Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нови проекти променят облика на София

Четвъртък, 27 Юли 2017 / Истории от града
324
  • economic.bg

Инвеститор иска да надгражда етажи върху сгради, които са паметник на културата

 

Обликът на част от емблематичните сгради на София, издигнати между бул. "Цар Освободител", ул. "Аксаков" , ул. "Георги Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий", да бъде драстично променен. Това предвижда постъпило уведомление за започване на процедура за изменение на устройствения план в район "Средец" по желание на собственика на "Грандхотел България", съобщава „Сега“.

Предвидената промяна в архитектурното пространство в карето е дело на бизнесмена Мирослав Печев. Той е собственик на хотел "България" от м.г., притежава и "Парк-хотел Витоша". Печев е вносител на кафе и чай, участник е в управлението на множество фирми, между които и една, в която е съдружник с бившия земеделски министър Мехмед Дикме.

Изменението на плана на регулацията на район "Средец", за което се бори бизнесменът, включва надстрояване на две сгради и изграждане на съвсем нова до тях. Едното надстрояване е предвидено за хотел "България", който трябва да порасне с още един етаж. Намерението за надстройка на хотела не е ново. Такова се появи за първи път преди 10 години от тогавашния му собственик. След намесата на архитекти и граждани проектът за увеличаване на височината на сградата беше спрян. Тежката дума тогава каза Националният институт за недвижимо културно наследство, който отказа да позволи строителството, тъй като хотел "България" е обявен за групов паметник на културата и реконструкцията му може да стане само след положителното му становище и съгласуване в Столичната община. В тази връзка от районната администрация обясниха, че не могат да спрат надстрояването, но се надяват сградата да запази познатия си вид. Преди месец собственикът й се опита да прокара идеята си с невинен ремонт. Той обаче беше спрян, тъй като не е съгласуван с НИНКН. При проверка на общината обаче стана ясно, че е премахната част от неносещи стени и е отстранена мазилката в коридора на третия етаж. Собствениците обясниха, че те са във връзка с предстоящо конструктивно обследване на сградата.

Друга промяна е предвидена за къщата на ъгъла на ул. "Аксаков" и ул. "Дякон Игнатий" до Българската банка за развитие. Къщата също е паметник на културата и за бъдещето й трябва да се произнесе Министерството на културата. Плановете за нея са да бъде надградена с още 4 етажа, обясниха от район "Средец" пред "Сега". За какво са предвидени те, обаче не е ясно. Празното място между нея и зала "България" пък се очаква да бъде запълнено от нова 5-етажна сграда.
От район "Средец" призовават гражданите, които се интересуват от бъдещето на емблематичните сгради, да подадат становищата, мненията и възраженията си в местната администрация до 7 август. 


Очаква се Общинският експертен съвет по устройство на територията в София да обсъди проекта за строителство на 8-етажна сграда с двуетажен подземен паркинг в двора на бившето иранско посолство на бул. "Васил Левски". Проектът на Агенцията за дипломатически имоти в страната предвижда запазване на двуетажната сграда на посолството, която е паметник на архитектурата с категория "местно значение". Сградата до нея се очаква да бъде висока колкото тази на Министерството на младежта и спорта и да се използва за обществено делово обслужване на МВнР. Проектът за това съществува от 2016 г., а в началото на годината главният архитект на София Здравко Здравков го определи като "много груба намеса в историческия център на София".

 

Източник: „Сега“

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, строителство, ОУП, Гранд Хотел България

Street of Hope

10-годишните българчета четат по-добре от повечето си връстници в Европа

Вторник, 05 Декември 2017 / В клас
Повече от половината български четвъртокласници достигат високо ниво на четене с разбиране, показва изследването PIRLS   Българските четвъртокласници са сред отличниците в авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене. Нашите 10-годишни ученици са се кла [...]

Дигиталната революция и развитието на децата

Четвъртък, 12 Април 2018 / Родители
С навлизането на електронни учебници вероятно броят на затлъстелите деца ще се увеличи още   Дигитализирането на човешкия живот доведе до промяна във всички сфери. Появиха се нови професии, други изчезнаха. Днес, ако човек има идея и иска да я сподели, може да напише книга, да си направ [...]