Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

През пролетта пускат нощен транспорт в София

Сряда, 21 Февуари 2018 / Истории от града
280
  • Картите за градски транспорт няма да важат за нощните автобуси, защото това е допълнителна услуга

Премиерът Борисов е предложил на Столична община да направи скъпа зона за паркиране в центъра

 

Премиерът Бойко Борисов e предложил на Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София. Според него, който иска да идва в центъра на града с колата си, трябва да плаща повече. Борисов е посочил още, че новите трамваи в столицата гарантират чистота на въздуха и намаляване на шума, а парите от по-скъпите зони за паркиране трябва да се използват за сваляне на хората от личните им автомобили. Столичният общински съвет обаче вече отхвърли тази идея като мярка срещу мръсния въздух заради липса на техническа възможност да се осигури по-скъпото паркиране в центъра. От Столична община обаче не изключват възможността паркирането в центъра да поскъпне в бъдещ момент.

Столична община е готова с проект на нова Наредба за превоз на пътници и условията за пътуване с градския транспорт. Тя въвежда новия „зелен“ билет с цена от 1 лев за пътуване в дните със замърсен въздух. Предвижда се и „бял“ безплатен билет, ако фините прахови частици продължат да са над нормата.

Наредбата предвижда още намаляване на максималната глоба за нередовен пътник от 200 на 50 лв.
И в момента глобата за пътник без билет е 50 лева, но ако откаже да я плати, му пишат акт за 200 лева. Според вносителите на наредбата гратисчиите ще намалеят след въвеждането на електронната тикет система, защото са разписани редица мерки, сред които и видеоконтрол. Отпада изискването за перфориране на билет за багаж.

Една от големите промени е пускането на нощен транспорт – идея, която се обсъжда от доста време. Жителите на столицата ще могат да използват всички нощни линии с карта от 2 лева. Все още уточнява кои линии ще бъдат пуснати пробно през нощта, като в експерименталния период се предвижда да бъдат осигурени 4 нощни линии. Едва след тестовия период ще се вземе окончателно решение дали и какъв нощен транспорт ще бъде въведен.

Електронната тикет система ще се случи най-рано след две години, прогнозират от Центъра за градска мобилност. Новата наредба разписва всички технологични начини за закупуването на е-билет - телефон, дебитна или кредитна карта. Хартиеният билет обаче няма да се "пенсионира".

Новата наредба е одобрена от транспортната комисия на СОС и ще бъде публикувана до дни за обществено обсъждане на сайта на Общинския съвет. След това документът ще бъде гласуван от СОС. Очаква се да влезе в сила до пролетта. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

градски транспорт, паркиране, въздух, нощен транспорт

StreetView

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]

Как се къпят космонавтите?

Сряда, 10 Април 2019 / Приключения
Елементарни неща, които не можем да направим в космоса    Летенето в космоса е детска мечта на почти всеки, но малцина са онези, които наистина са пътували из необятното пространство и са изпитали неудобствата на гравитацията. Замисляли ли сте се например какво предизвикателство е [...]