Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Велосипед под наем: Засега само в София

Вторник, 02 Август 2022 / Истории от града
446
  • Сн.Cyrcle
  • Сн.Cyrcle
1 / 2

Над 100 колела могат да бъдат наети от 17 квартала в столицата

 

Закъснявате за среща с приятели или бързате за работа, но автобусът е някъде в кошмарния столичен трафик. Ако наблизо около вас има велосипед с надпис Cyrcl, можете да стигнете лесно и да платите само за времето, в което ползвате превозното средство. Условието е да го оставите в някоя от зоните, обслужвани от компанията, и, разбира се, да паркирате колелото разумно.

Услугата се предлага от април, като за три месеца след старта на компанията, Cyrcl вече имат над 100 велосипеда и покриват 17 квартала в София. Постепенно екипът планира да увеличи зоните и броя налични велосипеди в София, както и да разшири дейността си и в други градове.

„Велосипедите стимулират физическата активност и са бързи, без негативни ефекти върху околната среда. Освен това не изискват зареждане, което ги прави по-ефективни, в сравнение с електрическите тротинетки, скутери и автомобили и почти всички граждани умеят да карат велосипед. В множество западни страни, краткосрочният наем на велосипед е утвърден бизнес модел и вярваме, че бързо ще набере фенове като здравословен, изгоден, бърз и екологичен транспортен метод и на българския пазар“, споделят основателите на компанията Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева.

 

Как работи услугата?

 

За да се възползват, потребителите трябва да изтеглят приложението Cyrcl на телефона си (налично в Google Play и App Store), с помощта на което да открият намиращ се в близост до тях велосипед и да го отключат със сканиране на неговия идентификационен баркод. Велосипедите могат да се използват в продължение на до 24 часа и могат да се освободят на всяка локация в разрешените зони на покритие на услугата. Заплащането се извършва след въвеждане на карта в приложението, като потребителите се таксуват по 0.15 лв. на минута, до достигането на таксата за дневен наем, в размер на 18 лв. на ден (т.е. след втория час, устройството може да се използва още 22 часа без допълнително заплащане, до достигане на 24 часа).

 

Екипът зад Cyrcl:

 

Енрико Маринов за пръв път вижда примери за споделената мобилност, докато учи в Милано и остава впечатлен от начина, по който технологията може да промени облика на града. По-късно живее в Ротердам и Барселона, където вижда държавата и предприемачите да работят заедно в посока устойчиво развитие на градовете чрез микромобилност. Оставя кариерата си в Hewlett-Packard настрана, за да се върне в България и да даде началото на единствената в момента частна услуга за споделено ползване на велосипеди. Енрико отговаря за финансовата и оперативната страна на стартъпа.

Асен Янков отговаря за поддръжката и доброто представяне на софтуер системата и флотата от велосипеди на Cyrcl. От малък се интересува от технологиите. Това е причината да насочи образованието и кариерата си в тази сфера. Преди Cyrcl, Асен работи в главния технически отдел на една от водещите банки, където се занимава с поддръжка и развитие на информационните системи.

Симона Йончева завършва английска литература в Aberdeen University през 2015 г., след което следва психотерапия в Regents University of London до 2017 г. След завръщането си в България, Симона посвещава няколко години на преподаване на английски език на малки и големи. Днес управлява комуникацията на компанията и отговаря за изграждането на прогресивно мислеща общност около Cyrcl.

 

Тротинетки под наем: В София услугата тръгва от есента

Тротинетките – как държавата се размина с хората

Подарете старото си балканче

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

велосипед, колело, екологичен транспорт, Cyrcle

StreetView

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили   Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска. Параклисът се намира на мал [...]

Призрачни места: Минало в бъдещето

Неделя, 03 Юли 2016 / Места
Как изоставената електроцентрала Батърсий в Лондон се превърна в едно от най-луксозните места за живот     Съвсем доскоро една от иконите на лондонската архитектура беше в списъка на призрачните места. Изоставена за 30 години с всички последствия върху конструкцията и външния вид [...]