Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца

Четвъртък, 13 Април 2017 / Истории от града
173
  • vesti.bg

Днес е Велики Четвъртък – един от най-важните дни от Страстната седмица. Според Евангелието четвъртъкът преди разпъването на Божия син е белязан от четири важни събития: Исус умива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства, говори за усърдната молитва към Господа, а накрая се случва предателството на Юда.

Едно от основополагащите събития е Тайната вечеря. Същата нощ Исус умива краката на всеки от своите ученици, предавайки им най-ценния урок – за смирението.

В четвъртък от Страстната седмица е задължително да се почисти дома. Това е ритуално действие, чрез което от една страна се премахва всичко минало и от друга – се отваря възможност за нови хубави събития в бъдещето.

Традицията повелява на Велики Четвъртък да боядисаме великденските яйца - обред, който също носи символиката на бъдещото благополучие. Първото яйце винаги трябва да е червено. Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

В миналото в Родопите са се боядисвали само червени яйца, като са използвани за оцветители само естествени природни материали корени от брош, от люспи от стар лук, от червени боровинки. В Средните Родопи се месели и различни по предназначение хлябове – за семейството, за кумовете, за свекървата и свекъра, както и за децата, които първи влизали в дома да честитят празника, разказва етнологът от Историческия музей в Смолян Ваня Йорданова пред радио "Фокус".

За домашната трапеза се меси голяма пита с наредени върху нея бели и червени яйца, наричани за Господ и за членовете на семейството. Според народното поверие този хляб, наречен в Родопите кошара трябва да се изяде на трапезата и в никакъв случай дори и залък от него да не излиза от дома, за да не избяга късметът от тази къща. Хлябовете пък, които се правят за децата, които идват в дома да честитят се наричат „кукли” и представляват малка питка с едно яйце в средата. Йорданова обясни, че Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица, тъй като в него се прави същинската подготовка за Великден, защото в петък, наричан Разпети петък, деня на Христовото разпятие не се работи нищо. В събота яйца се раздават за душите на мъртвите близки и съботата се нарича „душна”.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще оглави служба в храм-паметника „Александър Невски“. На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Велики четвъртък, великденски яйца

StreetInside

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]

Създадоха карта на човешкия мозък

Четвъртък, 28 Юли 2016 / На предела
Изследване открива 97 нови региона     Учени успяха да създадат възможно най-прецизната карта на човешкия мозък. Те също така са успели да идентифицират и 97 нови региона в церебралния кортекс, пише научния сайт "Сайънс алърт". Въпреки че изследователите се опитват да направят т [...]