Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София вече има и спортен подлез

Вторник, 20 Ноември 2018 / Истории от града
343
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
1 / 4

 

Това е шестият проект за младежката инициатива „ПОдЛЕЗНО“

 

От вчера в София вече има спортен подлез. Намира се под бул. "Васил Левски" и бул. "Генерал Гурко", срещу Министерството на младежта и спорта. И този път той е дело на групата „ПОдЛЕЗНО“, които са си поставили за цел да облагородяват градската среда.

Спортният подлез е поредният проект на организацията, който носи награда от конкурса "Младежки свят и доброволчество" на столичната дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм". Събитието е организирано във връзка със "София - европейска столица на спорта 2018 г." под надслов "Младите български шампиони", а Район "Средец" оказва административна подкрепа при реализацията на проекта.

 

 

Досега младежката инициатива „ПодЛЕЗНО“ успя да създаде още филмов, музикален, природен, графити и научен подлез.

Във филмовия подлез под „Цариградско шосе”, близо до Орлов мост и ул. „Светослав Тертер“ може да бъдат разгледани около 20 филма, разделени в четири категории.

 

 

Научният подлез е под бул. "България" при Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Тук може да се докоснете отблизо до биологията, химията, физиката и астрономията.

 

 

Музикалният подлез е на бул. „Цариградско шосе“ при спирката на ул. „Александър и Жендов“. Стълбите са пребоядисани като клавиши на пиано, монтирани са декоративни тонколони и аудио касети. По стените ще видите петолиния с ноти и грамофонни плочи, и, ако имате време, може да посвирите на оргафон - комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби.

 

 

Природният подлез е на бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре”, където има своеобразна природна галерия от екстествени материали с горски животни, растения, слънце и играещи деца.

 

 

Подлезът на бул. "Ботевградско шосе" и ул. "Александър Екзарх" пък е известен като Графити подлез - пътуване във времето.

 

 

Артистите предлагат интерпретации на зададената тема, които включват както футуристични абстракции, така и исторически препратки към Стара София и народните традиции.

Парите за реализация на проектите са главно от дарения и спонсори.

 

Още снимки от красивите подлези в София вижте в галерията.

 

Вижте още: 

Графит в народна носия

Рисунка украси гимназия във Варна

Редът в столицата не е просто сбор от забрани

В Старо Железаре известните делят дувар с обикновените хора

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спортен подлез, Подлезно, графити, градска култура, подлези

Street of Hope

Дете почина след насилие в училище

Събота, 25 Февуари 2017 / Гласът на детето
Момичето е било ритано в корема от свой съученик   Пореден случай с насилие в училище завърши трагично. 11-годишно момиче почина след като според първоначалната информация е било ритано в корема от свой съученик. Инцидентът е станал вчера следобед в 52 Основно училище в столичния кварта [...]

Да не можеш да мислиш в картини

Вторник, 24 Септември 2019 / Гласът на детето
Афантазията засяга 2% от хората по света   Някои хора имат прекалено „цветно“ въображение, визуализират всичко до такава степен, че това ги обърква. Още по-объркващо е обаче, когато не можеш да си представиш това, което преди малко си видял. Лицето на любим човек, летният за [...]