Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отпускат помощ за пострадалите в Хитрино

Събота, 10 Декември 2016 / Истории от града
847
  • bnt.bg
  • bnt.bg
1 / 2

Сформиран е кризисен щаб в помощ на населението 

 

Пострадалите семейства заради взрива на цистерна в село Хитрино ще получат еднократна помощ от 325 лева. Търсят се начини и за настаняването на хората. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото на трагедията е разпоредил въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия.

В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

 

 

Създадена е организация за евакуация и извеждане на хората от село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други, а това е изключително рисково. На място са специалисти, които да направят това, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от Дарик. 

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и близо 30 пострадали.

Спасителни екипи издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара в Хитрино. Пожарникари продължават да обливат и охлаждат цистерните, една от тях още гори. Това съобщи за БТА Пламен Петров от Българския Червен кръст (БЧК) в Шумен, който е в селото.

Хората ще бъдат изведени в Шумен, където има готовност в училищен салон да бъдат настанени хората, които няма къде да нощуват. Домовете на хората ще бъдат охранявани, съобщиха от полицията.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хитрино, взрив, цистерни, пострадали, държавна помощ, Бойко Борисов

StreetInside

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

Понеделник, 25 Април 2016 / На предела
    Физика на седемте чакри и причините за липсата на хармония     Какво представляват седемте чакри, за които вероятно сте чували от йога инструктора или по време на сесия за лечебна енергия? Съществуват ли наистина? Има ли някой, който всъщност да ги е виждал или д [...]

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]