Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предизвестеното убийство на Елена

Вторник, 22 Август 2017 / Истории от града
293
  • сн. fakti.bg

Това не е първият случай на подценен от институциите проблем с домашно насилие, казва журналистът Миролюба Бенатова

 

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг, разказва репортаж на Миролюба Бенатова за Нова телевизия.

Приятелите на убитата жена разказват, че жената е била подложена на системен тормоз, а последната жалба срещу

Венцислав Василев е подадена часове преди разстрела.

 

 

Елена и Венцислав имат две деца на 10 и 5 години. Мъжът я тормозил психически и физически. Посягал и на голямото дете. Ограничителната заповед от юни тази година дава на жената два месеца относително спокойствие, но не и гаранция за живота й. „Историята на Елена е история на всяка жертва у нас. Тя е несвършена работа, подценен проблем. Преместена папка, неотворен казус. Елена вече е затворен ковчег. Застреляна от упор от институциите без душа и сбъднала мечтата на мъжа си да са заедно, докато смъртта ги раздели“, посочва Бенатова.

Тя коментира, че този случай е поредното доказателство за две неща – от една стана, че все повече доказваме, че не умеем да общуваме и приемаме насилието като единствения език, който познаваме, а от друга - че държавата, въпреки опитите си да направи нещо в борбата с домашното насилие и въпреки закона, който съществува - той не работи.

„Проблемът с домашното насилие продължава да е много актуален и да довежда до трагична съдба на много жени и деца. Този случай е емблематичен и не е изключение. И в момента има много жени, които са в подобна рискова ситуация и за които е изключително трудно да опазят живота и здравето си. Взаимодействието между институциите не е достатъчно добро”, казва Катя Кръстанова, психолог от Аасоциация „Анимус”.

„Дебненето, ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство. По-висок риск дори от физическото малтретиране”, пояснява психологът. 

Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата на жени, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. През 2014 г. Български хелзинкски комитет постави началото на изследване, обхващащо постановените в периода 2012-2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени, припомня Радослав Стоянов от организацията.

Предварителният преглед на съдебната практика на десет окръжни съдилища по тези дела показва ужасяващи данни за ащабите на проблема. 91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и едва 2 % – от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, в 31% – от друг познат мъж, и само в 9% – от непознат. В 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя, а в 21% – че жертвата е била в напреднала възраст или страдаща от тежко физическо или психическо заболяване. При две трети от случаите убийството е извършено в дома на пострадалата. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

убийство, кв. Лагера, домашно насилие

Street of Hope

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
  Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области     19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Заявките са за [...]

Различните деца в училище

Петък, 06 Април 2018 / Гласът на детето
  Работата с децата с обучителни затруднения трябва да акцентира върху развиването на силните им страни    Психологическата оценка на състоянието на едно дете с разстройтво от аутистичния спектър е основата, върху която специалистите стъпват, за да определят терапевтичната пр [...]