Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

По стъпките на българските гарибалдийци

Петък, 17 Август 2018 / Истории от града
926
  • На снимката авторът подарява книгата на правнучката на Гарибалди /личен архив/

 

Българският историк Теодор Тодоров доказва, че стотици български доброволци са участвали в италианското освободително движение

 

 

Гарибалдийци са онези българи, участвали в италианското освободително движение през периода 1860 – 1871 година и донесли опита си, за да организират българското освободително движение.

Книгата на Теодор Тодоров излезе от печат на 20 април 2018 г., сякаш по поръчка за 142-тата годишнина от Априлското въстание. При това книгата е посветена на 140 години от освобождението и Руско-турската Освободителна война -1877-1878 година.

Тя е плод на три години неуморен труд и архивни изследвания на историка Теодор Тодоров, който доскоро преподаваше и в едно от училищата ни в Рим /Ватикана, но го напусна в знак на протест срещу новата протурска линия там и днес се занимава с друга близка до учебното дело деятелност. Паралелно с това рисува и изработва сувенири в своята асоциация за художествени изделия в Тиволи ,,Креационе артистичи'', където заема длъжност артистичен художествен ръководител.

Книгата ,,По стъпките на българските гарибалдийци'' е 1480 стр., а от тях 150 стр. са само приложенията със снимки и рисунки. Тези приложения включват паметни снимки на герои, събития, карти на бойни действия, въстания, както от историята на България, така и на Италия, а също и на цяла Европа.

Накрая на всеки от томовете има приложения, които включват и снимки от италианския музей на гарибалдийската слава на Рим, хълм Джаниколо, а също оръжия от епохата и униформи, лично рисувани от авторът. Идеята на автора е чрез рисунки и скици на униформите на въстаниците да възпитава родолюбие в подрастващото поколение и най -вече да позволи на редица родни уредници на музеи и любители колекционери да ушият по този модел гарибалдийски униформи за нашите Възрожденски музеи или пък да се сдобият с конкретни образци на оръжията от гарибалдийският период.

Първата премиера на книгата бе в Рим на 20 май 2018 г.в зала ,,Пиацца Дей Фиори - 4''. Съвсем близко е мястото, където през август 1876 г. се събра цялата италианска общественост начело и с ген. Джузепе. Гарибалди за да даде вот за българската свобода - събореният отдавна театър ,,Театро Аполо'', където за пръв път светът научи за издевателствата над българския народ. Само Теодор Тодоров досега издига хипотеза, че тогава Рим отново е бил посетен от Капитан Петко войвода, за да издейства помощ за народа си, мисия тайна, но продуктивна наравно с тази на Балабанов и Цанков.

За пръв се разбра, че българите, участвали в движението за обединение на Италия и изобщо в гарибалдийството са над 6500, а не 70 на брой, както се твърдеше доскоро.

Информациите за родни гарибалдийци досега бяха морално стари, защото говорихме за 20-30 известни ни имена, а има податки за цели полкове, но много сведения са изгубени защото за 140 г. никой не е описал този казус. Реално една голяма част от по респектиращите поборници са идвали или воювали в Италия, от тук е и мотото ,,Свобода или смърт" и ред заемки в уставите на БРЦК/ТЦБК през годините и дори трикольорът като идея.

Тодоров днес оборва старите български закостенели хипотези за участия на 70-80 човека с конкретни данни. Стефан Дуньов е тръгнал от Банат с 170 души, а в Италия те са достигнали 400, някой си поручик Порчев тръгва от Цариград за Италия с кораб и 250 гарибалдийци само българи. Още за Крит само в един курс Капитан Петко води около 80 българи гарибалдийци от Македония и Тракия, а Общи с нов контингент от 141 човека още 39 българи. Един идва, друг си отива но на Крит има поне докъм 280 българи да се се били с известна относителност, но само за там пък знаем жертвите - 6 убити и 2 ранени само от наша страна. Най-дейно на територията на Италия българи са участвали в 17 дивизия ,,Медичи'', 2 батальон /реджимент/ бригада ,,Ебер' '/Еберхард/ , основно с частите на ген. Нино Биксио и полк. Стефан Дуньов, потомък на български католици от 18 век от свищовските села, а не както се смята от 18 век от Чипровци. И тук се оказва пак ,,сме си написали небивалици'' за историята досега, защото дедите на този ,,колонел'' са именно от там, а не от Чипровци и то от регистрите на град Винга. Подобни преки инсинуации на забъркване забелязва самият автор на книгата за да предпази историята от неясноти тях ги има и по отношение на Димитър Общи, че видите ли си пиел кафето и дружил с разбойника Фра Дяволо дефакто още преди да е роден, а някой си Г.Караискаки организирал едва ли не гръцкото национално въстание, без да се държи сметка, че този ,,Караискакиев'' няма общо с онзи другият и то пак по тази причина - ,,Най-малко хронологически - казва Теодор Тодоров - нашите драскачи са допуснали груби грешки, а с това не правят услуга на науката, а напротив я ощетяват с небивалици!''

Първото представяне в България на книгата беше в библиотеката в Димитровград като дарение с посвещение от автора и с любезното съдействие на димитровградчанката Веска Георгиева.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

български гарибалдийци, Теодор Тодоров, освободително движение, Априлско въстание

Street of Art

Тайната на японското дълголетие

Понеделник, 26 Април 2021 / Хранене и Здраве
Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да види следващото поколение да расте   Според съобщения в чуждестранни медии най-старият жив човек е японката Кейн Танака (на 118 години). През 2019 г. тя влезе в Книгата на рекордите на Гинес, като получи титлата „най-старият [...]

Как да различим паник-атака от инфаркт?

Петък, 27 Ноември 2020 / Хранене и Здраве
Ако човек има чувство за непреодолим страх, това може да е признак както на паническа атака, така и на инфаркт. Други симптоми, които се припокриват при тези състояния, включват гадене, задух и болка в гърдите. Струва си обаче да се обърне внимание на факта, че болката в гърдите по време на ин [...]