Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София вече има и спортен подлез

Вторник, 20 Ноември 2018 / Истории от града
228
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
  • Сн. Район Средец
1 / 4

 

Това е шестият проект за младежката инициатива „ПОдЛЕЗНО“

 

От вчера в София вече има спортен подлез. Намира се под бул. "Васил Левски" и бул. "Генерал Гурко", срещу Министерството на младежта и спорта. И този път той е дело на групата „ПОдЛЕЗНО“, които са си поставили за цел да облагородяват градската среда.

Спортният подлез е поредният проект на организацията, който носи награда от конкурса "Младежки свят и доброволчество" на столичната дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм". Събитието е организирано във връзка със "София - европейска столица на спорта 2018 г." под надслов "Младите български шампиони", а Район "Средец" оказва административна подкрепа при реализацията на проекта.

 

 

Досега младежката инициатива „ПодЛЕЗНО“ успя да създаде още филмов, музикален, природен, графити и научен подлез.

Във филмовия подлез под „Цариградско шосе”, близо до Орлов мост и ул. „Светослав Тертер“ може да бъдат разгледани около 20 филма, разделени в четири категории.

 

 

Научният подлез е под бул. "България" при Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. Тук може да се докоснете отблизо до биологията, химията, физиката и астрономията.

 

 

Музикалният подлез е на бул. „Цариградско шосе“ при спирката на ул. „Александър и Жендов“. Стълбите са пребоядисани като клавиши на пиано, монтирани са декоративни тонколони и аудио касети. По стените ще видите петолиния с ноти и грамофонни плочи, и, ако имате време, може да посвирите на оргафон - комбинация от орган и ксилофон, изработен от водопроводни тръби.

 

 

Природният подлез е на бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре”, където има своеобразна природна галерия от екстествени материали с горски животни, растения, слънце и играещи деца.

 

 

Подлезът на бул. "Ботевградско шосе" и ул. "Александър Екзарх" пък е известен като Графити подлез - пътуване във времето.

 

 

Артистите предлагат интерпретации на зададената тема, които включват както футуристични абстракции, така и исторически препратки към Стара София и народните традиции.

Парите за реализация на проектите са главно от дарения и спонсори.

 

Още снимки от красивите подлези в София вижте в галерията.

 

Вижте още: 

Графит в народна носия

Рисунка украси гимназия във Варна

Редът в столицата не е просто сбор от забрани

В Старо Железаре известните делят дувар с обикновените хора

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спортен подлез, Подлезно, графити, градска култура, подлези

Street of Art

Цветовете в дома

Петък, 30 Юни 2017 / Стил
Първо изберете мебелите, а след това решавайте какви ще са стените   Цветовете в дома ни са пряко отражение на личността ни, но не по-малко ние самите сме отражение на цветовете в дома си. Ако сме избрали да се заобиколим с неподходящите цветове, може сетивата ни да се претоварват и то [...]

Боб Дилан с нобел за литература

Четвъртък, 13 Октомври 2016 / Под прожектора
Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, но отличието му е изненада    Поетът и музикантът Боб Дилън беше удостоен с Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха от Нобеловия комитет. Аргументът на Нобеловия комитет за присъждането на отличи [...]