Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца

Четвъртък, 13 Април 2017 / Истории от града
439
  • vesti.bg

Днес е Велики Четвъртък – един от най-важните дни от Страстната седмица. Според Евангелието четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от четири важни събития: Исус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва към Господа, а накрая се случва предателството на Юда.

Едно от основополагащите събития е Тайната вечеря. Същата нощ Исус умива краката на всеки от своите ученици, предавайки им най-ценния урок – за смирението.

В четвъртък от Страстната седмица е задължително да се почисти дома. Това е ритуално действие, чрез което от една страна се премахва всичко минало и от друга – се отваря възможност за нови хубави събития в бъдещето.

Традицията повелява на Велики Четвъртък да боядисаме великденските яйца - обред, който също носи символиката на бъдещото благополучие. Първото яйце винаги трябва да е червено. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

В миналото в Родопите са се боядисвали само червени яйца, като са използвани за оцветители само естествени природни материали корени от брош, от люспи от стар лук, от червени боровинки. В Средните Родопи се месели и различни по предназначение хлябове – за семейството, за кумовете, за свекървата и свекъра, както и за децата, които първи влизали в дома да честитят празника, разказва етнологът от Историческия музей в Смолян Ваня Йорданова пред радио "Фокус".

За домашната трапеза се меси голяма пита с наредени върху нея бели и червени яйца, наричани за Господ и за членовете на семейството. Според народното поверие този хляб, наречен в Родопите кошара трябва да се изяде на трапезата и в никакъв случай дори и залък от него да не излиза от дома, за да не избяга късметът от тази къща. Хлябовете пък, които се правят за децата, които идват в дома да честитят се наричат „кукли” и представляват малка питка с едно яйце в средата. Йорданова обясни, че Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица, тъй като в него се прави същинската подготовка за Великден, защото в петък, наричан Разпети петък, деня на Христовото разпятие не се работи нищо. В събота яйца се раздават за душите на мъртвите близки и съботата се нарича „душна”.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще оглави служба в храм-паметника „Александър Невски“. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Велики четвъртък, великденски яйца

Street of Hope

В обувките на хиперактивното дете

Петък, 22 Юни 2018 / Гласът на детето
  За децата с дефицит на вниманието ежедневните задачи са предизвикателство, защото не могат да мислят само за едно нещо   Винаги съм смятала, че съм от хората, които лесно влизат в чужди обувки. Но откакто съм родител на хиперактивно дете, започнах да се питам дали наистина е так [...]

Въвеждат почасово обучение в детските градини в София

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / В клас
Столичен общински съвет ще гласува промени в Наредбата за прием на деца в детски градини   Родителите ще имат право да избират дали децата им да са по цял ден на детска градина или само за няколко часа.  Идеята е да се въведе почасово обучение за децата на възраст 3 и 4 години, съо [...]