Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нови проекти променят облика на София

Четвъртък, 27 Юли 2017 / Истории от града
296
  • economic.bg

Инвеститор иска да надгражда етажи върху сгради, които са паметник на културата

 

Обликът на част от емблематичните сгради на София, издигнати между бул. "Цар Освободител", ул. "Аксаков" , ул. "Георги Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий", да бъде драстично променен. Това предвижда постъпило уведомление за започване на процедура за изменение на устройствения план в район "Средец" по желание на собственика на "Грандхотел България", съобщава „Сега“.

Предвидената промяна в архитектурното пространство в карето е дело на бизнесмена Мирослав Печев. Той е собственик на хотел "България" от м.г., притежава и "Парк-хотел Витоша". Печев е вносител на кафе и чай, участник е в управлението на множество фирми, между които и една, в която е съдружник с бившия земеделски министър Мехмед Дикме.

Изменението на плана на регулацията на район "Средец", за което се бори бизнесменът, включва надстрояване на две сгради и изграждане на съвсем нова до тях. Едното надстрояване е предвидено за хотел "България", който трябва да порасне с още един етаж. Намерението за надстройка на хотела не е ново. Такова се появи за първи път преди 10 години от тогавашния му собственик. След намесата на архитекти и граждани проектът за увеличаване на височината на сградата беше спрян. Тежката дума тогава каза Националният институт за недвижимо културно наследство, който отказа да позволи строителството, тъй като хотел "България" е обявен за групов паметник на културата и реконструкцията му може да стане само след положителното му становище и съгласуване в Столичната община. В тази връзка от районната администрация обясниха, че не могат да спрат надстрояването, но се надяват сградата да запази познатия си вид. Преди месец собственикът й се опита да прокара идеята си с невинен ремонт. Той обаче беше спрян, тъй като не е съгласуван с НИНКН. При проверка на общината обаче стана ясно, че е премахната част от неносещи стени и е отстранена мазилката в коридора на третия етаж. Собствениците обясниха, че те са във връзка с предстоящо конструктивно обследване на сградата.

Друга промяна е предвидена за къщата на ъгъла на ул. "Аксаков" и ул. "Дякон Игнатий" до Българската банка за развитие. Къщата също е паметник на културата и за бъдещето й трябва да се произнесе Министерството на културата. Плановете за нея са да бъде надградена с още 4 етажа, обясниха от район "Средец" пред "Сега". За какво са предвидени те, обаче не е ясно. Празното място между нея и зала "България" пък се очаква да бъде запълнено от нова 5-етажна сграда.
От район "Средец" призовават гражданите, които се интересуват от бъдещето на емблематичните сгради, да подадат становищата, мненията и възраженията си в местната администрация до 7 август. 


Очаква се Общинският експертен съвет по устройство на територията в София да обсъди проекта за строителство на 8-етажна сграда с двуетажен подземен паркинг в двора на бившето иранско посолство на бул. "Васил Левски". Проектът на Агенцията за дипломатически имоти в страната предвижда запазване на двуетажната сграда на посолството, която е паметник на архитектурата с категория "местно значение". Сградата до нея се очаква да бъде висока колкото тази на Министерството на младежта и спорта и да се използва за обществено делово обслужване на МВнР. Проектът за това съществува от 2016 г., а в началото на годината главният архитект на София Здравко Здравков го определи като "много груба намеса в историческия център на София".

 

Източник: „Сега“

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, строителство, ОУП, Гранд Хотел България

StreetInside

Как да се справим с негативизма

Неделя, 16 Октомври 2016 / Към себе си
    Четири неща, които можете да направите за повече позитивизъм   През главата на човек минават между 25 хиляди и 50 хиляди мисли на ден и ако сте песимист, или минавате през лош период, това със сигурност изглежда като огромен мрак. Повечето хора не приемат достатъчно на [...]

Четенето е пряко свързано с успеха

Събота, 02 Септември 2017 / Кариера
Всички успешни мениджъри четат – по много   Един от всеки четирима американци не е чел нито една книга за последната година. В България положението е дори по-зле. Проучване на Евростат показва, че над половината българи не са прочели нито една книга в последната година. По този по [...]