Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Приходите от туризъм в Копривщица с ръст от 28% за две години

Петък, 31 Март 2017 / Истории от града
292
  • Решението дали да бъде сменен статута на града зависи от държавата, а не от общината
1 / 2

Министерство на туризма подкрепи запазването статута на града като архитектурно-исторически резерват със съхранен автентичен облик

 


Призоваваме за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие, с повишена отговорност да опазваме нашето наследство, отговорност да популяризираме нашите общи ценности и отговорности да работим заедно. Това се посочва в позиция на Министерството на туризма.

За запазване на статута на града като резерват се обяви вчера и Министерството на културата, от което посочиха, че според Закона за културното наследство градът в своите регулационни граници запазва статута си на архитектурно-исторически резерват и решението не е във властта на общинския съвет.

Над 400 са недвижимите културни ценности на територията на града, като 15 са с национално значение, сред които емблематични исторически сгради-музеи като "Лютова къща", "Ослекова къща", къща-музей "Тодор Каблешков", родните къщи на Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов.
Проектът за Общ устройствен план на община Копривщица е съгласуван от МК през април 2016 г. с изключение на частта, "включваща териториите със смесено предназначение на земеделските земи в източния склон от Охранителната зона на Историческото селище". Поставени са условия към Окончателния проект на Общ устройствен план, който също подлежи на съгласуване по реда на ЗКН, се посочва в съобщението.
От Министерството на туризма цитират статистика, с която да опровергаят твърденията, че статутът на града е пречка за развитието на туризма.
По официални данни на НСИ общият брой реализирани нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла през 2016 г. в община Копривщица е 5976, като те са се увеличили с над 70 на сто спрямо 2014 г. Общият брой пренощували лица в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица през 2016 г. е 3965, като те са се увеличили с 31 процента спрямо 2014 г. През 2016 г. приходите от нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в община Копривщица са над 127 хил. лв., като са нараснали с над 28 на сто спрямо 2014 г.

В Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма се подчертава важността на културния туризъм като стратегически приоритет, който е сред най-големите пазарни сегменти при избора на туристите за пътуване, посочват от Министерството на туризма.

Културно-историческото наследство е изключително важен ресурс за туристическо развитие и възможност за диверсификация на туристическата дестинация. То винаги е било смятано за важна част от националния ни туристически продукт, както и съществен фактор за регионално развитие. То е национален капитал и основен фактор за съхраняване на националната и културната идентичност, както и наш, български, неотменим принос в европейската и световната култура. Паметниците на културно наследство принадлежат на всички и грижата за тях е наша обща отговорност, подчертава ресорното министерство.
Позицията на Министерството на туризма е изпратена до президента Румен Радев, министър-председателя Огнян Герджиков, министъра на културата Рашко Младенов и областния управител на Област София Диана Тонова.

 

Петиция за запазване на статута на Копривщица. 

 

Още по темата:

Опитват да застроят Копривщица 

В Копривщица възродиха духа на революцията  

Пет места, които пазят българския дух

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Копривщица, град музей, архитектурен резерват, устройствен план, застрояване, Министерство на туризма

StreetView

Стивън Хокинг ще пътува в космоса

Четвъртък, 23 Март 2017 / Приключения
Известният астрофизик отново доказва, че няма невъзможни неща   Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизик Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“ и ще бележи [...]

Планинската дъга в Китай

Сряда, 09 Май 2018 / Места
Този изключителен природен феномен се е образувал в продължение на 24 млн. години     Знаете ли къде дъгата” разлива” цветовете си на земята? В Китай в Националният геоложки Данксия. Дългите планини наподобяват дъга с пъстри цветове. Националният парк Данксия се н [...]