Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Време с децата: Или как се правят Ом-ове

Неделя, 23 Октомври 2016 / Истории от града
557
  • StreetWatch
1 / 2

Да се смеем докато учим детето на нещо всъщност учи нас 

 

Преди спортувах. Преди години правех упражнения вкъщи, после още известно време ходех на айкидо – редовно и посветено, но след това заради твърде много служебни ангажименти се наложи да спра с тренировките и отвреме на време отново правех няколко йога упражнения вкъщи.

Детето обаче расте и времето (и пространството) дори за елементарна гимнастика стана все по-ограничено. Започнаха всякакви въпроси "Защо", "Какво" и "Искам и аз" и реших да опитаме нещо заедно с надеждата, че може да се окаже полезно и за двамата. 

След като има бойни изкуства, балет и художествена гимнастика за деца, защо да няма и йога за деца...Намерих няколко лесни, подходящи за домашна употреба и безопасно изглеждащи упражнения.

Юнакът (на 5 и половина, както държи да уточнява) и без това редовно пита кога ще правим „Ом-ове“. Нямам спомен откъде го е чул, най-вероятно от мен шега, но го повтаря като истинска мантра. Разбираме се, че ще сме сериозни, разпечатваме си упражненията с обяснения и картинки и, заредени с ентусиазъм и търпение, се опитваме да си разпределим 2 кв. м килим.

Първа задача - поза за релаксация – сядаме по турски и се опитваме да дишаме. Обяснила съм вече, че е важно – вдишваме през носа и издишваме през устата и не говорим, само дишаме. Следва „Това Ом-ове“ ли са?“. „Да, мамо, тихо“. „Добре, омммм“...

Добре, ще релаксираме после. Да видим какво е второто упражнение. Лесно е, обяснявам, показвам, опитваме – важно е упражнението да се направи по точния начин, иначе няма особен смисъл, а може и човек да си навреди. „Мамо, така ли?“. „Да, дишай, не говори“. „Добре, ама така ли?“. Ентусиазмът му да стои на едно място повече от 10 секунди изчезва в момента, в който е успял да наподоби позата. И започва да ми дърпа ушите и косата. 

Следващото е с вдигане на краката на стената, трябва да стоим така 3 минути. Никакво напрежение, идеята е да си почине гърба, но ние стена на разположение нямаме. Аз се опъвам на един шкаф, Божидар упорито се опитва да си качи краката на масата. Не пита "Така ли", но пък през цялото време се намества и пъшка зад гърба ми, няма как и това ще го пропуснем, да не счупим нещо...

Последните няколко упражнения продължиха с „Мамо, защо падам върху теб“, щипане по носа, гъделичкане и бъркане в ушите...Съпроводено с Ом-ове, разбира се. Като за първи по-сериозен опит обаче си беше истински успех. Правихме нещо заедно и обикновено разсеяният юнак се постара да научи нещо. Поне в първите минути :)

Впрочем, "Ом" е основна част от мантрите, които се използват за развиване на съзнанието. Звукосъчетанието се приема за отделна мантра, съдържаща отзвук от вибрациите, с които е създадена Вселената. Не съм го използвала досега, но освен полезно, се оказа и забавно.

Изпратете ни вашите истории в рубриката "Време с децата" на editors@streetwatch.bg

 

Вижте още: 

Един ден вкъщи 

Един ден вкъщи - разделихме се с фикуса 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, занимания, йога, гинастика

StreetView

На гости на непознати

Понеделник, 30 Април 2018 / Приключения
Couchsurfing – начинът да видите много места по света и да срещнете нови и различни хора   Ана и Богдан са двойка от Украйна и пътуват из Азия повече от година. Те пътуват през Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Монголия, Китай, Виетнам, Лаос, Камбод [...]

Ахтопол – вятър, скали и усещане за уют

Събота, 23 Септември 2017 / Места
Очарователно място, останало встрани от големите инвестиции    Още преди да решим дали да почиваме там, знаехме, че Ахтопол и Синеморец са единствените места по Българското Чернономорие, останали без пречиствателни станции. По ирония на съдбата, по чисто пазарна логика, или защото [...]