Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Харви“ и „Ирма“ нанесоха щети за 290 млрд. долара

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
308
  • Reuters
  • bbc
1 / 2

По пътя на ураганите загинаха най-малко 88 души 

 

Стойността на щетите от ураганите „Харви” и „Ирма”, които покосиха Северна Америка, може да достигне 290 млрд. долара. Това е равно на 1,5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, става ясно от доклад на американската метеорологична агенция AccuWeather, цитиран от БГНЕС.

"Вярваме, че само оценката на щетите от „Ирма” възлиза на около 100 млрд. долара", заяви изпълнителният директор на службата Джоел Майърс.

 

 

„Харви”, който опустоши Тексас и части от Луизиана в края на август, ще бъде "най-скъпото бедствие в историята на САЩ със загуби за 190 млрд. долара или 1% от БВП". Изчисленията са направени на база загуби за бизнеса, увеличаване на безработицата за период от време, увреждане на транспорта и инфраструктурата, загуба на реколта, увеличаване на разходите за горива, битови щети и загуба на ценна документация. Само част от загубите биха били покрити от застраховка, допълни Майърс.

„Харви“ е най-мощният ураган, удрял щата от 50 години и страната от 12 години насам. Той причини смъртта на поне 60 човека в САЩ според данни на властите, цитирани от АП. Той връхлетя Тексас на 25 август и причини невиждани наводнения. Разрушените сгради са 200 хиляди, евакуирани бяха милиони.

Най-малко 28 души загинаха по пътя на „Ирма” през Карибите, 3-ма от тях са във Флорида. Близо 3,5 млн. домакинства са без ток, а части от Маями са потопени.

 

 

Ураганът „Ирма“ отслабна до буря от първа категория, но продължи пътя си към Джорджия.

На територията на по-голяма част от полуостровната част на Флорида в сила остават и предупрежденията за опасност във връзка с природното бедствие.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ураган, Харви, Ирма, щети, жертви, САЩ

Street of Hope

Майката възпитава момичето, но ако е в ролята на жената

Четвъртък, 09 Юни 2016 / Родители
Свръх любвеобилният „уикенд баща“ буквално може да убие женствеността в дъщеря си   Майката и бащата имат своите специфични роли за децата в семейството и те са различни, когато говорим за възпитанието на момчетата и момичетата. По принцип майката е тази, която дава нежност, [...]

Повече пари за инженерните специалности

Сряда, 11 Януари 2017 / В клас
Бизнесът приветства стимулирането на висшите училища да приемат студенти по търсени професии Бизнесът приветства намерението на държавата да увеличи издръжката на студентите от приоритетни за бизнеса специалности. „Намерението на правителството да завиши издръжката на обучението на [...]