Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На Бъдни вечер се събират семействата

Събота, 24 Декември 2016 / Истории от града
260
  • nelamolova.blog.bg

Колкото повече ястия има на трапезата, толкова по-богата ще е новата година 

 

На Бъдни вечер винаги се събираме в дома. Кой където и да е бил и да е през годината, това е денят, на който семействата се събират, за да споделят коледната трапеза и да почетат онези свои близки, които вече не сана този свят.

Това е и празникът, който най-много е запазил народните традиции и въпреки че не всички постят 40 дни преди Коледа, трапезата задължително е постна и на нея винаги има замесена от стопанката питка с паричка.

На масата нареждаме нечетен брой постни ястия – 7,9, или 11. Най-традиционните са питката, боба, пълнени чушки с боб и постни сарми, баница с тиква, ошав и туршия. В по-съвременен вариант на трапезата може да се сложат още салата от цвекло или от кисело зеле, салата от моркови и целина, праз с ориз, постни лозови сарми, а освен традиционния тиквеник, може да се направи баница с ябълки, пълнена тиква или ябълка.

Вярва се, че колкото повече ястия има на трапезата на бъдни вечер, толкова по-богата ще е новата година. Някога са слагали слама под масата – за плодородие през годината.

В много краища на България пазят обичая да прикадяват стаите, оборите и градината, за да прогонят злите духове. Преди да седнат на масата всички четат молитва. След това стопанката на къщата разчупва питката с парата, като оставя първото парче пред иконата на Богородица, а второто нарича за къщата, останалите се разпределят на семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бъдни вечер, традиции, ястия, трапеза

StreetInside

Не лицето ни прави красиви

Вторник, 24 Януари 2017 / Към себе си
Каква е тайната на привличането    Питали ли сте се защо някои много красиви според общоприетата представа хора не са толкова популярни, колкото някой средностатистически Джо или някоя обикновена Джил, които привличат далеч по-голямо внимание? Тайната на привлекателността не е [...]

Знаците на успеха

Сряда, 10 Май 2017 / Към себе си
Никой не казва, че е лесно, но пък е важно да можете да чуете себе си    Ако не сте сигурни дали напредвате в живота, може би ви трябва малко кураж, за да се уверите, че се превръщате в човека, който искате да бъдете.  Израстването не винаги е лесно или удобно. Когато даваме в [...]