Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Купоните (ще) са ви скъпи

Четвъртък, 27 Септември 2018 / Истории от града
256
  • flickr.com

Столичният общински съвет гласува до 300 лева за шумни съседи

 

Шумните купони и семейните скандали ще излизат солено на столичани, след като Столичният общински съвет прие нови правила за обществения ред. Наредбата за реда и сигурността в София предвижда ограничения на шума в три посоки – домашни дейности и съседи, публични пространства и шум от строителни дейности.

Съседите, които не пазят тишина във времето от 22 до 08 часа и от 14 до 16 часа в делничните дни и от 21 до 9 часа в почивните дни ще плащат глоби. Това се отнася както за физически лица, така и за фирми. По принцип съседите имат право да регламентират свои правила, различни от тези, но ако не могат да се разберат, ще трябва да спазват ограниченията в наредбата.

Глобата за шум в непозволеното време е от 100 до 300 лева, а при повторно нарушение може да достигне и 500 лева.

Уличните музиканти ще могат да свирят, но само на строго определени от районните кметове места, като за целта трябва да имат разрешение от общинската администрация. Как ще бъдат установявани нарушенията? От будни граждани, които подават сигнал на спешния номер 112. След това столичните инспектори са длъжни да извършат проверка и да глобят невъзпитания съсед.

Забранява се просията по светофарите, миенето на стъклата на автомобилите по кръстовищата. Изключение се прави единствено за събирането на дарения от БЧК и неправителствени организации, които също могат да искат пари само с разрешение на общината.

Общинските съветници от опозицията се въздържаха при гласуването на текстовете, но все пак похвалиха авторите на текстовете, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка, съобщи БГНЕС. Левите в столичния градски съвет настояват общината да заложи повече средства за изграждане на видеонаблюдение в целия град.

 

Вижте още:

Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Кучетата на съседите - най-големият проблем на столичани 

София - сравнително сигурна, но плашещо корумпирана 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Столична община, обществен ред, шум, глоби

Street of Art

Рекордно второ място на България на Евровизия

Неделя, 14 Май 2017 / Под прожектора
Победител е Салвадор Собрал от Португалия   Българският представител на конкурса Евровизия Кристиян Костов, който представи блестящо песента си "Beautiful Mess", спечели рекордното второ място. Това е най-големият успех на страната ни досега, след като миналата година Поли Геновасе клас [...]

Йога вкъщи

Неделя, 02 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
  Няколко лесни упражнения, които отнемат 10 минути на ден, но ще ви подмладят    Движението е едно от най-важните неща за доброто настроение и здраве, но не винаги имаме достатъчно време да тренираме по-усилено. Затова ето няколко упражнения за раздвижване вкъщи, които ще ви [...]