Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Харви“ и „Ирма“ нанесоха щети за 290 млрд. долара

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
122
  • Reuters
  • bbc
1 / 2

По пътя на ураганите загинаха най-малко 88 души 

 

Стойността на щетите от ураганите „Харви” и „Ирма”, които покосиха Северна Америка, може да достигне 290 млрд. долара. Това е равно на 1,5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, става ясно от доклад на американската метеорологична агенция AccuWeather, цитиран от БГНЕС.

"Вярваме, че само оценката на щетите от „Ирма” възлиза на около 100 млрд. долара", заяви изпълнителният директор на службата Джоел Майърс.

 

 

„Харви”, който опустоши Тексас и части от Луизиана в края на август, ще бъде "най-скъпото бедствие в историята на САЩ със загуби за 190 млрд. долара или 1% от БВП". Изчисленията са направени на база загуби за бизнеса, увеличаване на безработицата за период от време, увреждане на транспорта и инфраструктурата, загуба на реколта, увеличаване на разходите за горива, битови щети и загуба на ценна документация. Само част от загубите биха били покрити от застраховка, допълни Майърс.

„Харви“ е най-мощният ураган, удрял щата от 50 години и страната от 12 години насам. Той причини смъртта на поне 60 човека в САЩ според данни на властите, цитирани от АП. Той връхлетя Тексас на 25 август и причини невиждани наводнения. Разрушените сгради са 200 хиляди, евакуирани бяха милиони.

Най-малко 28 души загинаха по пътя на „Ирма” през Карибите, 3-ма от тях са във Флорида. Близо 3,5 млн. домакинства са без ток, а части от Маями са потопени.

 

 

Ураганът „Ирма“ отслабна до буря от първа категория, но продължи пътя си към Джорджия.

На територията на по-голяма част от полуостровната част на Флорида в сила остават и предупрежденията за опасност във връзка с природното бедствие.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ураган, Харви, Ирма, щети, жертви, САЩ

Street of Hope

28 деца бежанци тръгнаха на училище в „Овча купел“

Четвъртък, 15 Септември 2016 / В клас
  Първият звънец днес удари за 66 хиляди първокласници    Рано тази сутрин около столичното 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. „Овча купел“ освен обичайното 15-тосептемврийско оживление имаше и допълнителни мерки за сигурност. Там в класната стая влязоха [...]

Озарената педагогика: Проект за училище

Събота, 11 Юни 2016 / В клас
  Образованието може да е успешно само, когато учителите, родителите и децата работят заедно   Озарената педагогика за разлика от останалите системи е един проект, т.е. това е нещо което се случва засега само на хартия и има обучавани учители осем години в традиционните училища д [...]