Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Паневритмия в Рила

Петък, 19 Август 2016 / Истории от града
2589
  • Танцът се изпълнява рано сутрин при изгрев

С "Танца на живота" Бялото братство посреща слънчевата Нова година 

 

Всяка година, на 18 срещу 19 август последователи на учението на Петър Дънов се събират край Седемте рилски езера за да посрещат своята Слънчева Нова година. Те изпълняват своя танц паневритмия край езерото Бъбрека.

Паневритмията се играе в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Продължителността на изпълнението е 1 час. Целта е постигане на хармония с природата, Бог и вселената.

Танцът се изпълнява сутрин, при изгрев слънце. Всички участници са облечени в бяло и подредени в кръгове, като изпълняват леки, наподобяващи танц, движения, стъпки и упражнения на фона на специална музика.

 

 

Смята се, че от физиологична гледна точка паневритмията подобрява ставната подвижност и дихателните функции, укрепва мускулатурата, нормализира кръвното налягане, усъвършенства се координацията на движенията. Плавните, неангажиращи и разпускащи стъпки в комбинация със специфичния ритъм на музиката и текстовете на песните водят имат и положителна психологическа функция - водят до духовно спокойствие, подобряват паметта, мисловния процес и възможността за концентрация.

 

btvnovinite.bg

 

„Емоцията е много голяма, трябва да се усети, тя е неописуема”, подчертава пред bTV Емилия Жекова, която от дете катери Рила, за да се включи в паневритмията. „Хората тук казват, че когато има паневритмия облаците изчезват и слънцето се показва”, уверява тя.

Според последователите на Бялото братство паневритмията e базирана на философия, която посочва пет "универсални принципа на Любовта, Мъдростта, Правдата, Добродетелта и Истината", и дава възможност за връзка със светлината и фините светове. Разглеждат го от ъгъла на така наречената сакрална геометрия и теорията за торсионните полета, заложени в нея. 

 

 

"Бялото братсво" (известно в България като Дъновизъм) е регистрирано официално в България като отделно вероизповедание. През 40-те години на XX-ти век учението става популярно в някои европейски страни като Франция и Литва, а през 70-те години навлиза в Русия, Канада и САЩ. През последното десетилетие на миналия век негови ученици и последователи се появяват във Великобритания, Германия, Австралия и Конго.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    Katja 20.08.2016 / 17:34

    Да, наистина облаците изчезнаха.. и се показа слънцето! Като свърши танца не след дълго облаците се завърнаха с дъжд..


Автор

повече за автора

Ключови думи:

паневритмия, Петър Дънов, Рила, танц

Street of Art

Очички на улицата

Сряда, 31 Май 2017 / Стил
  Предмети от градския пейзаж оживяват с помощта на малки пластмасови очи   Световната мания Айбомбинг не само стигна до България, а и привлече вниманието на BoredPanda. Сайтът е публикувал няколко от снимките на фотографа Ваню Кръстев, който определено има око за перфектната бомб [...]

Лъжичка сладолед за бодър и усмихнат ден

Неделя, 25 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Сладкото на гладно може да е полезно, стига да не прекаляваме   Не са много хората, които ядат десерта си за закуска. Замяната на най-важното хранене за деня с празни калории със сигурност ще доведе до ден, изпълнен с вина и лошо настроение. Ново изследване обаче показва, че ако изядет [...]