Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Освещават български храм във Виена

Неделя, 11 Юни 2017 / Истории от града
255
  • БГНЕС
  • БПЦ
1 / 2

Това е втората църква на Българската патриаршия в Европа, изградена със средства на наши сънародници

 

 

Нов български храм отваря врати във Виена. Официалното освещаване е днес, Неделя на Всички светии, а храмът е посветен на свети Иван Рилски в гр. Виена, Австрия. Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква. .

Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения. За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г.

Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници, живеещи в Австрия, по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец, подчертават от Светия синод.

Храмът е изграден за около три години с дарения от българи, австрийци и от българската държава.  

 

Вижте още:

Българи сторят паметник на Левски в Канада

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Български храм, Виена, БПЦ

StreetView

През Магелановия проток – до края на света и обратно

Петък, 06 Май 2016 / Приключения
  27-30 януари 2016   Буенос Айрес – градът на добрите ветрове   27 януари. Пристигам в Буенос Айрес с полет на Air Canada през Торонто, със спирка в Сантяго (Чили). Тръгвам в страховита снежна буря. В Сантяго „un petit probleme“ ни забавя с почти два часа [...]

Африка пеша

Събота, 15 Октомври 2016 / Приключения
  Мароко: Танжер, Фес и Рабат    Стигнахме от Гранада до Мароко за два дни. До пристанището в Алхесирас ни закара растаман с бус, изрисуван целия в графити. На пристанището ни нападнаха за билети за ферибот, за хашиш и какво ли не. Всеки предлагаше различни цени за ферибота, [...]