Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Овчар от кърджалийско обучава шампиони по карате

Понеделник, 08 Април 2019 / Истории от града
161
  • bnr.bg
  • haskovo.net
1 / 2

Айхан Салим работи с децата от Рани лист от осем години

 

Овчар от кърджалийското село Рани лист тренира децата на карате. И не само ги тренира, но и воденият от него отбор успя да изненада най-добрите каратисти на европейско-азиатския шампионат. Четирите състезатели от село Рани лист успяха да спечелят четири медала, а единият от тях стана и евроазиатски шампион, съобщава БНР.

Айхан не печели нищо от работата си като треньор, за да издържа себе си и семейството си, гледа овце. Разкъсва се между стадото и тренировките.

В школата в Рани лист децата тренират ашихара карате - най-новият стил в този спорт. Той стига до селото чрез Айхан Селим, местен човек, изучавал стила в Бурса, европейски вицешампион.

Айхан смята, че за успеха са необходими много труд и упоритост.

“Който има желание, може да постигне нещо в този спорт. Желание, усърден труд и постоянство“, казва спортистът.

“Когато се иска и има желание, винаги работите се случват, макар че този спорт иска и средства“, каза кметът на Рани лист Гюлтекин Фаик.

Айхан и неговият отбор участват в евроазиатския шампионат. Златният медал в категория до 40 кг получава Мюмюн Исмаил. Той получава и купата на евроазийски шампион по карате ашихара.

 

 

Айхан  Салим е роден през 1977 г. в Кърджали. Занимава се със спорт от 6-годишен. Тренирал е борба, фитнес, лека атлека.  През 1993 г.заминава със семейството си за Турция, където започва да тренира  ашихара карате. Участва в много състезания и печели много медали. През 1998 г.става помощник треньор при един от най добрите майстори на този спорт в Турция, а две години по-късно достига ниво 2 дан, разказва haskovo.net.

През 2002 г. се връща в България и отслужва военната си служба. През 2005 г. започва да обучава деца в училището в с. Рани лист. През 2006 г. с тях той участва на състезания в Турция. В първото състезание участва с пет деца и печели пет медала, на втората надпревара се включва с 3 спортисти и се връща с 3 медала. Прекъсва треньорската си дейност и заминава на гурбет. Връща се през 2010 г.и започва тренировки в селското училище на Рани лист. През 2011 г. е поканен на Евроазиатски шампионат, който се проведе в Анталия. Става вицешампион в категория до 75 кг. Поканен е на световен шампионат в Дания през 2012 г. , но поради липса  на средства не участва. Сега е на ниво 3 дан на Ашихара карате.

 

Вижте още:

Айкидо - хармония по пътя напред

Офицери или пешки

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Айхан Салим, Кърджали, Рани лист, карате, шампион

StreetView

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили   Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска. Параклисът се намира на мал [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]