Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сърце в раница

Петък, 30 Септември 2016 / Истории от града
1161
  • Нова телевизия

 


25-годишният Цветелин, на когото поставиха изкуствено сърце, е добре. Апаратът ще му даде шанс да дочака донор

 

Преди седмица животът на Цветелин виси на косъм. Младият мъж е със сърдечна недостатъчност - в последен стадий. За да живее, болното му сърце трябва да бъде заменено със здраво. Но донор няма. Затова единственото спасение се оказва изкуственото сърце - специален животоподдържащ апарат,  който лекарите от "Света Екатерина" поставят в тялото му, разказа историята по Нова телевизия Марина Малашева.

Изкуственото сърце е помпа, която поема кръвта от предсърдията и я изтласква към аортата. То се поставя в тялото, но от него излиза жица, с която батерията му да се зарежда. Затова и в Деня на независимостта Цветелин става зависим от батерията в тялото си, но разказва, че се чувства по-добре, защото преди това се е задушавал, а лекарите признават, че са му оставали няколко дни живот.

В началото на седмицата, когато Цветелин е приет в болницата, по молба на лекарите здравното министерство отпусна 200 хиляди лева, за да бъде купено изкуственото сърце. В рамките на 24 часа сърцето е поискано, поръчано и доставено, а животоспасяващата операция е извършена в столичната болница "Св. Екатерина"

Лекарите разказват, че Здравната каса отпуска за тази операция едва 50 хиляди лева, което е безсмислено – или трябва да е ясно, че цената на изкуственото сърце не се заплаща от касата, или да се поеме цялата сума.

Сега младият мъж има две сърца, но работи само изкуственото. Оттук нататък то трябва да е неотлъчно с него - и винаги със заредени батерии.

Сърцето в раничка подарява поне седем години живот. Дотогава пациентът трябва да се надява да се появи донор на истински орган.

Освен Цветелин, здраво сърце чакат още 25-има българи.

 

Вижте още:

Държавата купи сърце на болен младеж

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Цветелин, изкуствено сърце, операция, сърдечна недостатъчност

StreetInside

Как да се справим с лошите мисли

Четвъртък, 02 Март 2017 / Към себе си
Втренчването в болката не ви помага    Всички сме били наранявани от хора или ситуации – това е част от живота - и докато често е трудно да контролираме болката, не трябва да забравяме, че можем да контролираме отношението си към тази болка. Втренчваме ли се в миналото, или и [...]

Ядрото на Земята поддържа живота на планетата

Понеделник, 01 Август 2022 / На предела
Вътрешното ядро е възстановило магнитното поле   Нови палеомагнитни изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята се е формирало преди 550 милиона години и е възстановило магнитното поле на планетата. Въртящото се течно желязо във външното ядро на Земята, намиращо се на око [...]