Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Опитват да застроят Копривщица

Четвъртък, 30 Март 2017 / Истории от града
439
  • plovdivtour.com

 

Статутът на града не трябва да се променя, заяви президентът Радев след като стана ясно, че местните общинари са гласували градът да не е архитектурен резерват

 

"Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България", написа държавният глава Румен Радев във Фейсбук по повод решението на Общинския съвет в Копривщица да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват.

„Затова призовавам всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей. Всеки компромис в случая ще е покушение срещу националната памет и културното наследство на България", пише още президентът Румен Радев.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който го уверил, че "ще направи всичко възможно да спре скандалното решение" като го върне за преразглеждане. "Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Борисов във Фейсбук.

По-късно на пресконференция в централата на ГЕРБ кметът на града Генчо Герданов заяви, че няма да се стигне до отмяна на статута на града като архитектурен резерват и националното богатство на Копривщица ще бъде запазено за поколенията. Той обаче поиска помощ от държавата за модернизиране на ВиК инфраструктурата в града и намекна, че градът може да продължи да се разраства, тъй като строителство извън рамките на резервата не е забранено от закона. 

Вчера стана известно, че на 17 март общинският съвет в Копривщица е приел решение за отмяна на статута на архитектурно-исторически резерват. Това ще позволи в единствения запазил автентичността си град да се изграждат нови сгради и съоръжения.

Протокол от заседанието не е качен на сайта на община Копривщица и не може да се види кой за какво е гласувал. Зам.-кметът инж. Тони Малинов съобщава пред Mediapool, че решението е взето с 7 гласа "за" от общо 11 общинари. То е подкрепено от цялата група на ГЕРБ, която се състои от четирима души, както и от хората на Български демократичен център.

 

 

Кметът Генчо Герданов на свой ред пояснява, че не е присъствал на заседанието, когато е било взето това решение. Нито е присъствал на скандалната дискусия в съвета през февруари, когато е станало ясно, че решението ще се вземе. "Хората идват в този град заради самия град. Аз ще се боря този статут да остане", каза пред Mediapool кметът Генчо Герданов, който е и местен лидер на ГЕРБ.

Въпросът е каква сила има решението на общинарите, тъй като паметниците на града с национално значение и са под регулацията на Мнистерството на културата и Институтът за паметници на културата, съответно правилата са записани в Закона за културното наследство. От Министерството на културата, от което зависи дали ще отпадне този статут, съобщиха, че не е постъпвало такова искане от кмета на Копривщица. 

Всеки, който е ходил в града, знае, че неповторимата му атмосфера се дължи именно на запазената автентичност. Това, което прави впечатление, че голямата част от някогашните къщи са запазили автентичността си, но в същото време са поддържани и реновирани без това да нарушава общата атмосфера на градчето. Хората в Копривщица се изхранват основно от туризъм, а посетителите идват заради паметниците и няколко събития и фестивали, с които Копривщица се е наложила през годините. На 21 февруари ЮНЕСКО включи Националния събор на българското народно творчество в Копривщица в списъка за световно нематериално културно наследство. Това се случи и поради факта, че градът пази своите традиции и има статут на архитектурно-исторически резерват.

 

 

В града има над 400 паметника на културата – това е единственият град-музей в България. Обявен е за такъв с решение на Министерския съвет още през 1952 година. Двадесет години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на Министерския съвет. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в градчето с цел да се запази неговият автентичен облик.

През миналата година Копривщица влезе в класацията на 30-те най-красиви градове в Европа от Японската асоциация на пътните агенти (JATA). По този повод британският в. „Телеграф“ цитира думите на Робърт Нурдън, закупил къща в града през 2013 година: „Оттук през 1876 г. започва борбата за независимост от турско робство, а днес българите признават важното място на града в историята си. Този живописен град с къщи, наполовина направени от дърво, защитава Средна гора и е разделен от криволичещата река Тополница и е домакин на важни музикални и фолклорни фестивали.”

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. Изработването на плана е 80% платено от държавата, а едва 20% от сумата се дава от общинския бюджет. Общата стойност на проекта е около 150 000 лева.

Според публикацията в Mediapool новият устройствен план, който предвижда минимално застрояване и отчуждаване на бившия парк Баркиш, пречи на инвестиционните планове на бизнесмена Радослав Йовков, чиято е земята в парка и който има планове за изграждане на производствени мощности, за които е закупил земя. Предложенията на общинарите включват възможност за по-високо строителство, промишлена зона, изграждане на зали за конферентен туризъм, ски писта, мотописта и АТВ писта, буферни паркинги и т.н.

Предстои обсъждането на проекта в експертния съвет на МРРБ.  За момента няма официална позиция от Министерството на регионалното развитие на каква фаза е общият устройствен план на Копривщица, който дава основните параметри на застрояване на града и усвояването на нови територии, но отмяната на статута на архитектурен резерват не може да стане без решение на Министерски съвет. 

 

 

Вижте още:

В Копривщица възродиха духа на революцията  

Пет места, които пазят българския дух

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Копривщица, град музей, архитектурен резерват, устройствен план, застрояване, Румен Радев

StreetView

Хванати в кадър

Неделя, 17 Декември 2017 / Приключения
Някои от най-смешните снимки от дивата природа   Наградите за най-смешните снимки на диви животни се провеждат от 2015 година, като целта е хората да бъдат по-информирани и ангажирани с опазването на природата. Може би усмихнатият хамстер или тромавото бухалче ще ви разсмеят, но&nb [...]

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Сряда, 05 Април 2017 / Места
Величествена с пясъчната си красота пустинята винаги е била символ на силата на природата     Въпреки че е трудно да си го представим, преди около 12 хиляди години безкрайните горещи и безжизнени пясъци са били кипящо от живот място с езера, зелена трева и редовни валежи. Учените [...]