Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Северняшка сватба за Гинес

Неделя, 23 Юли 2017 / Истории от града
1073
  • Община Велико Търново
  • Община Велико Търново
1 / 2

Около 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси, за да присъстват на традиционна северняшка сватба

 

Нов рекорд на Гинес за най-масова сватба – 4000 българи в народни носии се събраха в Арбанаси, за да присъстват на автентична северняшка сватба. Георги Георгиев и Ива Янчева се врекоха в любов пред хиляди българи. Бракосъчета ги кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Посланието на двамата влюбени е да пазим българските традиции и рода български, да помним историята и да се учим от нея.

Една от спецификите на традиционните български сватби е символиката на традициите, които предричат какво ще е бъдещето на младите хора.

Във всяка от къщите има ритуали. Например при бръсненето на младоженеца трябва да се сложи бяла кърпа под брадата, за да не падне косъм, с който някой да направи магия. При младоженеца всичко е весело – там се пее и танцува, докато при булката е тъжно, защото момичето си тръгва от дома и отива в друг дом. В традиционната българска сватба гостите се събират в дома на младоженеца, оттам с песни и танци - с тъпани и хора - отиват да вземат кумовете - спазва се и традицията те да са децата на "старите кръстници", тоест кумовете на родителите на младоженеца,а след това тръгват към къщата на булката. Там се изпълнява обичаят забулване, в който момичето първо трябва да окаже съпротива преди да приеме булото.

След това деверът трябва да обуе момата. Обувките се носят от дома на младоженеца. В дясната обувка се слага сребърна пара и така се поставя на крака на булката. Има и традиция родата и приятелите на младоженеца да откупват булката като наддават за обувката, а девойките от страна на момата водят пазарлъка и не я дават лесно. 
Една от интересните традиции, които в Северна България спазват и до днес е предаването и надиграването за сватбения петел. Петелът се предава на „заложника”, който обикновено е роднина на момчето. Дружките на невестата играят с него и лъжат заложника. Той трябва да се пазари и накрая да го откупи. 

Специална е традицията и за извеждане на булката, като в различните краища на страната се прави по различен начин, но най-често това е задължение на бащата или на брата на момичето. Младоженците се посипват с жито.

 

 

Сватбата в Арбанаси, която подобрява рекорд на Гинес не е единствената традиционна сватба в последните години. Само преди месец имаше традиционна българска сватба на фестивал край Враца, а връщането към българските обичаи вече се превръща в нещо като мода. Всъщност описаните по-горе традиции са само част от обичаите, които съм виждала на сватби, на които съм присъствала в Северна България.  Не само в селата, а навсякъде извън столицата хората пазят традициите, защото това е част от корените им - тези неща са предавани и се предават от бабите и до днес, а възраждането на желанието да се приближим към българското е добра новина. 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

северняшка сватба, Арбанаси, рекорд за Гинес, традиции

StreetView

Планинската дъга в Китай

Сряда, 09 Май 2018 / Места
Този изключителен природен феномен се е образувал в продължение на 24 млн. години     Знаете ли къде дъгата” разлива” цветовете си на земята? В Китай в Националният геоложки Данксия. Дългите планини наподобяват дъга с пъстри цветове. Националният парк Данксия се н [...]

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

Вторник, 29 Ноември 2016 / Места
Това е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение     Ново защитно съоръжение беше монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕ [...]