Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Продължава строителството на третата линия на метрото

Неделя, 20 Март 2022 / Истории от града
404
  • метрополитен

На първия етап влаковете ще стигат до квартал "Левски" 

 

От 21 март ще започне строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов” в район „Подуяне“, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Изпълнението на този етап от третия метродиаметър включва трасето от квартал „Хаджи Димитър” до квартал „Левски“ и е с дължина три километра и три метростанции.

През 2020-2021 г. приключи строителството на двата етапа, включващи изграждането на трасето от „Овча купел” до „Хаджи Димитър“, с дължина 12 км и 12 метростанции. С разширението на третата линия от софийското метро се осигурява удобна връзка на източните квартали на столицата "Хаджи Димитър", „Сухата река” , „Левски Г“  и „Левски В”, в които живеят и работят около 90 000 души, с центъра и западните части на града.

 

Лот 1 – участък МС ”Хаджи Димитър” - ж.к. ”Левски”

 

Участъкът е с дължина 3 км и 3 метростанции и преминава покрай  ж.к. Хаджи Димитър, Производстена зона Хаджи Димитър, ж.к. Сухата река, кв. Левски и ж.к. Левски. Общият брой на живеещите и работещите в горепосочените части на града, съгласно ОУП, е около 70 хил. души с перспектива за нарастване над 90 хил. души.. В по-голямата си част трасето е разположено под южното платно на бул. Владимир Вазов или успоредно на него. Метростанциите са ситуирани както следва: най-близката до действащото трасе налинията – МС „Стадион Героги Аспарухов“ е разположена под южното пътно платно на бул. Вл.Вазов на кръстовището на булреварда с ул.Васил Кънчев и ул.Река Велека до едноименния стадион в кв. ж.к. Сухата река. Метростанцията има голям вход с 3 ескалатора от страната на стадиона ; следващата МС “Тракия“ е разположена източно по бул. Вл.Вазов на кръстовището му с ул. Витиня до южното платно на булеварда, като западните входове на станцията са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул.Слатинска река и ще обслужват плътнозастроените части с жилищни блокове на ж.к.Сухата река и ж.к.Левски, а северния  и източния вход ще обслужват съответно индустриалната зона и жилищните райони  около ул.Рилска обител; МС „Вл.Вазов“ е разположена под северното платно на бул. Вл.Вазов в района на кръстовището му с ул..Станислав Доспевски между ж.к.Левски В и ж.к.Левски Г. След метростанцията има 180м изтеглител с 4 коловоза, над които е разположен буферен паркинг за автомобилите, навлизащи от източната част на столицата по бул. Вл.Вазов.

 

Лот 2- участък „ул.Шипка-Тех парк София“

 

Участъкът е с дължина 6 км и 6 метростанции  и преминава през плътнозастроените квартали – кв. Гео Милев, ж.к. Слатина, ж.к. Хр.Смирненски, Зала Арена Армеец с капацитет 18 хил.души и новия Тех Парк София с перспективен брой работни места от над 40 хил. души, кв. Полигона и ж.к.Младост. Съгласно предвижданията на ОУП по трасета на участъка живеят или работят над 110 хил. души с тенденция към перспективно нарастване.

Съгласно одобрения със закон Общ устройствен план на столицата Генералната схема за развитие на линиите му предвижда да бъде с три диаметъра с разклонения в периферията, с обща дължина 75 км и 69 метростанции и с възможност за нарастване до 80 км. В крайния етап на реализация софийската подземна железница ще превозва около 1 млн. пътника дневно.

 

Вижте още:

Влаковете по третата линия на метрото тръгват до седмица

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

метро, трета линия, строителство

StreetInside

Петимата мъдреци

Понеделник, 20 Февуари 2017 / Към себе си
Кой от тях бил наистина мъдър?   Петима мъдри мъже се изгубили в гората. Първият казал: -Ще вървя наляво, това ми казва интуицията ми. Вторият казал: -Ще вървя надясно – причината е, че дясно произлиза от думата „правота“. Третият казал: - Аз ще се върна назад &n [...]

Старостта е дар

Понеделник, 28 Декември 2020 / Към себе си
Колкото повече остарявах, толкова по-добра ставах със себе си...   Това писмо е изпратено от американката Филис Шлосберг до нейния добър приятел от Русия – известния журналист Владимир Познер. Преди време то предизвика истински фурор в социалните мрежи.     Старостт [...]