Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На Бъдни вечер се събират семействата

Събота, 24 Декември 2016 / Истории от града
276
  • nelamolova.blog.bg

Колкото повече ястия има на трапезата, толкова по-богата ще е новата година 

 

На Бъдни вечер винаги се събираме в дома. Кой където и да е бил и да е през годината, това е денят, на който семействата се събират, за да споделят коледната трапеза и да почетат онези свои близки, които вече не сана този свят.

Това е и празникът, който най-много е запазил народните традиции и въпреки че не всички постят 40 дни преди Коледа, трапезата задължително е постна и на нея винаги има замесена от стопанката питка с паричка.

На масата нареждаме нечетен брой постни ястия – 7,9, или 11. Най-традиционните са питката, боба, пълнени чушки с боб и постни сарми, баница с тиква, ошав и туршия. В по-съвременен вариант на трапезата може да се сложат още салата от цвекло или от кисело зеле, салата от моркови и целина, праз с ориз, постни лозови сарми, а освен традиционния тиквеник, може да се направи баница с ябълки, пълнена тиква или ябълка.

Вярва се, че колкото повече ястия има на трапезата на бъдни вечер, толкова по-богата ще е новата година. Някога са слагали слама под масата – за плодородие през годината.

В много краища на България пазят обичая да прикадяват стаите, оборите и градината, за да прогонят злите духове. Преди да седнат на масата всички четат молитва. След това стопанката на къщата разчупва питката с парата, като оставя първото парче пред иконата на Богородица, а второто нарича за къщата, останалите се разпределят на семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бъдни вечер, традиции, ястия, трапеза

Street of Art

Мазни храни за отслабване

Неделя, 21 Август 2016 / Хранене и Здраве
През последните години се засилва тенденцията да се ядат високо-мазнинни храни, в комбинация с ниско количество на въглехидрати   Чрез този хранителен режим се поддържа постоянно ниво на хормона инсулин, който гарантира нормални функциониране на организма. Този режим е антипод на у [...]

"Паспортна изложба" на Янко Тихов

Сряда, 14 Декември 2016 / Под прожектора
Това е първата самостоятелна изложба на младия български художник след като напуска България    В галерия "Римини" в хотел "Арена ди Сердика" ще бъде представена първата самостоятелна изложба на младия художник Янко Тихов "Къде принадлежим". Той е един от участн [...]