Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Рисунки срещу глътка въздух

Събота, 15 Декември 2018 / Истории от града
226
  • Facebook
  • Facebook
1 / 2

 

Младо момиче продава картините си, за да може да си позволи лечение в чужбина

 

Поемете дъх. В следващите две минути, ще направите това около 30 пъти. Без дори да се замислите. За 20-годишната Десислава Кошова  обаче всяка глътка въздух е борба. Откакто се помни, животът й минава под сянката на кифосколиозата - вродена аномалия на гръбначния стълб и гръдния кош, която с всеки ден затяга в желязна хватка сърцето и белите й дробове. 

„Какво ли не бих дала, вечер да мога да легна по гръб и да заспя спокойно. Какво ли би било да мога да се движа и дишам свободно? Не знам, но и не спрях да мечтая, да вярвам и да се моля, че някой ден ще разбера”, сподели Деси.

В мислите си Деси е била навсякъде – на борда на самолет, и в саваната, и в снежната гора. Когато иска да бъде на някое място, тя го рисува. Но в реалността животът й минава между четирите стени на семейния дом и залезите през прозореца. А сивото небе над София Деси мечтае да замени със залеза над Париж. 

 

Брат й Георги си спомня радостта, когато вижда малката си сестричка. Скоро след това става ясно, че бебето страда от гръбначно изкривяване. Лекарите съветват семейството да изчака с операцията, докато костната система заякне.

„Ясно си спомням детските й години… играла си е в градинки, много по-подвижна, смела.. но с течение на времето и годините, всичко това започна да се променя”,разказва братът на Деси.

Днес дори и кратката разходка я оставя без дъх. Надежда дава клиника в Истанбул. Но и тя си има своята цена - 45 000 евро. И Деси опитва да ги плати - със своите залези. Рисунките на Деси са изложени на благотворителен базар в нейна подкрепа, в столичното 14-то училище.

 

„Моля, помогнете да опитам, преди състоянието ми да се влоши още повече и да бъде късно. За да съм по-дълго сред вас и да разбера какво е да живееш нормално”, казва Деси.

 

 

Всеки, който иска да помогне на Десислава Кошова, може да го направи: 

 

- Като изпрати смс с текст DMS DESI на номер 17 777


- На Pay Pal: desieprincessa85@gmail.com или paypal.me/helpdesi


- На банкова сметка:

IBAN: BG93STSA93000025655789

BIC: STSABGSF

Титуляр: Десислава Ивайлова Кошова

 

Автор: Яна Николова, Нова 

 

Вижте още: 

Първото българско дете с имплантиран кардио дефибрилатор вече е на 23 години

6000 евро не достигат на мъж за рехабилитация след трансплантация

Учителка се отказа от букетите, за да помогне на дете

Урок по доброта

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Деси Кошова, сколиоза, изкривяване на гръбнака, въздух, рисунки, картини, базар, кампания, благотворителност

Street of Art

Кои са групите с „най-умни“ текстове на песни?

Вторник, 02 Август 2016 / Под прожектора
Depeche Mode е групата, чийто текстове изискват най-много интелектуално усилие, за да бъдат разбрани   Това показва проучване на The Mirror във Великобритания, цитирано от Zrock. Изданието е анализирало различни текстове на песни и е „изчислило“ колко години трябва да п [...]

Отпечайте си кожа

Петък, 27 Януари 2017 / Хранене и Здраве
Испански учени представиха био принтер, който печата кожа, напълно идентична с човешката   Изследователи от два университета в Мадрид и Центъра за изследване на енергетиката, околната среда и технологиите разработиха 3D-принтер, който използва като „мастило” биологични матер [...]