Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Деня на Земята в София садят дръвчета

Събота, 22 Април 2017 / Истории от града
247
  • Facebook

Това е най-големият нерелигиозен празник в света

 

 

Днес отбелязваме Международният ден на Земята - празник, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея.

Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавницикорпорации и да включат в приоритетите си опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на планетата е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

В България денят също се отбелязва с редица инициативи.

В Западния парк на столицата доброволци се включват в засаждането на над 3000 дъpвeтa, като част от инициaтивaтa "Koгaтo cтaнeм 100 000 - щe пocaдим гopa". Дръвчетата и всички инструменти са осигурени, а в парка ще има нови дръвчета от видовете дъб, cмъpч, бop, явop, ĸecтeн, липa. В Рамките на залесителната кампания през тази пролет в страната ще бъдат посадени общо 50 000 фиданки. Акцията вече се проведе в районите на Пловдив, Велико Търново, Варна, Разград и Шумен.

От днес започва и пътуващата инициатива „Книги за смет“.

В националното турне на кампанията влизат София, Велико Търново, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Бургас.

За първа година ще има и електронна книжарница, като участниците ще могат да вземат 2 безплатни е-книги по избор за всеки килограм предадена пластмаса.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Деня на земята, засаждане на дървета, София, Западен парк

Street of Art

Depeche Mode се завръщат революционно

Петък, 03 Февуари 2017 / Под прожектора
  Бандата представи новото си парче Where's the Revolution   Depeche Mode се завърнаха. Бандата представи новата си песен „Where's the Revolution“ (можете да я чуете по-долу). Това е първото парче от новия албум „Spirit“, представено от групата. „Whe [...]

Напусна ни Принс

Четвъртък, 21 Април 2016 / Под прожектора
57-годишният музикант е открит мъртъв в имението си   Музикантът, който беше само на 57-годишна възраст, е открит мъртъв в имението си Paisley Park в Минесота - само няколко дни след последния си концерт, съобщиха световните агенции. Преди шест дни Принс беше настанен в болница заради [...]