Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пешеходна пътека с букви

Вторник, 23 Май 2017 / Истории от града
372
  • БГНЕС

 

Зебрата срещу Софийския университет беше изрисувана с кирилица и глаголица

 

По инициатива на Емил Джасим и Столична община пешеходната пътека срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ беше изрисувана с букви на кирилица и глаголица. Това е един от начините на кметството да отбележи празника на българската писменост 24 май.

 

"Това е пешеходната пътека, която свързва градинката с паметника на св. Климент Охридски и Художествената академия от едната страна на бул. "Васил Левски" с Ректората на Софийския университет, Народната библиотека и паметника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

Тя е особено средоточие на българския дух и българската духовност.
Тя свързва карето на Народното събрание, катедралния български храм и школата на художниците със средищата на науката и познанието - Библиотеката и Университета.
И пресича булевардът, кръстен на Апостола на свободата.

През нея минават най-много столичани и гости на столицата всекидневно.
По нея хиляди млади българи всеки ден вървят напред, към науката, която "във душите грей".

От тази нощ тази пешеходна пътека е изписана с кирилицата и глаголицата.
Това е подаръкът, който заедно със Столична община подарявам на нашите съграждани и на гостите на града ни.
Това е подаръкът за 24-ти май - Ден на българската култура и писменост.
И моят национален празник", написа във Facebook Емил Джасим. 

 

В навечерието на празника в НДК започва и най-голямото книжно изложение - „Пролетният базар на книгата“.
Тази година на изложението се представят повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци.

В рамките на шестте дни на изложението, в Националния дворец на културата, както и на различни места в София, ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с български и чуждестранни автори. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма предстоят десетки срещи с автограф с български писатели и поети.

Поне 68% от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година, показва проучване на „Галъп интернешънъл“, цитирано от БГНЕС. 32% от хората казват, че те или семействата им са купили поне една книга в последните 12 месеца. Други 13% заявяват, че са вземали книги от библиотека в последната една година. Останалите 87% твърдят, че не са.

Данните показват, че в сравнение с 2010 година, когато „Галъп интернешънъл“ отново провери дяловете, процентът на хората, които не са закупили нито една книга през последната една година, се увеличава.

Според данните, делът на четящите е съставен предимно от млади хора с висше образование, населяващи по-големите градове. Жените, които са закупували книги или са взимали от библиотека, са два пъти повече от мъжете. Добрите новини са, че почти половината от хората, на възраст между 18 – 35 г. са си купували книги през последната година, а една четвърт от най-младите са взимали книга от библиотека. Разбира се, това се дължи до известна степен на необходимост – за нуждите на образованието, например.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

24 май, пешеходна пътека, СУ \\\\\\\\

Street of Art

В памет на Мая Плисецкая

Четвъртък, 05 Май 2016 / Под прожектора
  Една от най-големите балерини на 20 век     Една от най-големите балерини на ХХ век – Мая Плисецкая, ни напусна преди година на 89 години. Световноизвестната балерина почина от сърдечен удар в Германия.      Мая Плисецкая е родена на 20 ноември 19 [...]

Led Zeppelin на съд за плагиатство

Сряда, 15 Юни 2016 / Под прожектора
Музикантите били откраднали „Stairway to Heaven“ от група Spirit   В Окръжния федерален съд в Лос Анджелис, щата Калифорния, започнаха изслушванията по делото срещу британската рок група Led Zeppelin, обвинена в плагиатство с хита си "Stairway to Heaven", съобщи БГНЕС, позов [...]