Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шарена традиция

Четвъртък, 28 Април 2016 / Истории от града
1514

Как да си направим красиви великденски яйца и да се забавляваме с децата

 

 

Винаги, когато варя яйца за Великден, много от тях се напукват и ми развалят удоволствието от това да ги направя красиви. Затова започваме с бабините съвети за това как да сварим яйцата така, че да оцелеят.

Първо правило – трябва да ги купим поне ден по-рано и да не ги държим в хладилника. Минимумът от време преди да ги сложим в тенджерата, е яйцата да са стояли 2-3 часа на стайна температура.

На дъното на тенджерата трябва да поставим кърпа, а върху нея внимателно да подредим яйцата в тенджерата. Най-добре е да поставим кърпата така, че след като наредим яйцата, да можем да ги завържем в нея като в бохча – така ще предпазим всички яйца, а не само тези на дъното.

 

 

Съдът не трябва да е претъпкан, защото при варенето яйцата подскачат и се удрят едно в друго. След това внимателно трябва да налеем вода, по възможност не много студена, но не и топла. По бабина рецепта – сложете няколко супени лъжици оцет във водата преди да сложите тенджерата на котлона. Аз досега съм слагала сол, но без особен ефект – щипка сол обаче също се смята за превантивна мярка – ако яйцето се пукне, жълтъкът няма да изтече.

За да избегнем счупването, можем да пробием малка дупчица с игла в яйцето – в тъпия край, където има въздушен балон между черупката и кожата на яйцето отвътре – аз този съвет не съм го пробвала, но предназначението му е да намали налягането по време на варенето.

И сега най-важното – яйцата трябва се варят между 5 и 7 минути, не повече.

Обикновено яйцата се боядисват топли, затова междувременно трябва да приготвим купичките с боя. На мен ми е по-лесно да ползвам стъклени буркани, в които сипвам гореща вода, за да се разтвори боята и към всяка боичка добавям 1 супена лъжица оцет. Обикновето яйцето трябва да стои 1-2 минути, за да се боядиса.


 

Отпечатани фигурки

 

Най-лесният вариант да отпечатаме фигурка на яйцето е да вземем листенца от цветя, да го завием в чорапогащи и да го боядисаме така. Можем обаче и да изрежем различни фигурки на цветенца, пеперудки или колички и камиончета за радост на мъжката челяд, които да отпечатаме на яйцето по същия начин.

 

 

Друг вариант е да накълцаме на ленти люспи от стар лук и да ги завием около суровото яйце, което да сварим, увито в стария чорап.

 

„Разливане“ на цветовете

 

Това се прави с туткал/ гъст разтвор желатин. Боите обаче не са разтворени, а на прах. Боядисвате с ръце, като потапяте всеки пръст в туткала, след това в всеки пръст в различен цвят от боята и размазвате по яйцата. Става красиво, но е бавно и цапащо.

 

 

Ако в паничките с боята налеем малко олио, също ще ги направим шарени. Можем да потопим яйцето в няколко различни цвята от боята.

 

Рисунки върху яйцето

 

Друг вариант е преди да натопим яйцето в боята, да го изрисуваме с восък. Майсторите на тази техника си имат специални писци за разтопен восък, като варят яйцата нарисувани, или ги топят в няколко различни цвята. Може и просто да нарисувате фигурки със свещ върху свареното яйце - например цветенца, кръгчета или спирали – и след това да го потопите в боята.

 

 

Ако имате вкъщи малко дете, което много иска да помага, дайте му да нашари яйцата със свещ, или след като сте ги боядисали в един цвят и вече са изстинали, да ги нарисува с пастели.

 

 

Тази година със сина ми мислим да опитаме да ги изрисуваме с клечки за уши, като първо ще боядисамe яйцата по стандартния начин, а за рисунките да използвамe боички на прах, в които да капна съвсем малко вода. По-големите деца може да рисуват с четка за водни боички и също да направят декупаж с изрязани картинки от салфетки.

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

великденски яйца, боядисване на яйца, боички, техники

Street of Hope

Проверяват за злоупотреби с пари за деца

Сряда, 07 Септември 2016 / Гласът на детето
Държавна агенция за закрила на детето платила тлъсти хонорари за обучения по проект    Парламентът възложи на Сметната палата да направи цялостен одит на работата на Държавната агенция за закрила на детето за периода от 2009 до 2015 година. Депутатите взеха решението един [...]

По 2000 българчета емигрират на година

Вторник, 27 Септември 2016 / В клас
Близо 14 хиляди седемгодишни деца българчета не са влезли в първи клас тази година   По данни на Националния статистически институт (НСИ) набор 2009 - децата които сега са първокласници - е 80 956. По официални данни на Министерството на образованието, цитирани от БНР, първок [...]