Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Посрещат чудотворна икона в София

Събота, 30 Април 2016 / Истории от града
323
  • Иконата ще остане в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" до 2 май

Светият образ ще бъде показан в храм „Св. Ал. Невски“, а после ще се пази в Гигинския манастир

 

 

На Велика събота в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ ще бъде изложена чудотворната икона „Света Богородина -Всецарица“.

Иконата е осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният чудотворен образ на светото изображение.

Вярва се, че тя помага за изцелението на онкологични заболявания.

 

 

По повод най-големия празник за всички православни християни – Възкресение Христово, светият образ ще остане в катедралата до 2 май, когато църквата чества паметта на св. цар Борис-Михаил, Покръстител Български.

След това иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където ще остане за поклонение.

 

 

Чудотворната икона е рисувана през 17 век и се съхранява в манастира „Ватопед“.

Възрастни хора от светогорската обител разказват, че веднъж, когато младеж влязъл в храма, за да се поклони на иконата, от нея се чул силен шум и слязла несътворена светлина във формата на слънчев диск. Той ударил младия човек в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Две копия на иконата “Всецарица” са пренесени в Москва. В последно време там ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира “Ватопед” от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва, разказва sveta-gora-zograph.com.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Чудотворна икона на Богородица - Всецарица, патриаршеска катедрала, Гигински манастир

StreetView

Озоновата дупка се затваря

Петък, 01 Юли 2016 / Места
Борбата на човечеството за опазването на озоновия слой в атмосферата се смята за огромен успех в международната екологична политика     В продължение на дълги години озоновият слой се топеше, заради използването на съдържащи хлор продукти (FCKW),които се разтваряха в атмосфер [...]

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО   Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хил [...]