Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Бейрут откриха жена, оцеляла три дни под развалините

Неделя, 09 Август 2020 / Истории от града
172
1 / 3

В резултат от чудовищния взрив на пристанището в ливанската столица загинаха 154 души

 

Ливанските спасители намериха жива жена, която е прекарала три денонощия под развалини след експлозията на пристанището в Бейрут. Това съобщи информационният портал Bint Jbeil, цитиран от БГНЕС. Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи.

Няколко часа по-рано ливански спасители намериха момче, оцеляло под развалините на дома си. И друга история завърши с щастлив край – тази за спасяването на тийнейджър, попаднал в морето след експлозията, и прекарал във водата над 24 часа.

 

 

Някои, обаче, имаха по-малко късмет. Тела на мъртви хора са намирани дори на половин половин километър от брега. Тъжни истории за търсене и трагични истории за смъртта на хората изпълват социалните мрежи и местната преса. Десетки хора са посочени като изчезнали, техните роднини публикуват своите снимки в социалните мрежи с надеждата някой да знае нещо за съдбата им.

Семейство търси сина си, който успява да се обади на чичо си и да каже, че е затрупан, но след 20 секунди връзката прекъсва. Майката отказва да напусне пристанището в продължение на три дни, в очакване спасителите да намерят тялото на сина й, който е работил като асансьорен техник в пристанището.

До момента броят на потвърдените смъртни случаи е 154, но още поне 60 са безследно изчезналите, а 120 са ранените в тежко състояние.

Починалите са били пристанищни служители, работници, пожарникари, военни. В момента на експлозията те са били на пристанището. Част от тях са били отнесени от взривната вълна, а други са починали в болницата.

 

В опит да дадат надежда на хората в опустошения град световните медии показаха кадри на жена, свиреща на пиано в разрушения си дом.

 

 

Адският взрив разтърси Бейрут на 4 август в резултат от избухването на над 2000 тона амониев нитрат, съхраняван от няколко години на пристанището. Първоначалните данни от разследването показват, че висши държавни служители са знаели за наличието на опасното вещество в пристанището, и че правилата за безопасност съзнателно и многократно са били нарушени.

В резултат от опустошителните разрушения страната беше разтърсена от протести, няколко депутати подадоха оставки, а премиерът Хасан Диаб обяви, че са необходими предсрочни избори.

 

Вижте още:

След урагана Дориан: Куче оцеля месец под руините

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бейрут, Ливан, взрив, развалини, оцелели, спасители

Street of Art

Почина Буги Барабата

Неделя, 21 Юли 2019 / Под прожектора
Марио Събев, по-известен като Буги Барабата, е починал тази нощ, съобщиха колегите му в Z-Rock чрез „Фейсбук” страницата на радиото. Той беше основател на групата „Бараби Блус Бенд“ и водещ на шоуто „Буги Тайм“ по Z-Rock. Известният български блус музикант [...]

Общежитие от контейнери

Сряда, 14 Септември 2016 / Стил
Построиха първата сграда от контейнери за превоз на товари по море   Интересна модулна сграда се появи в столичното 153-то спортно училище “Неофит Рилски”. Тя е на два етажа и е изградена от транспортни контейнери. Сградата ще бъде използвана за общежитие, като за изграждане [...]