Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Майка Тереза беше обявена за светица

Неделя, 04 Септември 2016 / Истории от града
720
  • Reuters

"Нека винаги да се срещаме с усмивка, защото усмивката е началото на любовта"

 

Майка Тереза, католическата монахиня, която посвети над половин век от живота си на най-бедните и онеправданите, бе обявена за светица от папа Франциск в началото на литургия за канонизация на площад "Свети Петър" в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи, предаде Франс прес, цитирана от dnes.bg.

"Обявяваме блажената Тереза от Колката за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква", каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната "формула за канонизация".
Света Тереза от Калкута (сега Колката) е най-новата светица с името Тереза в лоното на Римокатолическата църква. Етническата албанка Гонджа Агнес, родена в Скопие през 1910 година и индийска гражданка от 1948 година, бе повече известна с монашеското си име Майка Тереза.

 

 

Церемонията по канонизирането започна в събота с бдение и поклон пред реликва на Майка Тереза в римската базилика Сант'Андрея деле Вале. В неделя папа Франциск отслужи литургия и ръководи главния ритуал на площад "Свети Петър" във Ватикана. По традиция всеки нов светия получава и ден на честване. За Света Тереза от Калкута това ще бъде 5 септември - денят на нейната кончина през 1997 г. Утре нейният църковен празник ще бъде отбелязан за първи път с литургия, отслужена от кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар (съпоставим с премиер в светска държава) на Ватикана.

Извън Ватикана и Италия ще бъде отбелязан ден на благодарността по повод канонизирането на Майка Тереза, който ще се състои в нейния роден град. По този повод бе огласен текстът на латински на писмото, което папа Франциск е отправил до своя специален пратеник.

"В деня 20 август 2016 година бе публично обявено назначаването на Негово преосвещенство кардинал Винко Пулич, архиепископ на Сараево (Босна и Херцеговина), за специален пратеник на Светия отец на тържеството, което ще се състои на 11 септември в Скопие, в края на деня на благодарността за канонизацията на Блажената Майка Тереза от Калкута", гласи официалното съобщение на пресцентъра на Светия престол.

 

 

Ето някои от най-известните послания на Света Майка Тереза:

 

"Нека винаги да се срещаме с усмивка, защото усмивката е началото на любовта". 

"Мирът започва с усмивка".

"Ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш".

"Ние не можем да правим велики неща, само малки неща - с любов". 

"Ние мислим, че на сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обича!"
"Самотата и чувството, че си нежелан, това е най-голямата бедност." 
"Силната любов не се мери, тя просто се дава."


Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Майка Тереза, канонизация, папа Франциск, Католическа църква

Street of Hope

Децата имат право на собствената си история

Петък, 02 Септември 2016 / Гласът на детето
  Колкото по-късно им съобщим, че са осиновени, толкова по-трудно ще го приемат   Идеята родителите на осиновени деца да им съобщават взможно най-рано за факта, че са осиновени, заложена в проекта за Семеен кодекс, е много добра. Регламентирането на подобно задължение на родителит [...]

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство     Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическ [...]