Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спасяват още два лъва от зоопарка в Разград

Неделя, 17 Декември 2017 / Истории от града
422
  • four-paws.bg
  • four-paws.bg
1 / 2

„Четири лапи“ има споразумение с общината за намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града

 

 

Организацията за защита на животните „Четири лапи” ще прегледа и транспортира в София още два лъва от Разград – 12-годишна бременна лъвица Рая и нейния партньор Хектор, съобщиха от организацията. Причината е, че нелицензираният зоокът в града няма условия за раждането и отглеждането на малкото лъвче. От същия зоопарк бяха спасени двете стъпкани от родителите им новородени лъвчета Масуд и Терез, които организацията все още се надява да успее да транспортира за отглеждане в Холандия.

При предишния преглед, който експертите на организацията извършиха през ноември, беше установено, че лъвицата е в напреднала бременност. Прегледът с ехограф потвърди наличието на един плод, като се очаква раждането да е в края на тази или началото на следващата година. Поради напредналата възраст на Рая и нестабилното ѝ здравословно състояние, както и заради липсата на подходящи условия за раждане и отглеждане на малки лъвчета в Разград, тя ще бъде докарана в столичния зоопарк, но грижите за нея ще бъдат поети от „Четири лапи". Заедно с нея в София ще дойде и нейният партньор Хектор.

 

 

 

Рая е родена в зоопарка в Разград през 2005 г. и продадена на русенски бизнесмен малко след това. След влизане в сила на Закона за защита на животните през 2008 г. и налагането на забрана частни лица да отглеждат големи котки, Рая е върната в зоокъта в Разград, където е използвана за разплод.

Екипът на „Четири лапи" ще бъде в разградския зоокът във вторник, за да упои животните и да ги натовари на своята линейка за диви животни, с която ще бъдат транспортирани до Столичния зоопарк. Там вече са подготвени две отделни заграждения за Рая и Хектор, за да може когато настъпи раждането Рая да бъде отделена. За състоянието по време на пътуването ще се грижи екип от опитни ветеринарни лекари, ръководен от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков.

 

 

В началото на ноември организацията сключи споразумение с Община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. В края на миналия месец специалисти от международната организация бяха в Разград, за да извършат пълни медицински изследвания на настанените в зоокъта лъвове и вазектомия на мъжките, за да се спре безконтролното и непрофесионално развъждане на тези животни. Съгласно споразумението с общината, освен за Рая, Хектор и Асен, „Четири лапи" ще се погрижи и за малките Терез и Масуд, които бяха родени в началото на септември и изоставени от майка им веднага след раждането. В момента за тях се строи специално заграждение в спасителния център за големи котки Фелида в Холандия.

Общинската управа на Разград обаче изненадващо обяви намерение да дари Терез и Масуд на зоопарка в Пазарджик. О организациите „Четири лапи" и „Дивите животни” са категорични, че лъвчетата няма да оцелеят в пазарджишкия зоопарк, тъй като там нито имат условия за отглеждане на лъвчета без майка, нито персонал с достатъчен опит.

Решението дали Терез и Масуд да бъдат изпратени в Пазарджик предстои да бъде гласувано в четвъртък от Общинския съвет в Разград.

 

Вижте още:

Как се спасяват лъвчета - историята на Максуд и Терез 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Радград, зоокът, лъвове, Максуд, Терез, Четири лапи

StreetInside

На път

Петък, 11 Ноември 2016 / Към себе си
„Млади автори“: Може би накрая ще установя, че съм това, което винаги съм търсил     На път съм. Себе си търся! Няма по-вълнуващо пътуване от това. Не зная кога точно започна и откъде. В него няма отправна точка нито пътеводна звезда. Пред себе си не съзирам примери ж [...]

Усещате ли енергията около вас

Понеделник, 13 Юни 2016 / На предела
  Ако искате да се научите да възприематe енергията, първата стъпка е да се запознаеете с концепциите на астралния свят и екстрасензорните възприятия     Не всеки може да вижда човешката аура и енергията, която отделят предметите и другите живи форми на живот. В същото време [...]