Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Празникът на Светлината

Събота, 21 Май 2016 / Истории от града
1425
  • nestinari.org

 

Почитаме светите равноапостоли Свети Константин и Елена заедно с култа към слънцето и небесната светлина

 

 

 

На 21 май църквата почита паметта на Свети Константин и неговата майка Елена. Константин е римският император, който слага край на преследването на християните в Римската империя и през 330 година превъзгласява Константинопол /дотогава Византион/ за столица на империята.

 

 

Това е един от най-магическите празниците в народния календар, който съчетава почитта към християнските светци с култа към слънцето и огъня и небесната светлина. Вярва се, че на този ден предците ни са общували с други светове, за да молят за закрила, здраве и плодородие.

Това е празникът на нестинарите. Според една от легендите първата нестирка е от село Българи. Селото било затворено, а хората в него се женели помежду си, а тя изкупила греховете им с танца си върху жаравата. И до днес нестинарството е запазено като традиция в района на Странджа.

 

nestinari.org

 

Нашите предци вярвали, че огънят притежава магическа сила и пречиства не само предметите, преминали през него, но и грешните души. Според народните поверия, който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година. Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, за да изиграят своя ритуален танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него, за да не изгорят босите им крака. Затова те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена. В състояние на транс нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

В чест на огнените покровители, жените правят обредни курбани, особено, ако в семейството им има болен човек или са преживели тежък период. Вярва се и че ако си изереш булка на този празник, тя ще бъде отлична домакиня и ще те дари със синове.

 

hera.bg

 

Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена - светлина, сияние, ореол, а също и избраница. Празникът отбелязва и края на пролетта и прехода към лятото.

На 21 май имен ден празнуват Константин, Елена, Елка, Еленко, Елеонора, Лена, Ленка, Ленко, Константин, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна и др.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Св. Константин и Елена, култ към светлината, огън, нестинарство

StreetView

Бистришкият водопад

Събота, 24 Март 2018 / Места
Водопадът над дупнишкото село Бистрица е един от най-красивите в България   Пролетта закъснява, но съвсем скоро слънцето отново ще се завърне, така че да започваме с плановете за разходки. Бистришкият водопад, познат сред местните и като Самоковището, е едно от местата, които горещо ви [...]

Резиденциите на световните лидери

Неделя, 23 Април 2017 / Места
Това са едни от най-знаковите сгради в света   Освен дом на семействата на държавните глави са и място за правителствени заседания и официални посещения. Във всички тях има история и традиция, дори в скандално построения дворец на Ердоган, който показва добре характера на турския презид [...]