Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Купоните (ще) са ви скъпи

Четвъртък, 27 Септември 2018 / Истории от града
485
  • flickr.com

Столичният общински съвет гласува до 300 лева за шумни съседи

 

Шумните купони и семейните скандали ще излизат солено на столичани, след като Столичният общински съвет прие нови правила за обществения ред. Наредбата за реда и сигурността в София предвижда ограничения на шума в три посоки – домашни дейности и съседи, публични пространства и шум от строителни дейности.

Съседите, които не пазят тишина във времето от 22 до 08 часа и от 14 до 16 часа в делничните дни и от 21 до 9 часа в почивните дни ще плащат глоби. Това се отнася както за физически лица, така и за фирми. По принцип съседите имат право да регламентират свои правила, различни от тези, но ако не могат да се разберат, ще трябва да спазват ограниченията в наредбата.

Глобата за шум в непозволеното време е от 100 до 300 лева, а при повторно нарушение може да достигне и 500 лева.

Уличните музиканти ще могат да свирят, но само на строго определени от районните кметове места, като за целта трябва да имат разрешение от общинската администрация. Как ще бъдат установявани нарушенията? От будни граждани, които подават сигнал на спешния номер 112. След това столичните инспектори са длъжни да извършат проверка и да глобят невъзпитания съсед.

Забранява се просията по светофарите, миенето на стъклата на автомобилите по кръстовищата. Изключение се прави единствено за събирането на дарения от БЧК и неправителствени организации, които също могат да искат пари само с разрешение на общината.

Общинските съветници от опозицията се въздържаха при гласуването на текстовете, но все пак похвалиха авторите на текстовете, че са премахнали текстовете, които засягаха скейтбордистите, байкъри и хората, които пият бира в парка, съобщи БГНЕС. Левите в столичния градски съвет настояват общината да заложи повече средства за изграждане на видеонаблюдение в целия град.

 

Вижте още:

Редът в столицата не е просто сбор от забрани 

Кучетата на съседите - най-големият проблем на столичани 

София - сравнително сигурна, но плашещо корумпирана 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Столична община, обществен ред, шум, глоби

Street of Hope

Дневният режим на първокласника

Четвъртък, 14 Декември 2017 / Родители
Създаването на ритъм и управлението на времето ще помогнат на детето да се справи с новите си задължения   Първи клас е голямо предизвикателство за децата. Налага им се да свикнат със съвсем нов режим, среда и задължения. Трябва да полагат усилия за усвояване на учебния материал, който [...]

Само три изпита след седми клас

Петък, 09 Декември 2016 / В клас
Резултатите ще се пишат в точки, а не в оценки   Форматът на изпитите след седми клас остава без промяна. Той пак ще е от два модула, въпреки че те вече няма да се наричат "национално външно оценяване" и "допълнителен", а "първи" и "втори" модул. Това става ясно от проектите на учебно-и [...]