Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Три дни след експлозията все още има опасност

Вторник, 13 Декември 2016 / Истории от града
785
  • Правителствен пресцентър

Водеща версия на разследването е, че влакът се е движил с превишена скорост 

 

Хората от шуменското село Хитрино и днес нямаха достъп до домовете си, тъй като опасността не е отминала. Обработени са 10 цистерни с газ, но вятърът днес усложни работата по разчистването на района.

Водещата версия за инцидента в Хитрино е превишената скорост, съобщи в Шумен главният прокурор Сотир Цацаров. Проверява се и изправността на влаковата композиция. Железопътната сигнализация е била изправна. Прокуратурата е изключила версията за умишлено причиняване на катастрофата на този етап.

В понеделник се очакват окончателни данни от записващите устройства в двата локомотива на дерайлиралия влак. Машинистите са заявили, че са спазвали правилата по време на превоза на опасния товар.

При инцидента не е имало взривена цистерна, а е горял въздухът, който е бил наситен с газ след като една от цистерните се пробила. Облакът е покрил центъра на селото, а експлозията е предизвикана от искра, която го е възпламенила, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" Никола Николов, цитиран от Дневник“.
В товарната композиция е имало вагон с неизправност в ходовата част, той е бил закачен към останалите, но не е бил натоварен, съобщи собственикът на фирмата-собственик на влака "Булмаркет ДМ" Станко Станков в интервю за БНТ.

„Дневник“ разказва и версия, която членове на спасителните екипи споделят неофициално, че влаковата композиция на компанията "Булмаркет" е експлодирала не в движение, а малко след като е спряла на гара Хитрино. Оцелели очевидци на случилото се разказали, че един от служителите на влака слязъл, за да провери нещо. Започнал да оглежда вагоните. Секунда след това отекнал взривът.

Пак според неофициална информация, претоварването на газа от цистерните на влака се извършва само нощем. Причините за това решение са неясни, но вероятно това е една от причините процесът да продължава поне два пъти по-дълго от очакваното.

До днес са събрани над 1 млн. лв по разкритите сметки и на номер 1466 за дарения чрез смс, съобщават от БЧК. След като ограничението за влизане в селото отпадне екипи на БЧК ще направят поименен списък на пострадалите и нуждите им, на базата на който ще бъдат разпределяни набраните дарения.


По темата: 

Хората от Хитрино няма да могат да се приберат скоро 

Отпускат помощ за пострадалите в Хитрино 

Влак се взриви в Хитрино 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хитрино, взрив, разчистване, опасност, версии за катастрофата

StreetView

10 места, които са любими за джебчиите

Събота, 23 Юли 2022 / Места
Париж и Рим са най-предпочитани от крадците   Британската преса състави 10 места в Европа, където туристите са най-застрашени да станат жертва на джебчии. Първото място зае Рамбла, оживена пешеходна улица в центъра на Барселона. Второто място е основната атракция на френската столица А [...]

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Четвъртък, 21 Април 2016 / Места
Пътуването е екстремно, но гледката си заслужава. А и само така можете да стигнете до Дяволското гърло     Преди няколко години избрахме да прекараме лятната си почивка на планина. Бяхме с бебе и кучета, затова  търсихме място, което да е подходящо за пътуване в тази ситуация [...]