Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отпускат помощ за пострадалите в Хитрино

Събота, 10 Декември 2016 / Истории от града
928
  • bnt.bg
  • bnt.bg
1 / 2

Сформиран е кризисен щаб в помощ на населението 

 

Пострадалите семейства заради взрива на цистерна в село Хитрино ще получат еднократна помощ от 325 лева. Търсят се начини и за настаняването на хората. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото на трагедията е разпоредил въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия.

В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

 

 

Създадена е организация за евакуация и извеждане на хората от село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други, а това е изключително рисково. На място са специалисти, които да направят това, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от Дарик. 

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и близо 30 пострадали.

Спасителни екипи издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара в Хитрино. Пожарникари продължават да обливат и охлаждат цистерните, една от тях още гори. Това съобщи за БТА Пламен Петров от Българския Червен кръст (БЧК) в Шумен, който е в селото.

Хората ще бъдат изведени в Шумен, където има готовност в училищен салон да бъдат настанени хората, които няма къде да нощуват. Домовете на хората ще бъдат охранявани, съобщиха от полицията.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хитрино, взрив, цистерни, пострадали, държавна помощ, Бойко Борисов

Street of Hope

Разликата между гневен изблик и нервен срив

Понеделник, 03 Юни 2019 / Гласът на детето
Понякога детето изглежда като че се тръшка, а всъщност е претоварено с информация   Много хора мислят, че гневен изблик и нервен срив означават едно и също нещо. Тези състояния могат да изглеждат много сходни, когато видите дете по средата на подобен пристъп. Но сривът е много по-различ [...]

Монтесори родителството отвътре

Петък, 26 Август 2016 / Родители
Монтесори ми дава привилегията да имам прозорец към умовете и душите на най-чистите и непорочни хора, нашите деца     Продължение на интервюто с Пилар Бюлей, отгледана по метода на Мария Монтесори, образована като преподавател по системата и отглеждаща децата си по нея. Тя е майка [...]