Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Овчар от кърджалийско обучава шампиони по карате

Понеделник, 08 Април 2019 / Истории от града
371
  • bnr.bg
  • haskovo.net
1 / 2

Айхан Салим работи с децата от Рани лист от осем години

 

Овчар от кърджалийското село Рани лист тренира децата на карате. И не само ги тренира, но и воденият от него отбор успя да изненада най-добрите каратисти на европейско-азиатския шампионат. Четирите състезатели от село Рани лист успяха да спечелят четири медала, а единият от тях стана и евроазиатски шампион, съобщава БНР.

Айхан не печели нищо от работата си като треньор, за да издържа себе си и семейството си, гледа овце. Разкъсва се между стадото и тренировките.

В школата в Рани лист децата тренират ашихара карате - най-новият стил в този спорт. Той стига до селото чрез Айхан Селим, местен човек, изучавал стила в Бурса, европейски вицешампион.

Айхан смята, че за успеха са необходими много труд и упоритост.

“Който има желание, може да постигне нещо в този спорт. Желание, усърден труд и постоянство“, казва спортистът.

“Когато се иска и има желание, винаги работите се случват, макар че този спорт иска и средства“, каза кметът на Рани лист Гюлтекин Фаик.

Айхан и неговият отбор участват в евроазиатския шампионат. Златният медал в категория до 40 кг получава Мюмюн Исмаил. Той получава и купата на евроазийски шампион по карате ашихара.

 

 

Айхан  Салим е роден през 1977 г. в Кърджали. Занимава се със спорт от 6-годишен. Тренирал е борба, фитнес, лека атлека.  През 1993 г.заминава със семейството си за Турция, където започва да тренира  ашихара карате. Участва в много състезания и печели много медали. През 1998 г.става помощник треньор при един от най добрите майстори на този спорт в Турция, а две години по-късно достига ниво 2 дан, разказва haskovo.net.

През 2002 г. се връща в България и отслужва военната си служба. През 2005 г. започва да обучава деца в училището в с. Рани лист. През 2006 г. с тях той участва на състезания в Турция. В първото състезание участва с пет деца и печели пет медала, на втората надпревара се включва с 3 спортисти и се връща с 3 медала. Прекъсва треньорската си дейност и заминава на гурбет. Връща се през 2010 г.и започва тренировки в селското училище на Рани лист. През 2011 г. е поканен на Евроазиатски шампионат, който се проведе в Анталия. Става вицешампион в категория до 75 кг. Поканен е на световен шампионат в Дания през 2012 г. , но поради липса  на средства не участва. Сега е на ниво 3 дан на Ашихара карате.

 

Вижте още:

Айкидо - хармония по пътя напред

Офицери или пешки

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Айхан Салим, Кърджали, Рани лист, карате, шампион

Street of Hope

Озарената педагогика: Информация и идентификация

Събота, 16 Юли 2016 / В клас
Много важно е децата от малки да се научат да се идентифицират само с част от някой, а не с целия човек   Най-важното нещо, което децата могат да направят между 7 и 12 години, е да се научат да работят с качествена информация. Да си намерят информацията и да могат да я оценят. Сега има [...]

Вдигат таксите за обучение в 13 университета

Сряда, 24 Април 2019 / В клас
  В 19 висши училища няма да има промяна   Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с 5% до 63%, или от [...]