Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

През пролетта пускат нощен транспорт в София

Сряда, 21 Февуари 2018 / Истории от града
306
  • Картите за градски транспорт няма да важат за нощните автобуси, защото това е допълнителна услуга

Премиерът Борисов е предложил на Столична община да направи скъпа зона за паркиране в центъра

 

Премиерът Бойко Борисов e предложил на Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София. Според него, който иска да идва в центъра на града с колата си, трябва да плаща повече. Борисов е посочил още, че новите трамваи в столицата гарантират чистота на въздуха и намаляване на шума, а парите от по-скъпите зони за паркиране трябва да се използват за сваляне на хората от личните им автомобили. Столичният общински съвет обаче вече отхвърли тази идея като мярка срещу мръсния въздух заради липса на техническа възможност да се осигури по-скъпото паркиране в центъра. От Столична община обаче не изключват възможността паркирането в центъра да поскъпне в бъдещ момент.

Столична община е готова с проект на нова Наредба за превоз на пътници и условията за пътуване с градския транспорт. Тя въвежда новия „зелен“ билет с цена от 1 лев за пътуване в дните със замърсен въздух. Предвижда се и „бял“ безплатен билет, ако фините прахови частици продължат да са над нормата.

Наредбата предвижда още намаляване на максималната глоба за нередовен пътник от 200 на 50 лв.
И в момента глобата за пътник без билет е 50 лева, но ако откаже да я плати, му пишат акт за 200 лева. Според вносителите на наредбата гратисчиите ще намалеят след въвеждането на електронната тикет система, защото са разписани редица мерки, сред които и видеоконтрол. Отпада изискването за перфориране на билет за багаж.

Една от големите промени е пускането на нощен транспорт – идея, която се обсъжда от доста време. Жителите на столицата ще могат да използват всички нощни линии с карта от 2 лева. Все още уточнява кои линии ще бъдат пуснати пробно през нощта, като в експерименталния период се предвижда да бъдат осигурени 4 нощни линии. Едва след тестовия период ще се вземе окончателно решение дали и какъв нощен транспорт ще бъде въведен.

Електронната тикет система ще се случи най-рано след две години, прогнозират от Центъра за градска мобилност. Новата наредба разписва всички технологични начини за закупуването на е-билет - телефон, дебитна или кредитна карта. Хартиеният билет обаче няма да се "пенсионира".

Новата наредба е одобрена от транспортната комисия на СОС и ще бъде публикувана до дни за обществено обсъждане на сайта на Общинския съвет. След това документът ще бъде гласуван от СОС. Очаква се да влезе в сила до пролетта. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градски транспорт, паркиране, въздух, нощен транспорт

Street of Art

Да си произведем хормон на щастието

Понеделник, 06 Март 2017 / Хранене и Здраве
10 начина да увеличим серотонина в мозъка си   Серотонинът, който ни е известен като „хормон на щастието“, играе основна роля за регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността, апетита и е свързан с още много други важни за здравето функции на организма. Им [...]

Защо да добавим лешниците към дневното си меню?

Неделя, 14 Юли 2019 / Хранене и Здраве
Шепа лешници осигурява нужните полезни вещества   Независимо дали сурови, печени, на паста или тахан, лешниците са сред любимите ни ядки. Освен вкусни, те са и пълни с полезни вещества. Както всички останали ядки, лешниците са богати на протеини, мазнини и минерали. Те са подходящ [...]