Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пътешествие през вековете

Събота, 09 Юли 2016 / Истории от града
458
  • Много деца и родители отбелязаха 116-та годишнина от рождението на Иван Вазов като избраха да творят

 

Работилници за деца показаха българската история през изкуството в Музея на колела

 

Дали ще извае съдинка за месене на хляб, или ще изпише одеждите на български цар или царица, дали ще нарисува копие, или ще направи керамична икона, детето, дошло днес в Музея на колела пред Народния театър е еднакво щастливо. Тук го чака истинско пътешествие през българската история на изкуството, където на открито са оформени палатки-работилници, предаде БГНЕС. Като се започне от първобитното изкуство, мине се през изкуството на древните траки, римското изкуство, прабългарското изкуство, Златния век, та чак до следосвобожденското изкуство. Малките са на възраст от около 2-3 г., та чак до 15 г.

Оформено е едно огромно ателие по изкуствата през вековете по нашите земи и на всички им е интересно- от децата до родителите. За награда най-старателните получават и диплом - за познавач, за изследовател на тракийските гробници, за рисувач на средновековни миниатюри, за пазител на средновековни тайни или за успешно преминат курс на художник . Затова, че са минали през всички ателиета и са събрали необходимите печати от работата си в тях.

 

 

Прояви като днешната са много полезни за децата, защото съчетават приятното с полезното, споделя Нина, майка на 3-годишната Ния, която майстори фигурки в палатката на праисторическото изкуство. Тук децата ни общуват и научават неща, които в градината или в училище могат да пропуснат, продължава тя. Дъщеря ми искрено се забавлява и ни е много приятно тук, признава младата майка. Тя самата, разглеждайки щандовете и беседвайки с аниматорите, смята, че е отчела и някои свои пропуски в познанията, които в тази атмосфера могат лесно да се наваксат. Нина е пристрастна към символиката на Златния век и е част от повечето българи, които се гордеят с постиженията на предците ни, намират утеха и сили за себе си в славната ни история.

...

А само на метри от мястото, където децата се забавляват в рисунки и майсторене на фигурки и украси, по стълбите на централния вход на театъра, се валят счупени бутилки от бира и твърд алкохол, фасове от цигари и вскакви боклуци... На това му се казва българска работа - да представиш такъв красив проект, да зарадваш стотици деца от столицата, да помислиш за кетъринг с напитки и сандвичи и …да ги разположиш до боклуците. На територията на Народния театър „Иван Вазов”- в деня на светлата годишнина от рождението на поета.

 

БГНЕС 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Музей на колела, Народен театър

Street of Hope

Местата в гимназиите намаляват още

Понеделник, 06 Юни 2016 / В клас
  Към много от професионалните училища просто няма интерес    Свободните места и специализираните паралелки в гимназиите за завършилите седми клас намаляват за поредна година. Ако през 2015/16 г. профилираните и професионални гимназии у нас са обявили прием за 36 хил. уч [...]

Независимостта на деца, живели в дом

Неделя, 26 Юни 2016 / Гласът на детето
  Наскоро сте осиновили или сте станали приемни родители на изоставено дете. Как сте? Как се чувствате? Какво става с вас? Ами с детето? Нещо нещата не са наред, не се чувствате много добре. Малко като буря в чаша вода – тясно и необяснимо.   Защо се случи така?   Вие [...]