Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Трабантът на Соломон Паси ще краси щаба на НАТО

Вторник, 19 Ноември 2019 / Истории от града
705
  • МВНР
  • МВНР
1 / 3

Соцвозилото стана известно с "отвличането" на генералния секретар на НАТО през 1991 година

 

Копие на известния трабант на бившия външен министър Соломон Паси, който през далечната 1991 година беше "отвлечен" генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел, съобщиха от Министерството на външните работи.

Разходката из София с картонения автомобил е уникален случай в историята, документиран дори от CNN. Тогава за първи път местонахождението на генерален секретар на НАТО е извън радара в продължение на близо час. През това време се смятало, че Вьорнер дори може да е отвлечен. По-късно в известния си трабант Паси вози и генералния серкерар на организацията Яп де Хоп Схефер, както и Папа Йоан Павел Втори.  

Експонатът е част от арт проект в изпълнение на Националния ни план от инициативи за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от д-р Соломон Паси, вече е разположена на предвиденото за нея място. През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира. Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки.

Идеята за поставянето на копието в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност. Окончателното извеждане от експлоатация на старата Главна квартира на НАТО представлява затваряне на една голяма и наситена със събития глава от историята на Алианса. Поставянето на различни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., част от Берлинската стена, включително и репликата на едноименния трабант, целят да припомнят на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на изток.

През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.

Оригиналът на автомобила е част от експозицията на Военно-историческия музей. 

 

Вижте още:

Бункери музеи

Българи създадоха музей на парфюмите в Африка

50 години от тестването на първия автономен автомобил

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

трабант, НАТО

StreetInside

Властта на пристрастяването и пристрастяването към властта

Петък, 27 Май 2022 / На предела
Има много видове зависимости и всички те са неща,  които ни носят временно бягство от себе си   Работил съм със силно зависими хора – хора, употребяващи хероин, кокаин, алкохол, амфетамини и всякакви [...]

Сърцето срещу мозъка

Понеделник, 27 Юни 2016 / На предела
  Отвъд енергийното поле на човешката аура   Всички хора имат мозък, много хора знаят как да го използват и само малцина знаят как да го използват ефективно, без да прекрачват границите на хармонията, създадена от природата. Имаме и сърцето си и въпреки че може да изглежда, че то [...]