Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Представят филма „Светецът светкавица“

Събота, 15 Февуари 2020 / Истории от града
367
  • Ангел Бончев работи върху заснемането на филма за Свети Ефрем няколко години
1 / 3

Журналистът Ангел Бончев разказва за Светеца с най-бързите чудеса

 

Преди 32 години Ревека Клисиархи забременява, но 4 месеца по-късно лекарите установяват, че детето, което носи, е мъртво и трябва да й бъде направена медицинска манипулация. Прибира се вкъши съкрушена, за да подпише документите, а малко по-късно братовчедка й казва, че сънувала непознат светец, който обещал да пази семейството. Игуменката в манастира на Свети Ефрем майка Макария настояла Ревека да не маха детето и я уверила, че всичко ще бъде наред. И наистина по-късно лекарите потвърдили, че бебето ще се роди живо и здраво. Днес то носи името Ефремия, за да слави светеца.

Тази и други истории за чудеса разказва журналистът Ангел Бончев в новия си филм „Светецът светкавица“. Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. Светецът вече е познат в България от книгите на автора. 

 

Във филма са заснети личните истории за изцеления от ракови заболявания, както и възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие.

Ще научим и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем, чието разрешаване тя изцяло отдава на неговата помощ. В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил.

 

 

Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот.

Автор на лентата е журналистът Ангел Бончев, който написа книги за деца и възрастни за свети Ефрем Нови "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица", на детската "Свети Лука Доктора" и на филмите: "Чудотворецът свети Нектарий", "Светият град - Асеновград" и "Светителят хирург".

Новият филм за свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37. Любопитното е, че на 19 и 20 февруари филмът ще бъде и с гръцки субтитри.

 

Вижте още:

Защо молитвите ни остават нечути?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Светецът светкавица, Свети Ефрем, чудеса, вяра, религия

StreetInside

Академия за автентично лидерство

Сряда, 04 Май 2016 / Кариера
  „Помислете за живота си като за къща. Може ли да се съборят стените между стаите и един и същи човек да е във всяка една от тях?“   След анализ на близо 3000 страници от преписи и изследвания сред най-успешните лидери се установи, че никъде не се срещат универсални [...]

Млади учени с шанс за стипендия от 8000 лева

Вторник, 09 Октомври 2018 / Кариера
  Срокът за кандидатстване по програмата на Фондация Карол Знание е до началото на ноември   За седма поредна година един докторант, който работи по научен проект с практическа насоченост ще получи годишна стипендия от 8000 лева от Фондация Карол Знание. Изискванията са кандидати [...]