие? 

Още повече, че нрава на Стоичков е отдавна известен - през 2008 година той преби фоторепортера на "168 часа" Любомир Асенов пред бременната му съпруга. Причината беше, че докато обядвал с жена си в ресторант в Барселона, Асенов видял звездата и дискретно го щракнал. 

Изобщо не питаме виновен ли е Христо Стоичков, че използва юмруци срещу журналисти. Виновен е, разбира се, не е това начинът да се решават проблемите. Питаме обаче къде е границата между развлекателното съдържание в медиите и нахлуването в личното пространство на известните личности? Да, за жълтите медии етичните правила не важат. Но и точно те са най-четени, гледани и търсени от публиката. Защо няколко снимки от сватбата на футболна дъщеря или лицето на бебе, снимано тайно на летището, пак на футболна звезда, трябва да са интересните теми за обществото? И изобщо личният живот на хората.

И кой е виновен - медиите, които възпитават пошла публика или публиката, която търси пошло съдържание? Колко е лично личното пространство и трябва ли това да е новина? За нас отговорът е - не, проблемите на обществото са съвсем други и медиите, дори тези, които предпочитат развлекателното съдържание, имат съвсем други задачи. За съжаление, поне половината от публиката на този род новини ще реагира по същия начин като Стоичков...Невероятно, но факт... И разбира се, думата има съдът. Хулиганство срещу хулиганство. 

 

 White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Христо Стоичков, фотограф, сватба, побой

Street of Art

Как да направим албум

Сряда, 07 Март 2018 / Стил
Дали за празника на мама или за подарък на друг любим човек, ръчно изработеният подарък винаги е безценен, защото носи в себе си любовта на онзи, който го е измайсторил. Ето една идея за албумче за снимки, в което да съберем топли спомени и много усмивки.   Материали: – дебел кар [...]

Кухнята - всеки ъгъл с предназначение

Неделя, 28 Август 2016 / Стил
  Голяма или малка, кухнята винаги трябва да побере толкова много неща   И винаги има нещо, за което мястото не стига. Как да използваме простраството рационално, така че да ни е подредено, но удобно за работа, а и да изглежда спретнато - събрахме няколко идеи, повечето от ко [...]