Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София ще става град на хората

Сряда, 04 Октомври 2017 / Истории от града
391
  • Етюд-и-те на София, Facebook

Повече въздух, зеленина и светлина, пространства за разходки и зони без автомобили препоръчва архитект Ян Геел*

 

Разширяване на пешеходните зони, удължаване и свързване на велоалеите, повече зеленина, по-малко високи сгради и по-красиви фасади. Така може да се обобщят препоръките за градската среда в столицата, направени в доклад на световноизвестния урбанист Ян Геел.

Преди година специалистът е поканен от кмета на столицата, за да помогне в планирането и превръщането на София в зелен град.

Пред медиите Йорданка Фандъкова обясни, че част от мерките вече се изпълняват. Целта е улесняване на трафика в града, оформяне на публични пространства и подобряване на връзките между парковете. Една от стъпките ще е удължаване на пешеходните зони в малките улици на историческия център на града, като наскоро Столичният общински съвет взе решение да удължи и пешеходната зона на бул. „Витоша“ до пл. „Света Неделя“.

След публикуването на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки, чрез които до 2030 година градът да бъде изцяло променен. Дали това е възможно, ще зависи и от работата на следващите общински ръководства.

През последните 30 години подобряваме градове навсякъде по света. Установихме, че навсякъде има желание градовете да станат по-приветливи и да са насочени към хората”, обясни проф. Ян Геел, цитиран от „Фокус“. По думите му в тази връзка неговият екип търси друг вид мобилност освен автомобилния транспорт.

Опитът му показва, че качеството на живот се подобрява в световен мащаб, че мобилността се променя – по-често се използват метро и велосипеди. „Преди година и половина установихме контакт със София и публикувахме на български език книгата „Градовете за хората”. Големият интерес към нея е доказателство, че се повишава нуждата от това градовете да се променят и да са насочени към хората”, подчерта той.  Според архитекта някои неща в столицата имали нужда от „полиране“, но градът има всички предпоставки да се отвори към хората.

Първото направление е свързано с градска идентичност - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на придвижване - чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.
"Подобряването и оформяне на фасадите на сградите и определени видове градско обзавеждане е една от важните препоръки, върху която ще се работи," обясни главният архитект Здравко Здравков.
"Новите сгради в пояса бул. „Цар борис III” – градски център – бул. „Драган Цанков”, „Ал. Малинов” и Околовръстен път да са с височина до 75 м", обясни арх. Здравков. Предложението на Общината е новите сгради след Околовръстния път да са високи най-много 15 метра, като новите правила трябва да са факт до края на годината.

Третата тема е общественият живот – да върнем хората от моловете в града чрез подобряване градското пространство с множество функции, обясни арх. Здравков. Той посочи и последната тема – качество на публичното пространство – уеднаквяване дизайна на фасадите на сградите, пътна настилка, дори и кошчета на боклук, но по привлекателен, а не по скучен начин. 

 

*Ян Геел, едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Мускат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

София, градоустройство, Ян Геел, велоалеи, пешеходни зони, високи сгради

StreetView

Пътуване до Бали: Завръщането

Петък, 26 Август 2016 / Приключения
  Когато започнахме да се настройваме на вълна „обратно в цивилизацията“, осъзнахме колко много ни е променило това изживяване   Десетте дни на Ява също минаха неусетно. След което се прибрахме отново в Бали. Бяхме заложили на луксозен хотел, който разполагаше с огромн [...]

Състезанието на сапунерките

Вторник, 25 Септември 2018 / Приключения
Ентусиасти в надпревара със самоделни колички   На 30 септември за пета поредна година ентусиасти ще се изправят един срещу друг със своите самоделни колички. Red Bull Soapbox e международно състезание, което обединява хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара с ръчно изработени [...]