Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предизвестеното убийство на Елена

Вторник, 22 Август 2017 / Истории от града
165
  • сн. fakti.bg

Това не е първият случай на подценен от институциите проблем с домашно насилие, казва журналистът Миролюба Бенатова

 

Четири жалби до полицията и прокуратурата, поредица обаждания на 112 и ограничителна заповед не успяха да спасят 42-годишната Елена от нейния съпруг. Преди дни жената беше застреляна от упор с четири куршума пред очите на най-добрата й приятелка и много свидетели от 64-годишния си съпруг, разказва репортаж на Миролюба Бенатова за Нова телевизия.

Приятелите на убитата жена разказват, че жената е била подложена на системен тормоз, а последната жалба срещу

Венцислав Василев е подадена часове преди разстрела.

 

 

Елена и Венцислав имат две деца на 10 и 5 години. Мъжът я тормозил психически и физически. Посягал и на голямото дете. Ограничителната заповед от юни тази година дава на жената два месеца относително спокойствие, но не и гаранция за живота й. „Историята на Елена е история на всяка жертва у нас. Тя е несвършена работа, подценен проблем. Преместена папка, неотворен казус. Елена вече е затворен ковчег. Застреляна от упор от институциите без душа и сбъднала мечтата на мъжа си да са заедно, докато смъртта ги раздели“, посочва Бенатова.

Тя коментира, че този случай е поредното доказателство за две неща – от една стана, че все повече доказваме, че не умеем да общуваме и приемаме насилието като единствения език, който познаваме, а от друга - че държавата, въпреки опитите си да направи нещо в борбата с домашното насилие и въпреки закона, който съществува - той не работи.

„Проблемът с домашното насилие продължава да е много актуален и да довежда до трагична съдба на много жени и деца. Този случай е емблематичен и не е изключение. И в момента има много жени, които са в подобна рискова ситуация и за които е изключително трудно да опазят живота и здравето си. Взаимодействието между институциите не е достатъчно добро”, казва Катя Кръстанова, психолог от Аасоциация „Анимус”.

„Дебненето, ревността и преследването са индикатори за висок риск от убийство. По-висок риск дори от физическото малтретиране”, пояснява психологът. 

Официалната статистика в България не съдържа данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата на жени, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. През 2014 г. Български хелзинкски комитет постави началото на изследване, обхващащо постановените в периода 2012-2014 г. присъди за умишлени убийства и опити за убийства на жени, припомня Радослав Стоянов от организацията.

Предварителният преглед на съдебната практика на десет окръжни съдилища по тези дела показва ужасяващи данни за ащабите на проблема. 91% от убийствата на жени са извършени от мъже, 7% – при съучастие между мъже и жени, и едва 2 % – от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на пострадалата, в 25% – от неин брат, син, внук или друг близък роднина, в 31% – от друг познат мъж, и само в 9% – от непознат. В 19% от присъдите изрично се споменава, че жертвата е била подложена на системно физическо домашно насилие от страна на извършителя, а в 21% – че жертвата е била в напреднала възраст или страдаща от тежко физическо или психическо заболяване. При две трети от случаите убийството е извършено в дома на пострадалата. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

убийство, кв. Лагера, домашно насилие

Street of Art

Бяло и черно в интериора или топли цветове

Понеделник, 13 Юни 2016 / Стил
      Какви са тенденциите през 2016 г. и кои стилове са актуални?   През 2016 година се завръща екзотиката, поднесена с богати цветове и текстури. В цветовата палитра доминира комбинация от черно и бяло, сиво и жълто и фино рафинирани тонове.   Винтидж стил &n [...]

Не се отказвайте от въглехидратите

Събота, 14 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Пълното им изключване от храната може да ви разболее     Подлагането на диети, съдържащи твърде малки количества въглехидрати, може да бъде опасно за здравето, предупреждават лекари от Ню Йорк, работещи за престижното специализирано медицинско издание The Lancet, цитирано [...]