Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тръгнал Еньо с кошница за билки

Петък, 24 Юни 2016 / Истории от града
269
  • kasnaprolet9999.blog.bg

Букет, набран на Еньовден, пази хората от болестите през цялата година

 

 

В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден - стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.
Празникът е свързан с поверието, че този ден билките имат най-голяма лечебна сила. Те трябва да се берат сутрин преди изгрев, а от тях се правели букети, които се окачват на различни места в дома, за да служат за лек през цялата година. Най-търсено естествено е еньовчето. То се смята за цвете на здравето и дълголетието. Сплетено заедно с други билки, събрани на Еньовден, се нарича “еньовска китка”.

Старите баби казват, че сутринта на Еньовден, слънцето трепти докато изгрява и който види това ще е здрав през цялата година. Поверието гласи, че точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънцето и да гледа сянката си през рамо. Ако тя е цяла, ще сме здрави през годината, ако е наполовина – ще боледуваме.

Преди да тръгне към зимата, слънцето се окъпва във водата и прави лековита. Затова всеки трябвало да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

За Еньовден е характерно "грабенето" (краденето) и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден. Младите жени отиват на нивата, за да ожънат една ръкойка и да изплетат плитка от житото, на която слагат кръст за плодородие.


На този ден своя имен ден празнуват хората с имената Даяна, Дилян, Дияна, Енчо, Еньо, Йоана, Ивет, Иван, Ивана, Калоян, Яни, Яне, Яна, Янка, Яница, Янита, Янчо и всички с имена на билки.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еньовден, традиции, поверия, билки, здраве

StreetView

800 км на ски през Арктика

Петък, 22 Февуари 2019 / Приключения
След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска  полярна експедиция   800 км през Швеция, Финландия и Норвегия – това е маршрутът на най-дългата българска самостоятелна полярна експедиция, предприемана досега. В началото на март  фотографа и гид на арк [...]

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк    15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл пр [...]