Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Копаят третия лъч на метрото с машина-гигант

Вторник, 28 Февуари 2017 / Истории от града
331
  • dariknews.bg

Новият маршрут на подземната железница трябва да заработи до три години

 

Нова тунелопробивна машина започна работа днес по трасето на третия лъч на метрото. Тя ще копае средно по 21 метра на ден в 7-километровия участък от метростанция „Красно село” до Малък градски театър „Зад канала”.

Машината е направена в Германия, тежи 1600 тона и е превозена до София на части. Очаква се тя да приключи работата си до края на 2018 г., а година по-късно трябва да е готов и целият трети метродиаметър.

Изграждането на третия лъч лъч на софийското метро е на стойност 500 млн. евро, като в проекта са включени и 20 нови влакчета. 80% от тази сума е безвъзмездна помощ по оперативна "Транспорт и транспортна инфраструктура". 

Само по новия участък се очаква да пътуват по около 130 хил. Души дневно, а след завършването на третата линия метрото ще се използва от 500 хиляди столичани, изчисли кметът на София Йорданка Фандъкова. С 20% ще се намали и трафикът по новото трасе, като се очаква броят на движещите се автомобили да спадне с 14 000 автомобила дневно.

В края на май ще приключат основните дейности по двете метростанции на бул. „Патриарх Евтимий“ в София и движението в района ще бъде пуснато.
По трасето вече се изграждат седем метростанции - "Красно село", "България", "Пенчо Славейков", "Национален дворец на културата", "Патриарх Евтимий", "Орлов мост" и "Театър София".

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, трети лъч, тунелопробивна машина

StreetView

Цената на една мечта

Събота, 10 Декември 2016 / Приключения
Как е да погледнеш от върха - зависи дали ще откриеш там това, за което си тръгнал да го изкачваш   Колко струва една мечта? С концерта на Avantasia беше лесно - няколко молитви слуховете да се окажат истина, билет за фестивала в Каварна и чакане... Тази от днес (13 юли 2016 г.) - конк [...]

Развиват пещерния туризъм в Родопите

Събота, 21 Декември 2019 / Места
Три погранични проекта получават 3,5 млн. лева от оперативна програма    Три проекта за развитие на пограничен туризъм, подобряване на достъпа до печери и опазването на прилепите ще получат 3,5 млн. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., съ [...]