Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ремонт на ремонтираната магистрала "Марица"

Сряда, 27 Юли 2016 / Истории от града
1109
  • Година след откриването беше направен гаранционен ремонт и на участък в района на Свиленград

Ремонт на ремонтиран само преди 5 години участък от магистрала "Марица" започна вчера. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че се работи по стария участък между Харманли и Любимец. Причината според държавните експерти е в изполвания битум, който не издържал на високите температури. В резултат, заради интензивния трафик на тирове, са се образували коловози, дълбоки 30 и повече сантиметра, които са опасни за движението. Проблемният участък е строен през 2008 г. През 2010 г. бе ремонтиран и тържествено открит от премиера Бойко Борисов в първия му мандат и от тогавашния строителен министър Росен Плевнелиев. Тази част от магистралата е около 16 км.

Магистрала "Марица" и нейните 117 километра всъщност е най-ремонтираният път в България. Тя свързва магистрала "Тракия" с турската граница при Капитан Андреево. За последните 8-9 месеца това е четвърто отстраняване на дефекти в различни участъци, всички от тях откривани, ремонтирани и откривани наново.

"При изграждането на този участък не е използван полимермодифициран битум и на места са се образували коловози от интензивния тежкотоварен трафик и високите летни температури", обясниха вчера от АПИ. От агенцията обещаха работата да приключи до края на седмицата, а за да не се затрудняват шофьорите, няма да се отбива движението. В момента е пикът на трафика на турските гастарбайтери.

 "През 2008 г. още не беше въведен стандартът за магистралите да се използва т.нар. полимермодифициран битум. Този материал дава издръжливост при големи амплитуди и високи температури, така че да поема тежестта на тежкотоварния трафик", обясни вчера регионалният министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия. От пътната агенция не уточниха колко километра подлежат на ремонт и дали той е в рамките на гаранциите след поредните ремонти, или става дума за поддръжката, възложена от АПИ по договор. Гражданското дружество "АБ-Марица", в което влизат хасковската "АБ" и "Бургас Пътстрой", отговарят за пътното поддържане на магистралата до края на 2018 г., припомни Медиапул.

Според строители полимермодифицираният битум се използва като стандарт и изискване в строителството на българските магистрали от 2011 г. Затова на "Марица", новата част от "Тракия" и част от "Струма" би трябвало да е положен новият вид издръжлив битум. По-старите в бранша и дългогодишните водачи обаче питат защо по участъците на "Хемус" и "Тракия", строени преди 1989 г., се появяват износвания, пукнатини, рушат се виадуктите, но няма коловози. Експерти по пътно строителство разказаха пред "Сега", че важен в случая е не най-горният пласт, а долните два. Първо е битумизираната баластра, отгоре е предпоследният пласт - биндерът, чието правилно полагане е най-важно да не се образуват коловози, и накрая е горният асфалтов слой. Ако има проблеми с долните слоеве, никакъв "супербитум" не може да спре образуването на коловози. Въпреки че опасните коловози се появяват на повечето от републиканските пътища с тежък трафик, от АПИ наложиха решение тировете да не се спират от движение в горещините, именно заради новата технология.

Компрометираният участък между Харманли и Любимец на магистрала "Марица" е построен от "ПСТ Холдинг", тогава собственост на Васил Божков. Сега компанията е на други лица, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и със собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Според строители в пътния бранш това е т.нар. "бюджетна отсечка", защото е финансирана с държавни средства - преди старта на оперативните програми и влизането на България в ЕС.

Любопитна подробност за отсечката Харманли-Любимец е и че тя беше открита през май 2007 г. от тогавашния шеф на пътния фонд Веселин Георгиев по времето на строителния министър Асен Гагаузов и правителството на тройната коалиция, начело със Сергей Станишев.

Едва в края на октомври 2015 г. беше завършен и открит последният участък от "Марица" между Оризово (от магистрала "Тракия") и Димитровград. Няколко месеца преди това през май 2015 г. беше прерязана лентата и на участъка Димитровград-Харманли. Тези общо 65 километра се строяха от пролетта на 2011 г., а финансирането им дойде по програма "Транспорт" на ЕС. Но за тези отсечки трябваше да се дадат десетки милиони левове от държавния бюджет за довършителни дейности.

От началото на годината по тях на няколко пъти се появиха дефекти, които налагат ремонти - основно по мостовете. Според пътуващи по магистрала "Марица" участъци от нея непрекъснато се затварят за ремонт. "Тъй като правихме участъците през зимата, за да не изпуснем финансирането, не навсякъде са добре калибровани", обясни министър Павлова. Тя увери, че "по време на гаранцията, която е 10 години, изпълнителят е длъжен на всеки две години да прави калиброване на фугите само на мостовете". Преди седмица в. "Сега" съобщи за пропадания по сигнал, но от АПИ се оправдаха, че става дума за "подмяна на битумни уплътнения на фугите".

 

"Сега" 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала \\

Street of Hope

Черно-бяло или цветно образование

Петък, 01 Септември 2017 / В клас
Задачата ни като родители е да възпитаме в децата любов към знанието и отговорност към собственото им бъдеще    Покрай черно-бялата драма от последните дни си спомних за една случка от преди години – жена влиза в книжарница и обяснява, че търси книги с бежаво-кафяви корици, з [...]

Насилие в детски център

Понеделник, 11 Юли 2016 / Гласът на детето
Запис, който показва как възпитател обижда малко дете и го заплашва с побой, обиколи социалните мрежи   Клип за насилие над дете вдигна на крак институциите в Шумен. Видеото беше качено в социалната мрежа от служител на Центъра за настаняване от семеен тип. В записа се чува как възпита [...]