Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Драгалевци си дават пенсиите за канализация

Четвъртък, 28 Юли 2016 / Истории от града
1551
  • Facebook

В сряда хората излизат на поход за спасяване на квартала от екологична катастрофа

 

Възрастните жители на „Драгалевци“ се отказват от увеличението на пенсиите си, за да събират пари за изграждане на канализация в квартала. Хората били готови да внасят увеличението на пенсиите си за тази година в специален фонд, с който да се помогне за решаването на проблема, разказва Благовеста Кенарова във Facebook.

Проблемът с липсата на колектор за отпадни води и продължаващото строителство на луксозни сгради, които изливат каналните води в реката, е от години, но в летните горещини търпението на хората преля. След като преди две седмици затвориха бул. „Черни връх“, хората от квартала излизат на пореден протест. Шествието „По пътя на канализацията“ ще е на 3 август, от 18,00 часа от магазин „Фантастико“ до читалището в „Драгалевци“.

Хората настояват за спешно изграждане на канализация, продължаване на маршрута на метрото до квартала и запазване на зелените зони.

 

 

„Драгалевци е пред екологична катастрофа. Липсата на канализация и несъответстващото на терена и инфраструктурата стрителство, вече са преминали всякакви допустими граници. Мазетата на хората се пълнят с лайна. Навсякъде мирише отватително. Големите жилищни сгради си извеждат канализационните тръби в поточетата и реките, които минават през Драгалевци. Смрад отвсякъде! А общината продължава да издава разрешителни за строеж на блокове!“, пише Благовеста Кенарова.

 

 

След години чакане жителите на „Драгалевци“ настояват Столична община най-накрая да им обърне внимание и да се заеме не само с инфраструктурата и канализацията, но и да реши проблема с нередовните и ограничени линии на градския транспорт, липсата на улично осветление и сметосъбирането.

Заради преливащите отпадни води по улиците, хората ще поискат проверки от Басейнова дирекция и оценки на здравния риск. Те се опасяват, че заради водата може да се активизира и свлачище в района, и предлагат тръбата на колектора да се изгради под ремонтиращият се в момента булевард „Черни връх“. Пред БНТ кметът на район "Драгалевци" обаче обясни, че това е невъзможно, защото главният колектор се намира до улица „Филип Кутев“ и трябва да мине през терени, които са частна собственост.

От Столична община обещават изграждането на цялостна канализация да започне през 2018 година. Строителството е свързано с изграждането на приемник на отпадъчните води на квартала – Главен канализацаионен клон I. До момента са изградени два от етапите - участъкът от Десен Слатински колектор до ул. „Филип Кутев“ и участъкът от ул. „Филип Кутев“ до ул. „Асен Йорданов“. Вече са изготвени проектите и за следващия етап до Околовръстния път, които трябва да бъдат обсъдени с хората от „Драгалевци“. Не са приключили много от отчуждителните процедури обаче. 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Драгалевци, канализация, пенсионери, увеличение на пенсиите, Столична община

Street of Art

Тъжният клоун

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Под прожектора
Днес се навършват 91 години от рождението на Георги Парцалев     „Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“. Така описва работата си Георги Парцалев - актьорът, който остава в спомените на няколко поколения като легендата на българскат [...]

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството   Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщ [...]