Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Трабантът на Соломон Паси ще краси щаба на НАТО

Вторник, 19 Ноември 2019 / Истории от града
257
  • МВНР
  • МВНР
1 / 3

Соцвозилото стана известно с "отвличането" на генералния секретар на НАТО през 1991 година

 

Копие на известния трабант на бившия външен министър Соломон Паси, който през далечната 1991 година беше "отвлечен" генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, пристигна в Главната квартира на НАТО в Брюксел, съобщиха от Министерството на външните работи.

Разходката из София с картонения автомобил е уникален случай в историята, документиран дори от CNN. Тогава за първи път местонахождението на генерален секретар на НАТО е извън радара в продължение на близо час. През това време се смятало, че Вьорнер дори може да е отвлечен. По-късно в известния си трабант Паси вози и генералния серкерар на организацията Яп де Хоп Схефер, както и Папа Йоан Павел Втори.  

Експонатът е част от арт проект в изпълнение на Националния ни план от инициативи за отбелязване на 15-ата годишнина от членството на Република България в НАТО и 70-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Репликата на едноименния трабант, дарена на НАТО от д-р Соломон Паси, вече е разположена на предвиденото за нея място. През следващите седмици предстои окончателното завършване на българския проект, който е част от цялостна концепция за оформяне на площите около Главната квартира. Площите ще бъдат оформени като панорамна градина, в която ще бъдат разположени настоящи и бъдещи експонати, предоставени от държавите-членки.

Идеята за поставянето на копието в Главната квартира е свързана и с прехвърлянето на Алианса в нова и модерна сграда, като част от процеса на модернизация и адаптация към съвременната среда за сигурност. Окончателното извеждане от експлоатация на старата Главна квартира на НАТО представлява затваряне на една голяма и наситена със събития глава от историята на Алианса. Поставянето на различни експонати като парче от кулите близнаци, разрушени по време на терористичните нападения в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., част от Берлинската стена, включително и репликата на едноименния трабант, целят да припомнят на посетителите важни моменти от историята на Алианса, включително неговото разширяване на изток.

През 2004 г. страната ни стана пълноправен член на НАТО. Символиката от поставянето на българския експонат в Главната квартира на НАТО се усилва и от факта, че през 2019 г. се навършват 20 години от първото разширяване на НАТО след края на Студената война.

Оригиналът на автомобила е част от експозицията на Военно-историческия музей. 

 

Вижте още:

Бункери музеи

Българи създадоха музей на парфюмите в Африка

50 години от тестването на първия автономен автомобил

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

трабант, НАТО

StreetInside

Реалността е електромагнитна - втора част

Понеделник, 29 Май 2017 / На предела
  Действителността е мрежова информационна структура от различни електромагнитни вибрации, част от които възприемаме и интерпретираме в това, което е видимия свят за нас.   Всяко тяло е електромагнитен осцилатор и излъчва на определена честота. Движението на мускулите ни създава е [...]

Практически съвети за съзнателно дишане

Вторник, 29 Ноември 2016 / Към себе си
Фокусирането върху дъха успокоява съзнанието ни мигновено   Когато фокусираме съзнанието и дишането си на едно място, започва да се култивира енергия. Има три основни мозъчни центъра на съзнанието, или енергични области на тялото: глава, сърце и корем. Добро място за центриране на възд [...]