Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Място за четене

Четвъртък, 24 Май 2018 / Истории от града
878
  • Hot Spot Books&Arts
  • Hot Spot Books&Arts
  • Hot Spot Books&Arts
  • Hot Spot Books&Arts
1 / 4

 

Малка библиотека в центъра на София предлага 17 хиляди тома съвременни книги

 

Ако не знаете къде се намира тази библиотека, трудно ще я намерите. Закътана в задната част на партера на една от тихите пресечки на бул. „Витоша“, само мъничка табелка указва, че някъде вътре има един съвсем различен свят. Входът е през салона на ресторант, а в задната част на партерния етаж се отваря скромна врата, която ви пренася в уютно, тихо място, което мирише на книги.

Hot Spot Books&Arts е частна библиотека, която работи на доброволчески принцип. Библиотеката е създадена с много любов и като начало с личната колекция от книги на Васил Райчев, който по принцип се занимава с търговия.

В няколко уютни малки помещения ще откриете 17000 тома литература на английски – основно нови книги, които трудно ще намерите по книжарниците или в други библиотеки. Разделени са на секции – има голямо разнообразие от книги за бизнес, пътуване, изкуство от изобразителни изкуства до дизайн, интериор, кино, музика. Има книги за хобита – рибарство, кулинария, спортове, пътувания… Има туристически справочници за почти всички дестинации по света.

Мястото е тихо, уютно и направено с много любов. Място, където можете наистина да си починете, да изпиете чаша чай и да почетете далеч от бързината на ежедневието. Можете и да вземете книга за вкъщи, а също и да доведете децата си на някой от уроците по рисуване, или да го използвате за по-различен фирмен семинар.

Първият път, когато видях библиотеката, с Васил Райчев имахме уговорка за интервю по друга тема. Когато видяхме уютното кътче обаче с колегата оператор нямахме никакви колебания, че искаме да разкажем за нея и постанахме да направим още един репортаж. Без никакво колебание искахме да покажем какво съкровище е събрано зад врата в дъното на суши бара.

Тогава в библиотеката имаше хора, които работеха там за постоянно, но няколко години по-късно, мястото се поддържа основно с усилията на доброволци, разказва Васил Райчев пред БГНЕС.

„В началото, когато направихме библиотеката, си представяхме нещата по един начин. Имаше дори двама души, които бяха наети на работа. Но видяхме, че всъщност много малко са хората, които се интересуват и това са друг тип хора. Не може да очакваш, че тук ще стане върволица, че хората ще търсят точно това, което сме създали. Пък и не сме искали да го припознаят като снобско место. Никога не сме искали да го наложим като място, където да има хора постоянно. Искаме който си го намери, който си го хареса, да си е за него. Тогава ни подхвърлиха идеята да работим с доброволци. Точно тогава откриха един сайт „TimeHeroes ” - той е за доброволчески каузи, за оповестяването им. Пуснахме там обява и счупихме рекордите – просто за една-две седмици имаше над 150 души, които се записаха. Не всички имат възможност да са това, което ние очакваме от тях, но започнахме със сериозното темпо с по 40-50 доброволци на сезон. Това са много хора. И то хора, които са интересни, решили нещо да правят от добра воля – и за себе си, и за другите. Друга енергия ни обхвана в момента, в който започнахме да работим с доброволци“, разказва Райчев.

Така уютната малка библиотека на ул. „Денкоглу“ 18 се превръща в модерно читалище, в което всеки е добре дошъл да постави постановка, да направи изложба, да представи книгата си или да организира някакво културно събитие.

Васил Райчев разказва, че има малка група млади хора, които припознават това място като свое, за които книгите са важни и възможността да вземат рядка книга на английски език е безценна. „В България се издават изключително много интересни книги. Но четящите хора са много малко - това е като един клуб или затворен кръг от хора. Идеята книгите в библиотеката ни да са на английски, беше, за да са по-редки неща, които човек не може да си ги купи от книжарница“, споделя Райчев.

Сега обмисля да направи салон на изкуствата с тематични събирания, които могат да обединят четящите хора.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

библиотека, Хот Спот, Васил Райчев

Street of Art

Стрийт арт: Скулптури с послания

Петък, 15 Март 2019 / Стил
  Изкуството винаги е начин човек да изрази себе си   Хубавото е, че всеки може да покаже как вижда света без да задължава останалите да го видят по същия начин. Ще ви разкажа за няколко скулптури, които освен красиви имат и интересни послания. Скулптура на име “Любов&ldquo [...]

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Неделя, 09 Декември 2018 / Хранене и Здраве
Първите експерименти са успешни   Имунолози от университета в Монреал извършиха първите лабораторни тестове с противоракова ваксина, която не само се бори със заболяването, но и притежава "обучаващи" свойства, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА и dir.bg. За да може Т-лимфоц [...]