Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Втори протест за лъвчетата от Разград

Събота, 27 Януари 2018 / Истории от града
304
  • сн. Дивите животни

След първия протест министърът на околната среда и водите Нено Димов обеща, че животните ще заминат в спасителен център

 

4-месечните лъвчета от Разград Масуд и Терез се нуждаят от ежедневни медицински грижи, показва преглед на специалистите от международната организация „Четири лапи“. Вместо да заминат в спасителен център в Холандия, те трябва да отидат в зоопарка в Пазарджик, реши окончателно общинският съвет в Разград.

Това стана въпреки уверенията на министъра на околната среда и водите Нено Димов от преди месец, че животните ще получат осигурената им от доброволците грижа. Решението предизвика отново недоволство и в социалните мрежи се организира втори протест в защита на бебетата. Той е обявен за вторник, 30 януари, от 12 часа пред сградата на Министерски съвет.

Лъвчетата са родени в нелицензиран зоокът, плод на кръвосмешение, което създава опасност от генетични заболявания и спасени малко преди да бъдат напълно стъпкани от големите животни в клетката. От първия им ден грижата за тях е поета от лекари и доброволци от „Дивите животни“, а лечението им финансирано изцяло от дарения. Без да е помогнала по какъвто и да е начин за спасяването на животните и след като първоначално се отказа от тях, сега община Разград реши, че иска „собствеността си“.

От „Четири лапи“ припомнят, че през ноември 2017 г. кметът на Разград Валентин Василев се съгласява животните да заминат в спасителен център за диви животни в Холандия. След това обаче местната власт реши да отстъпи животните на зоопарка в Пазарджик, в който също няма условия за тях. Кметът подаде и сигнал в прокуратурата, че организацията се кани да изведе животните от България без съгласието на общината. Вчера сигнал в прокуратурата подаде и общинският съветник Милена Орешкова, която посочва, че актовете за приплод на двете лъвчета са издадени след самото разпореждане от страна на Община Разград с движими вещи-частна общинска собственост (Терез и Масуд), с цел заличаване на проявена небрежност или безстопанственост от длъжностни лица, както и възпрепятстване на работата на институциите и вземане на компетентно решение от тях. На заседанието на общинския съвет на 21 декември местната управа казва, че няма документ за собственост на лъвчетата, които са родени в началото на септември, а след това ги дарява. По-късно решението на Общинския съвет бе върнато от Областния управител Гюнай Хюсмен за ново разглеждане именно с мотива, че общината няма документ за собственост.

Прегледът на специалисти от „Четири лапи“ показва, че едното лъвче има проблеми с крайниците. „Терез трябва да се преглежда буквално всеки ден, за да се следи дали деформацията се разраства или намалява, защото може да се наложи операция. Тези две лъвчета имат нужда от много сериозно наблюдение от специалисти”, каза д-р Марк Гьолкел пред bTV.

„Стигнахме дотам, че животът на Терез, Масуд и 3-годишния Асен висят на косъм, заради „играта“ на процедурни хватки и размотаване от какви ли не хора, облечени във власт.
Иска ни се да живеем в държава, в която политици и общинари могат да ни чуват и без да се налага да излизаме на протест“, пишат организаторите на протеста.

Остават въпросите как зоокът без лиценз получава разрешение за развъждане (родителите на лъвчетата са брат и сестра), или ако са нямали такова, защо не са били взети мерки, след като случаят стана известен, не е ясно и на какви основания БАБХ бави необходимите документи за заминаване на животните. От неправителствените организации „Дивите животни“ и „Четири лапи“ настояват премиерът Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов да спазят обещанието си, за да бъде позволено отпътуването на животните в спасителния център в Холандия. Петицията за спасяване на животните е подписана от близо 30 хиляди души.

 

Вижте още:

Протест спаси лъвчетата от Разград

Как се спасяват лъвчета - историята на Масуд и Терез 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Масуд, Терез, лъвчета, Разград, Четири лапи, Дивите животни

StreetInside

Как да бъдем по-ефективни

Неделя, 23 Октомври 2016 / Кариера
Целите са нашата карта на бъдещето, а от нея зависи и какъв ще е животът ни след време   Всички имаме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, но някои от нас напредват и постигат целите си, а други остават на едно и също място. Защо се получава така обяснява в пр [...]

Реалността е електромагнитна - втора част

Понеделник, 29 Май 2017 / На предела
  Действителността е мрежова информационна структура от различни електромагнитни вибрации, част от които възприемаме и интерпретираме в това, което е видимия свят за нас.   Всяко тяло е електромагнитен осцилатор и излъчва на определена честота. Движението на мускулите ни създава е [...]