Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София празнува заедно с Вярата, Надеждата и Любовта

Неделя, 17 Септември 2017 / Истории от града
179
  • Sofia In Details, Facebook

В деня на София всички общински музеи и зоопарка са безплатни за посещение 

 

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Празник има и столицата на България.
Според преданието през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка на име София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.
Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан заповядал да ги доведат при него и се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата останали непреклонни. След тежки изтезания пред очите на своята майка момичетата умират, а три дни след това и тяхната майка. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

 

 

По време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. София е освободена от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски части под командването на генерал Йосиф Гурко. В разгара на военните действия, населението на града намалява почти наполовина и по данни на общината е 11 694 души.

На 20 октомври 1878 г. от Пловдив в София се премества седалището на Временното руско управление, а на 3 април 1879 г. по предложение на Марин Дринов София е избрана за столица на Княжество България. В резултат на това броят на жителите нараства по-бързо в сравнение с другите български градове. Днес градът е 15-тият по големина в Европа с население от 1,3 млн. души.

 


В Деня на София всички общински музеи и Градската художествена галерия ще бъдат отворени за безплатни посещения. Безплатни представления на своите зрители ще предложи Столичният куклен театър. Със свободен вход ще работят парк-музей „Врана“, зоопаркът, Регионалният исторически музей и археологическото ниво на базиликата „Света София“, както и градската художествена галерия.

По традиция в Народния театър Иван Вазов ще бъдат връчени Годишните награди на София за ярки постижения в областта на културата.
За посещение ще бъдат отворени някои от знаковите сгради за града, като Военния клуб, Археологическия музей, Съдебната палата, сградата на Европейската комисия и други.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, Вяра, Надежда, Любов, столица

Street of Art

Калии за мама

Неделя, 04 Март 2018 / Стил
Най-хубавият подарък е този, който сме направили сами с обич към любимите си хора   Наближава денят за признание на жената, която ни е дала живот – майката. По традиция децата подготвят малка изненада, с която да покажат на мама колко я обичат. Може да е нарисувана картичка или цв [...]

Куклите, които показват нещата от живота

Вторник, 13 Август 2019 / Стил
Пенсионерката Ирина Верхградская и нейните старци   „Малкият свят“ е поредица от кукли на самоуката художничка Ирина Верхградская – пенсионерка от Новосибирск, която от 30 години изработва истински поизведения на изкуството. Нейните кукли не само са като живи, а показв [...]