Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Потъващ блок чака саниране вече 2 години

Вторник, 20 Юни 2017 / Истории от града
308
  • renova-consult.com

 

Причината е, че трябва да бъде конструктивно укрепен

 

10-етажният блок „Русия“ в Русе е един от първите одобрени за саниране при старта на държавната програма. Причината е, че преди да стартира безплатната програма беше обявено, че ще бъдат извършвани пълни ремонти – тоест сградите ще бъдат укрепени и след това топлоизолирани. За хората от строения в зората на социализма жилищен блок това е единствена възможност да го ремонтират.

Във високата сграда живеят 150 души, а след земетресението през 1977 година блокът е наклонен – с отклонение от 72 см между горната част и основите. Затова живеещите в него бързо събрали документите за включване в проекта и в сдружението се включили всички, разказа пред БНТ домоуправителят Татяна Василева. Това, което ги е мотивирало, е нуждата той да бъде обезопасен и да спре да се сляга.

”Вратите ни не се затварят, ако се пусне вратата, тя автоматично се затваря на югоизток, водата също се изтича на югоизток, когато се измива блока, има голямо отклонение и не могат да си поставят добре прозорците и дограмата“, разказва жената.

Въпреки че при обявяването на програмата от регионалното министерство обясниха, че няма да опаковат с изолация потенциално опасни за живеене сгради, вече имаше няколко примера, при които проекти за обновяване на сгради със сериозни конструктивни проблеми не стартираха.

В случая с блок „Русия“ общината е подала искане до регионалното министерство и цялата документация ще бъде внесена на 25 юни за разглеждане от експерти. Хората се надяват, че ведомството ще отпусне допълнителни средства за укрепването на блока.

Впрочем именно конструктивното укрепване се ползва като обяснение защо безплатните ремонти излизат толкова скъпо – средно над 17 хиляди лева на апартамент според информация, изнесена в медиите. Обяснението на регионалното министерство беше, че не става дума само за нови дограми и топлоизолация, а се прави и ремонт на покриви, на общи части и конструктивно укрепване на старите сгради.

В същото време обаче до момента не е известен нито един случай на панелна сграда със сериозни конструктивни проблеми, която да е ремонтирана по програмата. Преди старта на широко рекламираната програма тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обясни, че ако една сграда има конструктивни проблеми, но собствениците откажат да бъде укрепена, те ще трябва да върнат парите за изследването. Което означава, че условието да се постави топлоизолация и изобщо да се инвестира в обновяване, е да се гарантира стабилността на сградата.

„Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока. Освен това сградата автоматично ще отпадне от програмата и няма да бъде санирана. Това важи и за инсталациите за вода, ток и парно, когато това се налага“ (Павлова пред Дарик радио, 7 февруари 2015 г.).

В същото интервю тя обясни, че укрепването на връзки между панелите например засяга влизане в жилищата и разбиване на част от вътрешните стени, но държавата няма да заплаща ремонтите вътре в частните апартаменти и ако поради тази причина хората откажат да допуснат строителите, цялата сграда ще бъде извадена от програмата. За момента няма информация колко от санираните около 400 сгради са били конструктивно укрепвани.

По предишни програми за саниране с европейски средства, в които са включвани същите строителни дейности, но собствениците поемаха половината от разходите, средната цена на ремонтите беше около 2 пъти по-ниска от тази по безплатната програма. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

блок Русия, Русе, потъващ блок, саниране

StreetInside

Формулата „Искам-Мога-Нуждая се“

Понеделник, 06 Февуари 2017 / На предела
Как да спрем да робуваме на желанията на егото или как да искаме да се случват нещата   Трудно е човек да остане безразличен към яростта около празничното пазаруване или истерията в известните на всички черни петъци и кибер понеделници. Като че ли всички хора на планетата са обсебени е [...]

Реалността е електромагнитна - втора част

Понеделник, 29 Май 2017 / На предела
  Действителността е мрежова информационна структура от различни електромагнитни вибрации, част от които възприемаме и интерпретираме в това, което е видимия свят за нас.   Всяко тяло е електромагнитен осцилатор и излъчва на определена честота. Движението на мускулите ни създава е [...]